"Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

Ramazan ayında Müslüman olduğunu hatırlayanlar

Bahriye Mektebinde 100’ü aşkın Libyalı öğrenci vardı. Bu öğrenciler bir yılı hazırlık sınıfı olmak üzere toplam beş yıl ülkemizde misafir öğrenci olarak eğitim alıyor, mezun olanlar kendi ülkelerinde teğmen rütbesi ile göreve başlıyorlardı.

Her sınıfta 30 tane Libyalı öğrenci bulunurdu. Bizim sınıfımızda da bu kadar öğrenci olmasına rağmen 26 öğrenci mezun olmuştu.

Libyalı arkadaşlarımızın en ilginç özelliklerinden bir tanesi “Müslüman olduklarını sadece Ramazan ayı süresince hatırlıyor” olmalarıydı. Zira Mübarek Ramazan ayı girdiğinde büyük bir oranda öğrenci namaza başlar, hatta cemaatle teravih namazı bile kılarlardı. Ben de onların bu cemaatle namazına birkaç defa iştirak etmiştim.

Bu öğrencilerden Salim isimli bir sınıf arkadaşımı diğerlerinden ayırmak istiyorum. Zira o, sadece Ramazan ayında değil her gün beş vakit namazını kılardı. Türkçesi biraz zayıf olduğu için çok konuşamazdık, lâkin kendisi ile ne zaman karşılaşsak selâmlaşır birbirimizin halini hatırını sorardık.

Salim, bir üst sınıftan bizim sınıfa kalmıştı. O yüzden Libyalı öğrencilerle de fazla bir samimiyeti yoktu. Şimdi ne haldedir, ne yapıyor bilmem ama Cenâb-ı Allah’tan bütün Müslüman kardeşlerimizin işlerini rast getirmesini niyaz ediyorum.

Libyalı arkadaşlarımızdan beş öğrenci son sınıfta beş vakit namaz kılmaya başladı. Ramazan ayının bereketi ile bu arkadaşlar mezun olana kadar namazlarını kılmaya devam ettiler. Bizim Türk öğrenciler de sadece Ramazan ayında ve Kandil Gecelerinde ibadet ederler, diğer zamanlarda ise ellerinden geldikçe gizli olarak namaz kılmaya çalışırlardı.

Maalesef anne ve babalar hatta bazı hocalar “Namazlarınızı açıktan kılmayın, evinizde kaza edersiniz”, hatta “İma ile kılın” diye gayet kötü bir şekilde etki ederek namaz kılan bir iki öğrencinin de ibadetine mani oluyorlardı. O yıllarda askerî öğrenciler “irtica” suçlaması ile sık sık askerî okullardan ayrılmak zorunda kalıyor, bu sebeple namaz kıldığı için dindar görünmek istemiyorlardı. Fakat ben ve Salim sınıf arkadaşlarımızın aksine ne pahasına olursa olsun namazlarımızı kılmıştık.

Sonunda Allah’ın izniyle ikimiz de mezun olmuştuk. Cenâb-ı Allah’tan bütün kardeşlerimizin hayırlısı ile okullarını bitirmelerini ve imanla, namazla dolu bir hayat geçirmelerini niyaz ediyorum…

VEHBİ HORASANLI

19.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  GÜNÜN DUÂSI

  Kardeş ülke Pakistan’da Ramazan

  Ramazan ayında Müslüman olduğunu hatırlayanlar

  Teravih namazıyla ilgili bazı hususlar

  Allah yolundan dökülen damlalar

  Abdullah bin Revâhâ (ra) namaza çok dikkat ederdi

  YASEMİN’İN İFTAR TENCERESİ

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır