"Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Hain pusu neymiş, bana bir anlatıverin

Terör saldırılarının neredeyse yarısında, hep aynı şey yazılıyor-söyleniyor: Hain Pusu: Mehmetçiği nöbette yakaladılar. Şu kadar şehit... Şu kadar yaralı.

Benim aklım karışıyor. Anlamakta güçlük çekiyorum. Bir yol bilgilerimi tazeliyorum. Soruyorum: Pusu nedir? Görüyorum ki anlamı değişmemiş. Pusu, belli bir yerde mevzilenerek, belli bir zamanda oradan geçecek kişi veya kişilere ummadıkları yer ve zamanda taarruz ile imha veya esir etmektir diye tarif ediliyor hâlâ.

Son 15 günlük olaylara şöyle bir göz gezdiriyorum. PKK, bunların bir kısmında doğrudan jandarma karakollarına taarruz düzenliyor. Dolayısıyla haberlerde kullanılan hain pusu nitelemesi doğru bir tanım gibi gelmiyor. PKK, yerleşik karakollara baskın yapıyor. Baskın ayrı şey, pusu ayrı şey. Pusu tanımı ile uyuşmuyor.

Karakol tanımını yerine oturtalım!

Öncelikle bellek tazeleyelim: Nedir karakol? - Karakol, düşmanın yaklaşmasını önceden haber alıp ilerlemesini durduran veya geciktiren bir tim veya birlik. Bu birlik, arazide istenen görevi liyakatle yapabileceği bir noktaya konuşlandırılıyor. Karakol görevi, erken haber almaya dayanıyor. Bu nedenle karakollar uzun mesafeli görüş imkânı sağlayan yerlere kuruluyor. Yaklaşma yollarında tuzak ve engeller bulunuyor. Erken ihbarı sağlayacak bubi tuzakları yerleştiriliyor. Karakol, uzak mesafeli ateş sahalarına da sahip oluyor. Yolları ateşle kontrol ediyor. Çekilme veya takviye için uygun hatlar da bulunduruyor. Sonuçta, karakol seçimi bütünü ile bir subay çalışması ürünü. Düşman, karakoldan üstün güçte ise karakol önceden hazırlanmış yollardan istifade ile geri çekiliyor. Bu sırada düşmana mümkün olan zayiat verdiriliyor. Hiçbir zaman kat’î neticeli çatışmaya girmiyor. Müsademe sırasında ya geri çekiliyor ya da bağlı olunan birlikten takviye alıyor.

Bu özelliklerine göre bir karakola pusu kurulması veya baskın yapılabilmesinin adeta imkânsız olduğu ortaya çıkıyor.

Teselli sözleri yerine gerekli önlemleri alın

Oysa gün geçmiyor ki, PKK bir karakola baskın yapmasın ve birkaç erimiz şehit düşmesin. PKK için taarruz edilecek en son yerin karakol olması gerekirken böyle olmuyor. PKK özellikle karakolları seçiyor.

Belirlenmiş askeri kriterlere dikkat edilmiyor mu? Erken haber alma sistemleri mi çalışmıyor? Karakol yerlerini kimler seçiyor? Bu yerlerin uygunluğu üst komutanlarca onanmıyor mu? Bir konu da, baskına uğrayan karakollarda rütbeli bir komutanın bulunmaması. Söz gelimi Yedisu Karakolu’ndaki komutan, sadece onbaşı rütbesinde. Oysa; her an çatışmaya girmesi muhtemel müstakil timlerde, durum muhakemesi yapıp esaslı kararlar verecek rütbeli personele ihtiyaç açık.

PKK’nın bu tür saldırılarına karşı askeri bilgi ve imkânlar harekete geçirilmeli.

Üst rütbelilerimiz, cami avlularında şehit annelerine sarılıp onlarla birlikte ağlaşacakları yerde, mevcut karakolların konumlarını araştırıp gerekli önemleri alsalar, daha uygun olur diye düşünüyorum...

Akşam, 15.9.2008

Halit Kakınç

16.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ordu halktan özür dilemeli

  Ne kadar demokrasi, o kadar büyüme

  Hain pusu neymiş, bana bir anlatıverin

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır