"Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ilk orucu (2)

ÖNCEKİ yazımızda Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın çocukluğunda tuttuğu daha doğrusu tutma girişiminde bulunduğu ilk orucunun hikâyesinin ilk bölümüne yer vermiştik.

İki üç cümleyle kısa bir hatırlatmanın ardından hikâyemize kaldığımız en heyecanlı yerinden devam edelim:

“İlk orucumu dokuz yaşında tuttum. Eğer bir gün tutmaya tahammül edebilirsem Hacı ninem benden bir mecidiyeye (yirmi kuruş) satın alacaktı. Öğleye doğru sabrım tükendi. Gitgide açlığım tahammül edilemez bir hal aldı. Dolabı açtım, kapısı gıcırdadı. Üç dört köfte ile pide parçası aşırarak gidip bahçenin köşesinde yemeye karar verdim. Heyecanla elimi sahana uzattım. Arkadan menhus bir ses çıktı:

- Hu küçük bey, ne yapıyorsun orada ayol ? Bugün sen oruçlu değil misin?

Döndüm baktım, Nezahat arkamda simsiyah upuzun duruyor. Arap’la zıtlaşacak zaman değildi. En tatlı sada-yı istirhamımla:

- Dadıcığım ayaklarını öpeyim, kimseye söyleme.

- A olur mu hiç ? Günah değil mi?

- Akşam Hacı Ninemden bir mecidiye alacağım.

- Yarısını bana verirsen söylemem.

Mecidiyeyi bütün bütün kaybetmektense yarısını kazanmak her halde kârlıydı. O akşam orucum şerefine iftarda Çerkez tavuğu kaymaklı güllaç vardı. İftar zamanı yaklaştı. Sofraya dizildik. Ben Hacı Ninemin yanındaydım. Bu doksanlık kadının gözleri iyi seçmezdi. Bütün şefkatiyle yüzüme baktı.

- Bu oğlanın benzi limon gibi sararmış. Yavrucak hiç şikâyet etmedi. dedi.

Gözlerim karşıda ayakta duran Nezahat'a kaydı. Kahkahalarını birer birer içine sindiriyordu. Top gürledi. Hacı Ninem zemzem fincanını evvelâ benim dudaklarıma uzattı. Sonra kendi ağzına götürdü. Üç gün sonra Hacı Nineme on kuruşa bir oruç daha sattım. Giderek mübarek savmım (oruç) ucuzluyordu. Birincisi gibi ikincisinin bedelini de Nezahatla paylaştık. Çünkü sahtekârlık sırdaşlığı ikimizi birbirimize bağlamıştı. Bozuk oruç satmak ne tatlı bir günah işlemekti. Ah bu hayatın ifsadı insanı en küçük yaşta kavrıyor.” İkdam, 1 Haziran 1920

23.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  BELEDİYELER VE RAMAZAN

  EYÜP

  Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ilk orucu (2)

  MAKLUBE bir tık ötenizde

  FKM 8. dönem tiyatro okulu açılıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır