"Gerçekten" haber verir 18 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Moskova’da Ramazan çadırı

Rusya’da sinagog, kilise ve caminin yer aldığı Dinlerarası Hoşgörü Bahçesi ‘Zafer Parkı’nda kurulan Ramazan çadırı kardeşliğin sembolü oldu.

Rusya Müftülüğü, Umut Vakfı ve Moskova Belediyesi’nin birlikte organize ettiği ‘Şatör Ramazan’ (Ramazan Çadırı) her dinden ve onlarca farklı milletten insanları bir araya topluyor. Rus, Tatar, Kırgız, Tacik, Azeri, Türkmen, Dağıstanlı, Çeçen, Başkırd, Türk ve diğer milletlerden beş yüze yakın kişinin iftar için toplandığı çadır Rusya’nın diğer şehirlerine de taşındı. Bu yıl üçüncüsü kurulan çadırda gerçekleşen iftarlar Kuran tilaveti, manevi sohbetler ve okunan ilahilerle de renkleniyor. Çalkan grubun Moskova’da faaliyette bulunan Orgavita yemek firmasının hazırladığı yemekler beş yıldızlı otelleri aratmıyor. Ezanın okunması ile birlikte farklı din mensuplarının duâ ederek hurma ile iftar etmeleri kardeşliği pekiştiriyor. Ramazanla birlikte Rusya’da yaşayan 20 milyon Müslümanın inançlarını tazeleme imkanı bulduklarını ifade eden yetkililer, Rusya’da her geçen yıl Ramazan’ın daha hissedilir hâle geldiğini kaydettiler. Rus basının büyük ilgi duyduğu Ramazan çadır programını Mir TV de canlı yayınladı.

/ Moskova

18.09.2008


 

İngilizlerin başı alkolle dertte

Yüksek oranda ve yaygın alkol kullanımıyla başı dertte bulunan İngiltere’nin Sağlık Bakanlığı, soruna çözüm bulma arayışları çerçevesinde başlattığı bir kampanyada kullanmak amacıyla yaptığı araştırmada, çok alkol tüketenleri 9 ayrı gruba ayırdı.

Sınırların iki katı olan, kadınlar için haftada 35 bardak ve erkekler için haftada 50 bardak alkollü içki tüketenlerin temel alındığı araştırmada, fazla alkol tüketiminin stres ve sıkıntı atmaktan yeni ilişki kurmayı amaçlamaya dek birçok sebebi olduğu görüldü. Uzmanlar, alkol bağımlılarına yardım etmede alışkanlıkların sebebini anlamanın “çok yararlı” olduğunu belirttiler.

İngiliz Sağlık Bakanlığının araştırmasına göre oluşan 9 alkol tüketicisi tipi; depresyon sebebiyle içen, stres atmak için içen, ilişki kurmak amacıyla içen, uyum sağlamak için içen, cemiyet üyesi olduğu için içen, sıkıldığı için içen, maçoluktan içen, haz aldığı için içen ve alkol bağımlılığından dolayı içen şeklinde sıralandı.

Araştırma sırasında, örnek olarak stres atmak amacıyla içenlerin mesleki baskılarından dolayı rahatlamak için alkol kullandıklarını gören araştırmacılar, ilişki kurmak amacıyla içenlerin de toplumda kötü sosyal ilişkileri bulunan ve bu nedenle içkiyi abartan insanlar olduğunu tesbit etti.

Araştırma sonuçlarını değerlendirmek ve çok alkol tüketenleri bu alışkanlıklarından kurtarmak üzere harekete geçen İngiltere Sağlık Bakanlığı, bu amaçla ülkenin kuzeybatısında bir pilot bölge oluşturdu. Kampanyalarında bu dokuz kategoriye uygun düşen 35 yaş üstü yetişkinlere odaklanan yetkililer, bu amaçla 900 bin haneye, alkol tüketimiyle kanser ve karaciğer rahatsızlıkları arasındaki bağlantıya dikkati çeken broşürler gönderecek. İngiliz makamları, bu kampanyayla bölgede her yıl 4 bin kişiyi alkol tüketiminden kurtarmayı hedefliyor.

/ Londra

18.09.2008


 

Yemen’de ABD büyükelçiliğine saldırı

Dün Sana’daki ABD büyükelçiliğine bir bombalı saldırı düzenlendi. Yemen’in başkenti Sana’da ABD Büyükelçiliğine roketler ve bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda “çok sayıda” kişinin öldüğü bildirildi.

Büyükelçilik sözcüsü Ryan Gliha, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıda “çok sayıda” kişinin öldüğünü belirtti, ancak kaç kişinin öldüğüne ve ölenlerin milliyetine ilişkin bilgi vermedi. Görgü tanıkları da bomba yüklü araç ve roketlerle düzenlenen saldırıda ölenler olduğunu belirtmişti. Görgü tanıkları, saldırganların 2 ila 4 roket fırlattığını belirten bir görgü tanığı, olayın ardından yerde yatan cesetler gördüğünü, ancak sayı veremeyeceğini ve kurbanların polisler olabileceğini söyledi.

18.09.2008


 

BM heyeti Güney Osetya’ya gidecek

BM, insani yardım kuruluşlarından oluşan bir heyetini Güney Osetya’ya göndereceğini bildirdi.

BM sözcülerinden Marie Okabe, aralarında UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü, BM Kalkınma Programı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Dünya Gıda Örgütü ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği yetkililerinin de bulunduğu yardım ve veri toplama heyetinin 17-20 Eylül tarihlerinde Güney Osetya, Moskova ve Tiflis’i ziyaret edeceğini söyledi. Okabe, bölgede yaşayanlardan ilk elden bilgi alacak ve ihtiyaçları belirleyecek heyetin Rus ve Gürcü yetkililerin bilgisi ve eşgüdümü çerçevesinde bölgeyi ziyaret edeceğini ifade etti.

/ New York

18.09.2008


 

Ukrayna’da parlamento başkanı istifa etti

Ukrayna’da, Batı yanlısı koalisyonun çökmesinin ardından, dün de Parlamento Başkanı Arseni Yatseniuk istifasını sundu.

Yatseniuk, Parlamentoda milletvekillerine yaptığı konuşmada, ‘’Saygın biçimde iktidara gelmeli, saygın biçimde de gitmeli. İşte bu yüzden istifamı sunuyorum’’ ifadesini kullandı. Yatseniuk, devlet başkanının partisinin listesinden Parlamentoya girmiş ve Başbakan Yulya Timoşenko’nun Bloku ile kurulan koalisyon tarafından Parlamento Başkanlığına atanmıştı. Yatseniuk, konuşmasında, koalisyonun çöktüğünü açıklamıştı. Yapılan koalisyon anlaşması gereği, koalisyonun çökmesi sonucu Başbakan ve Parlamento Başkanının istifa etmesi gerekiyor. Ekim ortasında kadar yeni bir koalisyon kurulamaması halinde, Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun Parlamentoyu feshetme yetkisi bulunuyor.

/ Kiev

18.09.2008


 

Malî kriz BM hedeflerini etkiler mi?

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD’deki malî krizin başta açlık ve yoksullukla mücadele olmak üzere BM’nin Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmasını olumsuz şekilde etkileme olasılığından endişeli olduğunu söyledi.

Ban, krizin özellikle BM’ye bağış yapan zengin ülkeleri etkilenmesinden kaygılı olduğunu belirterek, malî krizin uluslararası toplumun, ülkelerin ve özellikle de kalkınmış ülkelerin toplam kapasitelerini son derece olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Ban ‘’maalesef bu kriz Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne ulaşma kapasitemizi etkileyebilir’’ dedi. Gelişmiş ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşmak için gelişmemiş ülkelere yaptıkları yardımları yıllık 18 milyar dolar civarında arttırmalarının şart olduğunu vurgulayan Ban, dünyanın en büyük ekonomik gücü ve uluslararası ilişkilerde büyük etkiye sahip ülkesi ABD’nin kriz durumunda dünya toplumunu korumakla sorumlu olduğunu belirterek, ‘’ABD’nin oynacağı rol kriz durumlarında çok önemli’’ dedi. Ban, Genel Kurul toplantıları sırasında 25 Eylül’de BM Binyıl Kalkınma Hedefleri konulu yüksek düzeyli toplantı düzenleyecek.

/ New York

18.09.2008


 

İran’dan rest: Biz nükleer gücüz

İran, nükleer bir güce dönüştüğü gerçeğinin ABD ve Batı tarafından kabul edilmesini istedi.

İran’ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, devlet televizyonuna verdiği mülakatta, “ABD ve Batılı ülkeler yeni gerçeklerle yüzleşmeli. İran, bugün nükleer bir güçtür” dedi. Sultaniye, UAEK ile işbirliği yapmalarının ve bu konuda ön şartsız müzakerelere hazır olmalarının “Washington yönetiminin elindeki silâhı aldığını” söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nin muhtemel yaptırım kararına ilişkin endişelerini ifade eden Sultaniye, “BM Güvenlik Konseyi’nin İran aleyhine aldığı yaptırım kararlarıyla hayâl kırıklığına uğradık. Ancak, Nükleer Silâhların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’ndan (NPT) çekilerek intikam alma yoluna gitmedik” diye konuştu. Sultaniye, İran’ın nükleer gerçeğini reddetmekle, ABD yönetiminin kendisini daha da tecrit etmiş olacağını belirtti. İranlı diplomat, 5 artı 1 ülkeleri ile nükleer müzakerelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

/ Tahran

18.09.2008


 

Bangladeş’i fırtına vurdu

Bangladeş’te Bengal Körfezi’nde fırtınanın yol açtığı dalgalar 2 çocuğun ölümüne neden oldu.

Yetkililer, deniz suyu seviyesinin yükselmesi sebebiyle Patuakhali, Jhalakathi şehirleri ve Cox’s Bazar’ın bir bölümünün su altında kaldığını, fırtınada 400 civarında balıkçının da kaybolduğunu söylediler. Ölen çocukların Cox’s Bazar’da yaşadıkları, bölgede deniz suyu seviyesindeki yükselmenin birkaç gün daha etkili olmasının beklendiği belirtildi.

/ Cox’s Bazar

18.09.2008


 

Suriye-İsrail görüşmeleri askıda

Suriye, İsrail ile dolaylı barış görüşmelerinin yarın için planlanan 5. turunun, İsrail’in talebi üzerine ertelendiğini bildirdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, gazetecilere yaptığı açıklamada, “İsrail tarafının görüşmelerin ertelenmesini istediğini” belirterek, “İsrail tarafı görüşmelere devam etmeye hazır olduğunda kendilerinin de hazır olacağını” söyledi. İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, ertelemeyle ilgili ayrıntılı bilgi vermezken, dolaylı görüşmelerin süreceğini ümit ettiklerini belirtti. Regev, İsrail’in, ‘’görüşmelere aracılık eden Türkiye’nin girişimine ve Suriye ile dolaylı görüşmelere bağlılığının sürdüğünü’’ vurguladı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad 4 Eylülde de bu ay içinde daha erken tarihte planlanan Türkiye’nin arabuluculuğundaki dolaylı görüşmelerin İsrail’in talebiyle bir İsrailli görüşmecinin istifası üzerine ertelendiğini bildirmişti. Esad, 5. tur görüşmeleri, ‘’kritik’’ olarak nitelemişti. Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinin ağırlığını, İsrail’in 1967 Orta Doğu savaşında Suriye’den ele geçirdiği Golan Tepeleri’nin geleceği oluşturuyor. Şam, bu stratejik bölgenin tamamını geri istiyor. İsrail ise, Suriye’nin İran, Filistin’deki Hamas, Lübnan’daki Hizbullah örgütüyle ilişkilerini azaltmasını istiyor. Şam ise bunu reddediyor.

/ Şam

18.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır