"Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İhracatçı KOBİ’lere faizsiz destek kredisi

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, ihracatçı KOBİ’lere ‘’sıfır’’ faizli ihracat destek kredisi kullandıracak. Kredi, 100 bin dolara kadar 6 ay vadeli, vade sonunda def'aten ödemeli, sıfır faizli ihracat kredisi şeklinde olacak.

TİCARET Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), ihracatçı KOBİ’lere ‘’sıfır’’ faizli ihracat destek kredisi kullandıracak. Kredi, 100 bin dolara kadar 6 ay vadeli, vade sonunda defaten ödemeli, sıfır faizli ihracat kredisi şeklinde olacak. KOBİ’lere kullandırılacak söz konusu kredinin toplam hacmi 650 milyon doları bulacak. Üst limiti 100 bin dolar olacak krediden, 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı ya da malî bilânçosu 25 milyon YTL’yi aşmayan imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve ihracat taahhüt eden KOBİ’ler yararlanabilecek. Krediyi kullanacak KOBİ’lerin tamamının 100 bin dolar üst limitten kredi kullanmaları halinde 6 bin 500 işletme yararlanacak. 100 bin dolar limitinin altında kredi kullanması halinde krediden yararlanacak işletme sayısı bu rakamın çok üzerine çıkacak. Sıfır faizli destek kapsamında kullandırılacak 650 milyon dolarlık kaynağı yüzde 30’u Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki (KÖY) ihracatçı KOBİ’lere, yüzde 70’i de normal ve gelişmiş yörelerdeki ihracatçı KOBİ’lere kullandırılacak.

Sıfır faizli İhracat destek kredisinden yararlanmak isteyen KOBİ’lerin 15 Eylül Pazartesi günü mesai saati başlangıcı itibariyle Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Banka’ları başvurmaları gerekecek.

14.09.2008


 

Rekabet gücünün artması öncelikli hedef olmalı

GAZİANTEP Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Başkanı Yaşar Erturhan, ihracatçı KOBİ’lerin sektörel bazda rekabet gücünün arttırılmasının Türkiye ekonomisinin temel önceliklerinden olduğunu belirtti.

Erturhan, yazılı açıklamasında, 25 yıllık bir süreçten sonra belirli bir büyüklüğe ulaşan ihracat ve üretici ihracatçı KOBİ’lerin rekabet gücünün arttırılmasını öncelikli bir konu olduğunu ifade etti. Üretim yapmadan ve ürettiğini ihraç etmeden ekonomik kalkınmanın mümkün olamayacağına işaret eden Erturhan, ihracatçı firmalar için rekabetin çok önemli bir hale geldiğini kaydetti. Erturhan, şu görüşleri dile getirdi: ‘’Ekonomik büyümenin ve istihdamın refah artışının olmazsa olmaz şartı olan üretim kapasitelerinin arttırılması ve kurulu kapasitelerin verimli çalıştırılması, her şeyden önemlisi kurulu ve kurulacak olan üretim kapasitelerinin döviz kazandırıcı bir şekilde dış satıma yönlendirilmesi Türkiye ekonomisinin en temel önceliğidir. Sektörel bazda, faktör verimliliği de dikkate alarak ihracatçı sektörlerimiz enerji, elektrik, işçilik, SSK primleri, dolaylı ve dolaysız yoldan alınan vergiler yönünden rekabetçi hale getirilmelidir. Aksi takdirde acımasız küresel rekabet ortamında zaten teknoloji yoğun olmayan ihracatımızı ve üretim sektörümüzü orta vadede zor günler beklemektedir.’’

14.09.2008


 

Kavun ve karpuz tarlada çürüyor

Muğla’da alıcı bulamayan üreticiler kavun ve karpuzu tarlada çürümeye bıraktı. Sezon başında üreticisine yüksek fiyatı ile kazandıran kavun ve karpuz aşırı sıcağın verdiği zarar ve hasat sonunda düşen fiyatı ile tarlada kaldı.

Muğla’da alıcı bulamayan üreticiler, kavun ve karpuzu tarlada çürümeye bıraktı. Sezon başında üreticisine yüksek fiyatı ile kazandıran kavun ve karpuz, aşırı sıcağın verdiği zarar ve hasat sonunda düşen fiyatı ile tarlada kaldı. En kaliteli kavun ve karpuzun kilo fiyatı 5 YKr’ye kadar düşerken, çoğu üretici masraflarını karşılamadığı için ürününü tarladan kaldırmadı. Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday, Yatağan’da bu yıl yaklaşık 200 dönüm alanda kavun ve karpuz yetiştiriltiğini, ancak çoğu üreticinin sezonun sonundaki iklim şartları ve fiyat dengesizliği sebebiyle zarar ettiğini söyledi. Kavun ve karpuz hasadının başladığı aylarda kavun ve karpuz kilo fiyatının 50 YKr’ye kadar satıldığını anlatan Şenyüz Buğday, sezonun tamamlandığı son günlerde ise zarar görmemiş en kaliteli kavun ve karpuzun tarlada 5 YKr’ye bile alıcı bulamadığını söyledi. Kavun ve karpuz üretiminin dönüm başına maliyetinin bin YTL civarında olduğunu vurgulayan Buğday, “Çoğu üretici ise maliyetini bile karşılamadığı gerekçesiyle ürününü bile toplamayarak tarlada çürümeye terk etti’’ dedi.

14.09.2008


 

Akdeniz Boru hattına, İsrail-Hindistan ilgisi

İSRAİL Altyapı Bakanlığı Müsteşarı Hezi Kugler, Akdeniz Boru Hattı Projesi’nin, çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve önemli düzeyde uluslar arası ilginin bulunduğunu söyledi.

Akdeniz Boru Hattı Projesi konusundaki sorularını cevaplayan Kugler, Ankara’da yaptığı görüşmelerin çok başarılı geçtiğini ve ilerleme kaydettiklerini bildirdi. Hindistan’ın, Akdeniz Boru Hattı projesiyle oldukça ilgili olduğunu, özellikle de petrol ithalatıyla ilgilendiklerini vurgulayan Kugler, bu boru hattı sayesinde, Hindistan, Türkiye ve İsrail üzerinden, petrol alabileceğini, hattın kısa ve taşıma açısından ekonomik olması nedeniyle, Hindistan’ın, hem zaman hem de maliyet açısından kazançlı çıkacağını anlattı. Projenin fizibilite çalışmalarının bu yılın sonuna doğru başlayacağını ve muhtemelen de gelecek yıl Haziran ile Eylül ayları arasında tamamlanacağını belirten Hezi Kugler, ‘’Fizibilite çalışmalarının tamamlanarak raporun çıkmasının ardından, boru hattının inşası, en erken gelecek yıl sonu ya da 2010’da başlar ve proje, en erken 2011 yılında tamamlanabilir’’ dedi. Projenin tamamlanmasıyla; normal şartlarda, gemilerle, yaklaşık 50 günde Uzak Doğu’ya giden petrol, bu projeyle birlikte Kızıldeniz’den, 19 günde Uzak Doğu’ya gidebilecek. Yani yol, yaklaşık üçte bir oranında azalmış olacak.

Öte yandan, Hindistan Petrol Şirketinin, Samsun-Ceyhan boru hattıyla ilgilendiği ve bu hatta yatırım yapmayı planladığı öğrenildi.

14.09.2008


 

Isparta, 4 milyon dolarlık çiçek satacak

KESME çiçekçilik sektörüne 2000 yılında 20 dekarla giren Isparta bu yıl 4 milyon dolar gelir bekliyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi Peyzaj Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Soner Kazaz, Isparta’da kesme çiçek üretiminin 2000 yılında 20 dekarla başladığını anlattı. Geçen yıl 459 olan kesme çiçek üretimi yapılan alan miktarının bu yıl 298 dekara düştüğünü kaydeden Kazaz, bunun 42 dekarlık bölümünün Ispartalı firmalara, kalanının ise Antalyalı firmalara ait olduğunu bildirdi. Isparta’daki 298 dekarlık alandan yaklaşık 4 milyon dolarlık bir girdi beklendiğini ifade eden Soner Kazaz, şöyle konuştu: ‘’Kesme çiçek üretimi gelecek vadeden yatırım alanı. Ekili alandan yaklaşık 30 milyon dal çiçek hasat edilirse 4 milyon dolar civarında bir girdi sağlanır. Tabii ki bu değer ortalama. 18 bin dekarlık alana sahip gülde 10 milyon dolar girdi sağlanıyorsa, kesme çiçekçilikte bu rakam daha iyi

14.09.2008


 

Doğrudan yabancı sermaye girişinde azalma

TÜRKİYE'YE net doğrudan uluslararası yatırım girişi, bu yıl Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 35,5 oranında azalarak 9 milyar 358 milyon dolar oldu.

Türkiye’ye geçen yıl 7 ayda, 14 milyar 516 milyon dolarlık net uluslararası doğrudan yatırım girişi olmuştu. Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklama göre, 2008 yılı Temmuz ayında 762 milyon dolar düzeyinde uluslar arası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Sermaye girişi ise, bu yıl Temmuz ayında 523 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Sermaye girişinin, 150 milyon doları elektrik, gaz ve su sektöründen geldi. Uluslar arası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi, bu yılın yedi ayında ise toplam 7 milyar 611 milyon dolara ulaştı. 2008 yılı Temmuz ayında 261 adet uluslar arası sermayeli şirket ve şube kuruldu ve 50 adet yerli sermayeli şirkete de uluslar arası sermaye iştiraki gerçekleşti. Temmuz ayı sonu itibariyle de 1,822 adet uluslar arası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 391 adet yerli sermayeli şirkete de uluslar arası sermaye iştiraki gerçekleşti. Bu yıl Ocak-Temmuz döneminde kurulan 2,213 adet uluslar arası sermayeli şirketin, 1151 adedi AB ülkeleri, 361 adedi diğer Avrupa ülkeleri, 642 adedi ise Yakın ve Ortadoğu ülkeleri ortaklı şirketlerden oluştu.

14.09.2008


 

Bank Asya’dan iki günde 18 yeni şube

BANK Asya iki gün içinde açtığı 18 yeni şube ile toplam şube sayısını 142’ye yükseltti. Bank Asya’dan yapılan yazılı açıklamada, bankanın 7’si İstanbul’da 11’i Anadolu’nun farklı il ve ilçelerinde olmak üzere toplam 18 yeni şube açarak faaliyet alanını genişlettiği, böylece Bank Asya’nın toplam şube sayısını 142’ye ulaştırdığı ifade edildi.

Bank Asya’nın bu hafta içinde açılan yeni şubeleri Bolu, Düzce, Isparta, Tekirdağ, Tokat, Yalova şehir merkezleri ile Adana’nın Çukurova, Ankara’nın Yenimahalle, Bursa’nın İnegöl ve Demirtaş ilçeleri; İstanbul’un Acıbadem, Arnavutköy, Bakırköy Çarşı, Beşyüzevler, Kartal, Libadiye, Sarıyer semtlerinde yer alıyor. Açıklamada, bankanın 2008 yılı büyüme hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla yıl içinde açacağı yeni şubelerle yurt çapındaki hizmet ağını genişletmeye devam edeceği bildirildi.

14.09.2008


 

Millî Eğitim Bakanlığı, gıda mühendisi istihdam etmeli

GIDA Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Mehmet Akif Şen, öğrencilerin daha iyi yemek hizmet alması için Millî Eğitim Bakanlığı’nın, Gıda Mühendisi istihdam etmesi gerektiğini söyledi.

Kocaeli Gıda Mühendisleri Odası’nın Eskihisar’da verdiği iftar yemeğinde konuşan Akif Şen, göreve geldiklerinden sonra yaptıkları çalışmaları anlattı. Öğrencilerin daha iyi yemek hizmet alması gerektiğini savunan Şen, Millî Savunma Bakanlığı’nda askerlerin yemek alım işinin ihale etmesi ve askere sağlıklı yemek hizmeti sunulmasında levazım görevini yerine getiren Gıda Mühendisi istihdamının Millî Eğitim Bakanlığı’nda da uygulanmasının elzem olduğunu kaydetti. Şen, okul kantinleri, taşıma yemek ihaleleri, pansiyon yemekhaneleri gibi hizmetlerin alımının ve takibinin işin uzmanı olan gıda mühendislerinin görevi olduğunu vurguladı

14.09.2008


 

TESK: AB müktesebatı esnaf için de olmalı

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘’AB müktesebatı esnaf ve sanatkârlar için de olmalıdır’’ dedi.

Palandöken, Zonguldak Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliğince düzenlenen Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, iyi ekonomi ve yatırımın istikrarlı ülkeleri sevdiğini söyledi. Sanayi sektörünün teşvikten yararlanmasına karşın esnaf ve sanatkârların bu haktan mahrum bırakıldığını anlatan Palandöken, şöyle konuştu: ‘’Haksız rekabet karşısında destekler sağlanmadan esnafın dönüşümü sağlanamaz. AB müktesebatı esnaf ve sanatkârlar için de olmalıdır. Sıkıntılarımızın çözümü için yeniden yapılandırma şarttır. Esnafın kendini yenileyebilmesi için 2 milyar YTL sıcak paraya ihtiyaç var. Yabancı sermaye perakende sektörüne hücum etti. Çin’den konteynerler geliyor, başımıza belâ oluyor. 510 YTL’ye ayakkabı, pantolon satıldığı yerde konfeksiyoncunun ve terzinin iş yapabilmesi mümkün mü? Esnafımız değişim sürecine kendini hazırlamalıdır.’’ Palandöken, sigara üreticisi firmaların bakkal ve bayi esnafının kâr marjlarını artırmasını gerektiğini de savundu

14.09.2008


 

Suriye ile ticaret hacmi 2 milyar dolara ulaşacak

SURİYE-TÜRKİYE İş Adamları Meclis Başkanı Bahaa Aldin Hasan, 2008 yılı sonunda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Hasan, iki ülke arasında oluşturulan Serbest Ticaret Bölgesi’nin ticaret hacmini önemli ölçüde arttırdığını belirterek, önceki yıllarda 300 milyon dolar olan ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 1 milyar 200 bin dolara çıkarıldığını anlattı. Suriye’nin Türkiye’yi sadece bir komşu ülke olarak değil, kardeş ve dost ülke olarak gördüğünü ve halkın, ithal mallar arasında Türk mallarını tercih ettiğini vurgulayan Hasan, “Türkiye, daima Suriye’nin yanında oldu” dedi. Yine, iki ülke iş adamlarının çeşitli alanlarda ortak üretim yaparak Arap ülkeleri başta olmak üzere farklı ülkelere ihraç edebileceğini anlatan Hasan, Türk işadamlarının Suriye’deki formalitelerden şikâyetiyle ilgi olarak da, Türkler’in Suriye’de banka açmasıyla birçok sorunun ortadan kalkacağını belirtti.

14.09.2008


 

ASKON Hindistan’lı öğrencileri ağırladı

ANADOLU Aslanları işadamları Derneği (ASKON), Hindistan Ulusal Planlama Enstitüsü öğrencilerinden 100 kişilik bir grubu Genel Merkezinde ağırladı.

MBA yüksek lisans öğrencilerini dünya ülkelerini gezdirerek sanayi ve ticaret alanında bilgi sahibi olmalarını sağlayan Hindistan Ulusal Planlama Enstitüsü hazırladığı “ Global Fırsatlar ve Risk Analizleri (GOTA) Programı” çerçevesinde Türkiye’ye gönderdiği 100 öğrenci ASKON’u ziyaret etti. “Büyüyen Türkiye Ekonomisinin Karakteristik Özellikleri ve ASKON” hakkında, ASKON Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Hasan Erdoğan’dan bilgi alan öğrenciler Hasan Erdoğan’a birçok farklı konuda da sorular yönelttiler. Programın düzenlenmesinde büyük katıları olan ASKON Genel Sekreteri M. Akif Bayramoğlu, bu program vesilesi ile Türkiye ile Hindistan arasında yeni bir ticari bağın oluşması öneminin dışında, bu organizasyon ülkemizin kültürel ve sınaî anlamda da dış dünyaya tanıtılması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

14.09.2008


 

Dünya, Türk şirketlerine ve geleceğine güveniyor

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya’da Türkiye’nin özel sektörüne ve geleceğine olan güvenin hala çok yüksek olduğunu söyledi.

Anadolu İş Adamları Federasyonu’nun (ANFED) verdiği iftar yemeğine onur konuğu olarak katılan Şimşek, davetlilere hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye’nin borç dinamiklerinin sürdürebilirliği konusunu kökten çözdüğünü kaydederek, ülkenin önündeki asıl sorunun küresel ölçekte rekabet gücüne sahip özel sektörlü bir ülke haline gelmesi olduğunu bildirdi. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlıktan kurtulma ve özel sektörünün rekabet gücü arttıracak ARGE yatırımlarına hız verme ve kapsamlı sosyal güvenlik reformunu gerçekleştirme konularını ertelediğini belirten Şimşek, söz konusu sorunlarının çözüme kavuşturulmasının ülkenin borçlanma gereğini azaltacağını kaydetti.

14.09.2008


 

Ülker’den, Damla Sakızlı bayram şekeri

ÜLKER Gallery, geleneksel lezzet damla sakızını bayram şekeriyle buluşturdu.

Bayram şekerlerini çeşitlendirmeye devam eden Ülker Gallery, Türkiye’de üretilen ilk gerçek damla sakızlı şeker olan Ülker Gallery Damla Sakızlı Toffe Şekeri üretti. Ayrıca, farklı lezzet ve aromalara sahip 14 çeşidi bulunan Ülker Gallery’nin bonbon ve toffe olmak üzere iki ayrı tip şekeri de bulunuyor. Ramazan Bayramı’nda ko nuklara ikram edilecek Ülker Gallery çeşitleri, 350 gramlık poşetlerde satışa sunuldu.

14.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır