"Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Çok renkliliğimizi en iyi ebru anlatır

Fotoğraf sanatçısı Atilla Durak, Türkiye’yi dünyaya anlatmanın en iyi sembolünün ‘’mozaik’’ değil ‘’ebru’’ motifi olduğunu belirterek, ‘’Ebru, bu topraklardaki kültürel yapıyı anlatmak için en iyi metafordur’’ dedi.

Fotoğraf sanatçısı Atilla Durak, Türkiye’yi dünyaya anlatmanın en iyi sembolünün ‘’mozaik’’ değil ‘’ebru’’ motifi olduğunu belirterek, ‘’Anadolu topraklarının, ebrudaki gibi, binlerce yıldır, renklerin birbiri içine geçtiği, kültürlerin birbirini etkilediği, melezleştiği yapısı vardır. Ebru, bu topraklardaki kültürel yapıyı anlatmak için en iyi metafordur’’ dedi.

Bu yıl Türkiye’nin ‘’onur konuğu’’ olarak katılacağı Frankfurt Kitap Fuarı faaliyetleri kapsamında, Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi tarafından 26 Eylülde, Haus Am Dom’da, Türkiye’nin kültürel zenginliğini gösteren ‘’Ebru’’ başlıklı fotoğraf sergisi açılacak.

Sergideki 90 fotoğrafta, Anadolu’yu karış karış gezip, farklı grupların hayatlarından ‘’an’’ları fotoğraflayan Atilla Durak’ın 7 yıllık çalışmaları yer alacak.

Durak, Türkiye’nin ‘’çok kültürlülüğünü, çok renkliliğini’’ anlatabilmek için böyle bir çalışmaya başladığını, 2000 yılından bu yana Türkiye’de yaşayan etnik grupları fotoğrafladığını söyledi.

Durak, Türkiye’deki kültürel zenginliği göstermek açısından, projesinin adını neden ‘’mozaik’’ değil de ‘’ebru’’ seçtiğiyle ilgili soruyu da şöyle cevaplandırdı.

‘’Mozaik Türkiye’deki çok kültürlülüğü anlatmaya yetmez. Hatta yanlıştır. Yıllardır bize dayatılan bir şeydir: ‘Türkiye mozaikler cennetidir’ diye. Oysa ki mozaiğe baktığınızda ne görürsünüz? Birbirinden uzak, küçük küçük farklı renkli taşlar görürsünüz. Kırmızı, mavisi, sarısı... Evet çok renklidir ama bu taşlar keskin hatlarıyla birbirlerine hiç dokunmazlar, birbirleriyle hiç iletişim kurmazlar. Arada da bir tane çimento vardır. Onların birbirleriyle kaynaşmasını engelleyen bir çimento vardır.

Oysa ki Anadolu topraklarının, ebrudaki gibi, binlerce yıldır, akışkan bazlı, renklerin birbirinin içine geçmişliği, kültürlerin birbirini etkilediği, değiştiği, melezleştiği bir yapısı vardır. O yüzden ebru, bu topraklardaki kültürel yapıyı anlatmak için bizce en iyi metafordur. O yüzden de mozaiği terk edip, artık ebru üzerinden düşünmeye başlamamız gerektiği için biz öyle bir proje başlattık. Ebruyu da kendimize yol göstericisi olarak aldık.’’

21.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Risâle-i Nur’da müzikal gezinti

  Çok renkliliğimizi en iyi ebru anlatır

  Mevlânâ Türbesine büyük restorasyon

  “Mevlevî Mutfağı” çıktı

  Tiyatro biletleri satışta

  Selimiye’ye rekor ilgi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır