"Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tüzmen: Türkiye sıkıntıları rahat atlatacak

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD finans piyasalarında yaşanan krizle ilgili olarak, ‘’ABD’nin borsa derinliği fazla olduğu için dalgaları da büyük oluyor. Ama okyanuslar gibi olmadığımız için Türkiye bu sıkıntıları daha rahat atlatacak’’ dedi.

Bakan Tüzmen, kriz tecrübesi olduğunu ve kriz anını nasıl fırsata çevirebileceklerine baktıklarını söyledi. Türkiye’deki menkul kıymetler borsası olsun veya türev piyasalarının derinlikleri çok fazla olmayan piyasalar olduğunu ifade eden Tüzmen, şunları kaydetti: ‘’Okyanusta bir fırtına olduğu zaman çok büyük dalgalar oluşur. ABD’de yaşanan da böyle. Yani ABD’nin borsa derinliği fazla olduğu için dalgaları da büyük oluyor. Neticede çok büyük bir hacim olunca yüzde 5-7’lik borsa düşüşü çok büyük haciminin düşüşü anlamına geliyor ve dünyaya yansıyan büyük dalgalar anlamına geliyor. Ancak Türkiye, derinliği çok olmayan piyasamız olduğu için fırtına estiği zaman göllerdeki gibi büyük dalgalar yaratmıyor. Okyanuslar gibi olmadığımız için Türkiye bu sıkıntıları daha rahat atlatacak.’’ Yaşanan dönemde sermaye bulutunun bütün dünyayı dolaştığını vurgulayan Tüzmen, ‘’ABD’de istediğini elde edemezsin şu an. Bu nedenle bu para akışı başka yerlere akacak. Nereler olacak? En sağlam koy ve en güvenilir liman neresiyle oraları dolaşacak. Burada en sağlam limanlardan birisi Türkiye. Türkiye böyle istikrarlı duruşunu göstermeye devam ederse, gerçekten yabancı sermaye için iyi bir sığınak ve liman olacaktır. İstikrarlı görünümümüzü sağlamaya devam ettikçe yabancı sermaye girişi alabileceğiz ve bunu ihracata ve üretime yönlendirecek bir akılla yolumuza devam edeceğiz’’ diye konuştu. Türkiye’nin ihracat rakamının 132 milyar, ithalatın ise 200-205 milyar dolar civarında seyrettiğini ifade eden Tüzmen, 2008 yılı ticaret açığının 70 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini bildirdi. Tüzmen, söz konusu açığın finanse edilmesi halinde sıkıntının olmayacağını dile getirdi.

/ MERSİN

22.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  4 milyon işsiz

  Tüzmen: Türkiye sıkıntıları rahat atlatacak

  Rusya ile krizin çözülmesi sanayiciyi rahatlattı

  Helâl gıda standardı için son viraj

  Toz şeker 2,5 YTL iken bayram şekeri 2 YTL

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır