"Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ike kasırgası Teksas’ı vurdu

ABD'de korkuyla beklenen Ike kasırgası, Teksas eyaletinin Meksika Körfezi kıyılarında etkisini şiddetle göstermeye başladı.

Bu sırada meydana gelecek dalgaların yüksekliğinin 7 metreye ulaşmasından korkuluyor. Kasırga kıyıdan içeriye doğru ilerlerken ilk önce ABD’nin dördüncü büyük kenti olan Houston’ı etkisine alacak. Kasırganın, Houston bölgesinde yoğun olarak bulunan petrol tesislerinde hasara yol açmasından kaygılanılıyor. Ike kasırgasının Houston’dan sonra yine büyük bir şehir olan Dallas’a yönelmesi bekleniyor. Kasırga öncesinde kıyı bölgelerinden yaklaşık 1 milyon kişi tahliye edildi, ancak sahildeki yerleşim merkezlerinde hâlâ en az 90 bin kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Üç yıl önceki Katrina kasırgasından bu yana ABD’yi tehdit eden en büyük tabiî fel3aket olarak görülen Ike kasırgasının çapı bin kilometreyi buluyor. Ike’ın sahilde ilk vuracağı Galveston, 1900 yılında benzer bir kasırgada ABD tarihinin en büyük tabiî felâketlerinden birine sahne olmuş ve 6 bin kişi ölmüştü. Ike’ın, Teksas’ın Meksika Körfezi kıyılarını son 50 yılda tehdit eden en büyük kasırga olduğu belirtiliyor.

/ Washington

14.09.2008


 

Ruslar Poti’den çekildi

RUS askerlerinin, Gürcistan’ın liman kenti Poti’den çekilmeye başladığı bildirildi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı yetkilisi Şota Utiaşvili, Rus güçlerinin Poti yakınlarında mevzilendikleri iki karakoldan tamamen çekildiğini kaydetti. Rusya yönetimi, Gürcistan’ın Poti şehrinden Pazartesiye kadar, kalan yerlerden de gelecek ay çekileceği vaadinde bulunmuştu.

Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki liman şehri Poti ve Abhazya sınırındaki Senaki şehirlerinde konuşlanan Rus birliklerinin geri çekilmesinin başladığı bildirildi.

Gürcistan’ın Poti şehri çevresindeki geçici Rus üssü ve bölgedeki 6 kontrol noktasında konuşlanan Rus zırhlı araç ve kamyonlarının bölgeden çekilmeye başladığı bildirildi. Gürcistan Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksandr Lomaya, Rus birliklerinin çekilmesini doğrulayarak, “Rusya, Avrupa Birliği liderleri ile yaptığı anlaşma gereği, 15 Eylül’e kadar bölgedeki kuvvetlerini çekme vaadini yerine getiriyor.” dedi. Gürcü yetkili ayrıca Rus birliklerinin bölgede çatışmalar öncesi yerlerine dönmesini istediklerini bildirdi. Lomaya ayrıca Gürcistan’da 1200 civarında Rus askerinin Abhazya ve Güney Osetya dışındaki 19 kontrol noktasında mevcudiyetini koruduğun belirtti.

Rus birliklerinin Gürcistan’ın batısından çekildiği haberlerini Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko da doğruladı. Nesterenko, “Şu an Gürcistan’ın batısındaki Rus mevzilerinden askerlerin geri çekilmesi devam ediyor.” dedi.

Rusya, Gürcistan krizinde Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Fransa ile yaptığı anlaşma gereği birliklerinin çekilmesinin birinci aşaması olarak 15 Eylül’e kadar Gürcistan’ın batısındaki askerlerini geri çekme vaadinde bulunmuştu. Gürcistan’ın diğer bölgelerindeki Rus kuvvetlerinin ise bir ay zarfında çekilmesi öngörülüyor.

Rusya ve Gürcistan arasında geçtiğimiz aylarda yaşanan savaş sonrası, Rus birlikleri güvenlik gerekçesi ile Gürcistan’ın içlerine kadar ilerlemiş ve burada konuşlanmıştı. Rusya ayrıca Abhazya ve Güney Osetya’nın güvenliğini sağlamak gerekçesi ile bu bölgelerin dışında Gürcistan topraklarında tampon bölge ve kontrol noktaları oluşturmuştu. Gürcistan Rusya’nın bu hareketinin topraklarının açık bir işgali olduğunu ifade ediyor.

/ Tiflis

14.09.2008


 

Nalbantyan: Gürcistan’a istikrar diliyoruz

ERMENİSTAN Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Gürcistan’ın kısa sürede sorunlarını çözmesini ve istikrara kavuşmasını temenni ettiğini kaydetti.

Tiflis’te temaslarda bulunan Nalbantyan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan’ın Rusya ile aralarındaki sorunları barışçıl yollardan çözüme kavuşturmasını istediklerini kaydetti. Bölgede çıkan krizin kendilerini de etkilediğini söyleyen Nalbantyan, “Gürcistan, bizim için önemli bir ülke. Dış ticaretimizin büyük bölümünü bu ülke üzerinden yapıyoruz. Gürcistan’ın kısa sürede sorunlarını çözmesini ve istikrara kavuşmasını temenni ediyorum” dedi. Nalbantyan, Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanımasıyla ilgili bir soru üzerine, “her zaman hassasiyet gösterdikleri bu konularla ilgili olarak Ermenistan’ın benimsediği değişmez ilkeler bulunduğunu” kaydetti. Nalbantyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın yakında Gürcistan’a resmî ziyarette bulunacağını da bildirdi.Tiflis’teki temasları sona eren Nalbantyan, Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili, Başbakan Lado Gurgenidze ile görüştü ve Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili tarafından kabul edildi.

/ Tiflis

14.09.2008


 

Putin, yeni başkandan yeni bir başlangıç bekliyor

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, Beyaz Saray’ın gelecekteki yeni ekibinin görevlerinden birisinin de Rusya ile ilişkileri düzeltmek olacağını söyledi.

Fransa’nın ‘Le Figaro’ dergisine röportaj veren Putin, ABD ve Rusya ilişkilerinin çok derin tarihi olduğunu bildirdi. Bu ilişkilerin her zaman pürüzsüz olmadığını belirten Putin, global bir kriz döneminde iki ülkenin de kuvvetlerini birleştirerek birlikte hareket ettiği söyledi. Rusya Başbakanı, “Ben ABD ve Rusya arasında bozulan ilişkilerin düzelmesini bekliyorum. Onlar bozdu bırakın onlar da düzeltsin.” diye konuştu. İki ülke arasındaki ilişkilerin farklı dönemlerde farklılık gösterdiğine dikkat çeken Putin, küresel sorunların oluştuğu dönemlerde ABD ve Rusya’nın birlikte hareket ettiğini bildirdi. Putin, “Birinci ve İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde ülkelerimiz birlikte hareket etti. Biz bunu hiçbir zaman unutmuyoruz. Bizim Amerikan partnerlerimizin de bunu unutmamasını isitiyoruz” dedi

/ Moskova

14.09.2008


 

Ladin’in oğlu, barış yemeği verdi

USAME Bin Ladin’in oğlu Ömer Bin Ladin’in, Mısır’da Piramitlerin yanındaki çiftliğinde babasının sorumluluğunu üstlendiği 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde “barış için” iftar yemeği verdiği ortaya çıktı.

Londra merkezli Şark El Avsat gazetesinin haberine göre Ömer Bin ladin (27) ve İngiliz eşi Zeyna (52) iki gün önce Mısır’ın Ebu Sayr bölgesindeki “at çiftliği” evlerinde iftar yemeği verdi. İftar yemeğinin sebebi ise bütün dünyayı sarsan 11 Eylül saldırısının yedinci yıldönümü dolayısıyla olduğu açıklandı. İftara davetli gazetecilere bir açıklama yapan Ömer Bin Ladin’in ve eşinin Suzan isimli arkadaşı “(Ömer ve eşi için)İftar hakkında herhangi bir açıklama yapmak istemiyorlar. Fakat barış için burada toplanıyoruz.” dediği belirtildi. Davet sahiplerinin ise gelen gazetecilerden kamera ve mikrofonlarını kapatmalarını, sadece dinlemelerini istedikleri belirtildi. Usame Bin Ladin’in 19’u erkek, ikisi kız 21 çocuğundan dördüncüsü olan Ömer, tıpkı amcası Halit gibi Kahire’de yaşıyor. Ömer, 2000 yılından beri babası hakkında hiçbir şey bilmediğini söylüyor. En son yaptığı basın açıklamasında da babasının yaptığı sivil saldırılarına katılmak istemediği için ondan ayrıldığını belirtmişti. Gözlerden uzak yaşayan Ömer Bin Ladin, bu yılın başlarında basında 11 Eylül saldırılarına ve şiddete karşı olduğu demeçlerinin yer almasıyla birlikte gündeme gelmişti. 11 Eylül ve şiddete karşı olan Ömer, babasının terörist olduğunu ise kabul etmiyor.

/ Mekke

14.09.2008


 

Latin Amerika, ABD’ye kazan kaldırdı

LATİN Amerika ülkelerinden Bolivya ve Venezuella’dan sonra Honduras da ABD’ye karşı diplomatik tavır takındı ve bu ülkenin büyükelçisinin güven mektubunu sunmasına imkân tanımadı.

Honduras’ın solcu Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya, yeni atanan ABD Büyükelçisine, güven mektubunu sunması için bugün için randevu vermişti. Ancak bu kabul, Bolivya’ya destek amacıyla süresiz ertelendi. Bolivya, ülkede yönetim karşıtı gösterileri kışkırttığı gerekçesiyle ABD büyükelçisini istenmeyen kişi ilan etmiş, ABD de buna aynı şekilde karşılık vermişti. Bunun üzerine Venezuella da Bolivya’ya destek amacıyla ABD büyükelçisini istenmeyen kişi ilân etmişti.

/ Tegucigalpa

14.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır