"Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Pakistan’dan Amerikan helikopterlerine uyarı ateşi

Pakistan birliklerinin, sınırlarına giren Amerikan helikopterlerine uyarı ateşi açtığı bildirildi.

Pakistanlı güvenlik yetkilileri, dün sabah Pakistan hava sahasına giren Amerikan helikopterlerine ateş açıldığını söyledi. Olayın aşiret bölgesi Güney Veziristan’daki Angor Adda köyü yakınlarında meydana geldiği belirtildi. ABD komandolarının bu ay başında Güney Veziristan’da düzenlediği operasyonda, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 20 dolayında kişi ölmüştü. Sivil kayıplar yüzünden Pakistan ABD’yi protesto etmişti. Pakistan Genelkurmay Başkanı Eşfak Kayani, geçen hafta yaptığı sert açıklamada, Pakistan topraklarına yabancı birliklerin girmesine izin verilmeyeceğini; Pakistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ne pahasına olursa olsun savunulacağını ifade etmişti.

/ İslamabad

16.09.2008


 

Karzai bile Amerikan katliâmlarından bıktı

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin sözcüsü Hümayün Hamidzade, 90 kadar sivilin ölümüyle sonuçlanan geçen ayki Amerikan saldırısının yanlış istihbarat üzerine düzenlediğini ve bu saldırıda tek bir Taliban üyesinin bile ölmediğini söyledi.

ABD’nin 22 Ağustosta Azizabad köyünde düzenlenen saldırıda 35 Taliban üyesinin öldürüldüğü şeklindeki açıklamasına karşı çıkan Hamidzade, koalisyon kuvvetlerinin bir aşiretin verdiği yanlış istihbarat üzerine hareket ettiğini belirtti. Saldırının ABD-Afganistan ilişkilerini zora soktuğunu, ancak tarafların ittifaka bağlı kaldığını ifade eden Hamidzade, “Tek bir Taliban üyesi bile öldürülmedi. Tam bir felaket. Olayın inkarı, vahameti artırıyor” diye konuştu.

/ Kabil

16.09.2008


 

Suriye, Haznevi’ni hesabını soran Kürtleri cezalandırdı

Surİye’de 2005 yılındaki bir gösteriden dolayı tutuklanan 50 Kürtün 4 ila 6 ay arasında hapis cezaları aldıkları bildirildi.

Suriye’de faaliyet gösteren Ulusal İnsan Hakları Örgütü tarafından yapılan açıklamada, askeri mahkemenin, 2005 yılında Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı kasabasında önde gelen bir Kürt imamın öldürülmesini protesto gösterilerine katıldıkları için tutuklanan 50 Kürtün çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığı belirtildi. Örgüt, askeri mahkemenin kararlarını celsede aldığını kaydetti. Suriye’deki Kürtler, Şam yönetiminin başta insan hakları alanında olmak üzere kendilerine ayrımcılık yaptığını ileri sürüyor.

/ Şam

16.09.2008


 

Bayan Mossad Kadima’nın başına geliyor

İsraİl’de, Başbakan Ehud Olmert’in partisi Kadima’da Olmert’in halefini belirleyecek seçim 17 Eylül Çarşamba günü yapılıyor.

Seçimin en güçlü adayı, kamuoyu yoklamalarında açık fark atan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni. Livni (50), en yakın rakibi olan eski Savunma, şimdiki Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz’ın (59) 15-20 puan önünde gidiyor. Kadima seçimlerinde başkanlığa aday isimlerden diğer ikisi İçişleri Bakanı Meir Şetrit ve İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter. Adayların çarşamba günü yapılacak ilk turda gereken çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacakları merak edilirken, ilk turda adaylardan hiçbirinin yüzde 40 oranında oy alamaması halinde seçim bir hafta sonra yapılacak ikinci tura kalıyor. Seçimin ikinci tura kalması halinde, Livni’nin Mofaz ile arayı biraz daha açması bekleniyor. Bununla birlikte, bazı siyasi analizlerde Mofaz’ın beklenmedik bir sürpriz yapabileceği de ifade ediliyor. Haaretz gazetesinde yayımlanan bir analizde, Mofaz’ın durumunun büyük ölçüde seçime katılıma bağlı olduğu, katılımın az olması durumunda daha disiplinli delegelerinin Mofaz’a avantaj sağlayabileceği belirtildi. Analizde, “Mofaz, bir hükümet oluşturmak için yeterli destek bulabilir. Burada tek sorun, eğer Livni’yi seçimde yenerse, bir partiye (Kadima) sahip olup olamayacağı. Tzipi Livni ve Maliye Bakanı Roni Bar-On, Mofaz kazanırsa Kadima’nın artık onların partisi olmayacağını ifade ediyorlar” görüşüyle, Kadima’da bir bölünme yaşanabileceği ima edildi. Olmert, geçen 30 Temmuzda hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle seçime girmeyeceğini ve istifa edeceğini açıklamıştı.

/ Kudüs

16.09.2008


 

NATO Genel Sekreteri Gürcistan’da

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, temaslarda bulunmak üzere Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e geldi.

Tiflis havaalanında Gürcistan Dışişleri Bakanı Ekaterina Tkeşelaşvili ve Devlet Bakanı Giorgi Baramidze tarafından karşılanan de Hoop Scheffer, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile birlikte NATO Konseyi toplantısına katılacak. Toplantıdan sonra Gürcistan-NATO Komisyonu oluşturulacak. De Hoop Scheffer, Gürcistan’daki temasları çerçevesinde ayrıca bugün Güney Osetya sınırındaki Gori kentini ziyaret edecek. Genel Sekreter, Gürcistan parlamentosu ve devlet üniversitesini de ziyaret edecek. NATO Genel Sekreteri, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de yuvarlak masa toplantısında bir araya gelecek. Tiflis’te yapılacak NATO Konseyi toplantısına, Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tacan İldem ve diğer NATO üyesi ülkelerin büyükelçileri katılacak.

/ Tiflis

16.09.2008


 

iran’ın Körfez’deki uyuyan hücreleri korkutuyor

İranlı eski bir muhalif diplomat, İran’ın, Körfez monarşilerinde yaşayan ve bir kriz durumunda bu ülkelerdeki “istikrarı” bozabilecek bir ajan şebekesine sahip olduğunu iddia etti.

Sürgünde yaşayan Adil El Asadi, Dubai Gulf News gazetesine yaptığı açıklamada, Devrim Muhafızları’nın, uyuyan bu hücreleri 1979’dan itibaren oluşturmaya başladığını söyledi. 2001’de kaçan ve siyasi sığınma hakkı elde ettiği İsveç’te yaşadığı belirtilen El Asadi, “İran’ın, Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinde (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman) gizli bir varlığı bulunuyor. İran’ın Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerini istikrarsızlaştırmak için yeterince adamı olduğunu düşünüyorum” dedi. Bu kişilerin sayısı konusunda bir şey söyleyecek durumda olmadığını belirten El Asadi, diplomat olarak görev yaptığı dönemde İran’ın bu ajanları “üçüncü bir ülke yoluyla” söz konusu ülkelere gönderdiğini kaydetti, ancak bu ülkenin adını vermedi. El Asadi, bu ajanların bazılarının görevinin sadece istihbarat toplamak olduğunu, ancak diğerlerinin ise zamanı geldiğinde kargaşa çıkarmak için eğitildiklerini söyledi.

/ Dubai

16.09.2008


 

Rusya Abhazya’da elçilik açıyor

Rusya’nın, Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya’da yıl sonuna kadar büyükelçilik açacağı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Abhazya’daki temasları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Sohumi’de açacakları büyükelçilik için yer tespit ettiklerini belirterek, ‘’Büyükelçilik binamız yıl sonuna kadar hizmete girecek’’ dedi. Büyükelçiliğin faaliyetlerine kısa sürede başlamasının önemli olduğunu kaydeden Lavrov, Abhazya topraklarında görev alacak Rus askerinin hangi bölgede yerleşeceği ve statüsünün ne olacağı konusunun imzalayacakları dostluk ve işbirliği anlaşmasında netlik kazanacağını ifade etti.

/ Tiflis

16.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır