"Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

Şaka yaparken...

Hz. Enes (ra), Resulullah’ın (asm) kendisine ‘Ey Zü’l-üzüneyn (iki kulaklı)’ diye hitap ettiğini, bu sözüyle şaka yapmayı kastettiğini rivayet etmiştir.

(Tirmizî, Birr 57, Ebu Davud, Edeb 92)

Peygamberimiz (asm) bizzat Allah (c.c) tarafından korunduğu için o şaka yaparken dahi yalan söylememiştir. Ümmetine de şaka yapmayı yasaklamamış, ancak doğru söylenilmesi gerektiğini şart koşmuştur.

Ashab içinde Nuayman isimli bir sahabe, Medine’ye turfanda veya iyi bir şey gelince onu veresiye satın alır, Peygamberimize (asm) hediye olarak getirirmiş. Hediyenin ödeme zamanı gelince de Peygamberimize (asm) gelerek borcunu istermiş. Resûlullah (asm): ‘Hani sen onu bana hediye etmiştin, ne oldu?’ deyince: ‘Bu güzel şeyi sana lâyık gördüm, param olmadığı için böyle yaptım’ dermiş. Peygamberimiz (asm) onun bu haline de gülerek karşılık verirmiş. Hatta Hz. Nuayman’ı ne zaman görse gülmeye başlarmış.

O öyle bir rahmet peygamberi ki, kendisine yapılan bu tarz şakayı bile hiç kızmaksızın gülerek karşılıyor. Kendisinin yaptığı şakalar, hem kimsenin canını acıtmıyor, hem de yalan söz olmuyor. Ve altında ince hikmetler yatıyor.

Oysa günümüzde farklı farklı şakalar var. Toplum tarafından bu şakalara eşek şakası, soğuk şaka, sulu şaka diyerek isimlendirme bile yapmışız. Böyle bir şakaya maruz kaldığımızda hemen suratımızı asıp, bozulduğumuzu belirterek: ‘Ne kadar soğuk bir şaka!’ diyoruz.

İşte rahmet Peygamberi (asm), arada kırgınlıkların olmaması, ufacık da olsa bu türden çatışmaların çıkmaması için ümmetini sürekli doğru söylemeye teşvik etmiştir. Yalana ve aldatmacaya dayanan şakaların hiç olmadığını sözleriyle sürekli hatırlatmıştır. Şaka konusunda bile bu kadar çok uyarı da bulunması onun ne kadar ince düşünceli ve nazik bir insan olduğunu bize gösterir. O zaman biz de onun sözünü dinleyerek, onun şefaatine lâyık olacak şekilde davranmalıyız.

Güzel, doğru şakalara muhatap olmak duâsıyla.

SALİHA SULTAN

23.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  GÜNÜN DUÂSI

  Şaka yaparken...

  Kumların gelini: Kum zambağı

  Oruç kaç çeşittir?

  Oburdan Allah'a sığın!

  Nakıştan mânâya geçmek

  Sahura kalkmak için etkili bir yöntem

  Fıstıkla badem ezmesi

  Askerliğimde geçen Ramazan günleri

  Erişteli yeşil mercimek çorbası

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır