"Gerçekten" haber verir 23 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

Kumların gelini: Kum zambağı

60 dereceye varan kızgın kumların derinliğine inen soğanı ve kılcal kökleri ile inanılmaz bir güzellik saçıyor!

Kum zambağı Allah’ın en muhteşem san'at eserlerinden biridir. Akdeniz ülkelerinin bu benzersiz çiçeğinin maalesef nesli tehlike altındadır.

Sizler için bu mükemmel çiçeğin resmini çekebilmek nasip oldu. Türkiye’de yetişen bu zambakların ülke dışına çıkarılması suçtur. Maalesef bu çiçek türüne yönelik en önemli tehdit, kıyı bölgelerinde hızla yayılan yazlık konutlardır.

Nergisgiller familyasına ait olan Kum Zambağı (Pancratium maritimum), kıyı kumullarında yetişen soğanlı bir bitki olup görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Çok geniş ve uzun şeritsi yapraklı, yaklaşık 40-45 cm boyunda, beyaz çiçekli kum zambaklarının çiçek sayısı 3-15 arasındadır. Sadece Ağustos ve Ekim ayları arasında çiçeklenme dönemi yaşar.

Tadına doyum olmayan bir kokusu vardır ve lavanta çiçeğini dahi bu koku bastıracak güçtedir!

Kendisine ilkin 1982 senesinde rastladığım bu zambak beni kendisine hayran bıraktı.

Birçok değerimizin olduğu gibi kum zambaklarının da nesli tükenmektedir. Bilinçsiz toplama, kontrolsüz yapılaşma, kirlilik ve küresel ısınmanın etkileri zambakların sayılarını her geçen gün azaltmaktadır.

Toprak altında alabildiğince derine inen soğanı veya rizomları bulunan her yıl yeniden hayat bulan bu otsu bitkinin yaprakları şe-ritsi, oldukça etli, sert ve liflidir.

Çiçekleri inanılmaz güzelliktedir ve enfes yaratılmıştır. Taç yapraklarının iç kısmında ayrı bir taç vardır. Kum zambağı, sümbülteber, kardelen, nergis familyasını andırır, ancak çok nadiren bulunur.

Yolu Çanakkale Şehitliklerine Ağustos ve Eylül aylarında düşen Yeni Asya okuyucuları, Arıburnu yarlarının hemen önündeki kumsallarda kum zambağını arayıp bulabilirler. Tefekkür için inanılmaz bir bitki olan kum zambağı, mükemmel bir İlâhî kudret eseridir.

23.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  GÜNÜN DUÂSI

  Şaka yaparken...

  Kumların gelini: Kum zambağı

  Oruç kaç çeşittir?

  Oburdan Allah'a sığın!

  Nakıştan mânâya geçmek

  Sahura kalkmak için etkili bir yöntem

  Fıstıkla badem ezmesi

  Askerliğimde geçen Ramazan günleri

  Erişteli yeşil mercimek çorbası

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır