"Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Dünyada bayram coşkusu

Tayvan’da da Müslümanlar dün sabah bayram namazı için camileri doldurdular. Başkent Taipei’deki 'Taipei Ulu Camii'nde Tayvanlılar’ın yanı sıra Pakistanlı, Türk, Ganalı Müslümanlar da saf tuttu. Camiye sığmayan cemaatin bir kısmı namazı avluda kılmak zorunda kaldı. Müslümanlar namaz sonrrasında avluda bayramlaşırken ikram edilen yiyeceklerden de tattılar.

TAYVAN’DAN AZERBAYCAN’A

BAĞIMSIZ KOSOVA’DA İLK BAYRAM

Bağımsızlığını 17 Şubat’ta ilan eden Kosova’da da ilk Ramazan Bayramı coşkuyla kutlanıyor.

Camileri dolduran Kosovalılar, yer bulamayınca avlulara taştılar. Vaizler, kürsüden yaptıkları konuşmalarında bağımsız Kosova’da bu ilk bayramın herkese hayır ve mutluluk getirmelerini temenni ettiler. Kılınan namazın ardından bazı dernek kuruluşları çocuklara hediyeler dağıttı.

ELLER DUAYA KALKTI

Kan ve göz yaşı ülkesine dönüşen Irak’ta kutlanılan Ramazan Bayramında Kürdünden Türkmenine, Şiisinden Sünnisine kadar herkes camileri tıklım tıklım doldurarak, ülkeye huzur ve kardeşlik gelmesi için dua etti.

IRAK'TA BAYRAMDA ELLER HUZUR VE KARDEŞLİK İÇİN SEMAYA KALKTI

KAN ve göz yaşı ülkesine dönüşen Irak’ta tüm İslam âleminde kutlanılan Ramazan Bayramı’nda Kürdünden Türkmenine, Şiisinden Sünnisine kadar herkes camileri tıklım tıklım doldurarak, ülkeye huzur ve kardeşlik gelmesi için dua etti.

ABD’nin 2003 Mart’ında işgali ile demokrasi bekleyen Irak halkı, ülkenin daha kötü gidişine dur demek adına Bayram Namazı’nda ellerini huzur ve barış için semaya kaldırdı. Irak’ın kuzeyinde bulunan Kerkük ve Erbil kentlerinde bayram namazı nedeniyle camileri tıklım tıklım dolduran Türkmen, Kürt ve Arap vatandaşlar hep birlikte dua etti.

Kerkük’ün Musalla semtinde bulunan Alçı Camisini dolduran Kerküklü vatandaşlar şehirde ve ülkeye huzurun ve barışın gelmesi için dua ederken, ülkede akan ve gözyaşının bir an önce dinmesi temennisinde bulundular. Camide kılınan namaz ve yapılan tesbihatlardan sonra cemaat birbiri ile bayramlaştı. Daha sonra hep birlikte mezarlıklar ziyaret edildi.

RUSYA'DA ON BİNLER RAMAZAN ÇADIRINDA BAYRAMLAŞTI

Rusya’da yaşayan milyonlarca Müslüman bayram namazı için mescitlere koştu. Moskova’da kilise ve havranın da yer aldığı hoşgörü bahçesi Zafer Parkı’nda bulunan ‘Zafer Camii’ne akın eden on binlerce Müslüman, camiye sığmadı. Moskova’da Ramazan’ın sembolü haline gelen ‘Şatör Ramazan’ın da bulunduğu meydan da kucaklaşan Tatar, Özbek, Tacik, Türkmen, Kırgız, Kazak, Azeri, İnguşet, Çeçen, Dağıstanlı ve Türk birlik ve beraberlik mesajı verdi.

BAĞIMSIZ KOSOVA'DA İLK

RAMAZAN BAYRAMI

Bağımsızlığını 17 Şubat’ta ilan eden Kosova’da ilk Ramazan Bayramı coşkuyla kutlanıyor. Sabah erken saatlerde camileri tıklım tıklım dolduran Kosovalılar, yer bulamayınca avlulara taştılar. Prizren’deki Bayraklı Camii’nde kılınan namazda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Çevre - Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar ile Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muya da vardı. Muya ve Yağcılar, kürsünden yaptıkları konuşmalarında bağımsız Kosova’da bu ilk bayramın herkese hayır ve mutluluk getirmelerini temenni ettiler. Kılınan namazın ardından bazı dernek kuruluşları çocuklara hediyeler dağıttı. Bayram olması sebebiyle mezarlıklara akın eden Kosovalılar, kabir ziyaretleri ardından akraba ve yakınlarının bayramlarını kutlamak üzere ziyaretlere başladılar. Ramazan Bayramı dolayısıyla başta Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu olmak üzere çok sayıda Kosovalı üst düzey bayram mesajları yayınladı.

AZERBEYCANLILAR CAMİLERE AKIN ETTİ

Azerbaycan’da Ramazan Bayramının ilk gününde, Bakülüler bayram namazı için camilere akın etti.

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Şehitlik Camisi başta olmak üzere şehirdeki bazı camilerde yoğun ilgi sebebiyle bayram namazı 2-3 kez kıldırıldı. Namaz sırasında camilerin etrafında güvenlik önlemlerinin alındığı gözlenirken, tedbirlerin çerçevesinde camilerin avlularında sadece belirli sayıda insanın namaz kılmasına izin verildi. Bakü’de Ağustos ayında bir camiye bomba atıldığını hatırlatan güvenlik yetkilileri, camilerin çevresindeki tedbirlerin de bu sebeble alındığını bildirdi.

BAYRAM COŞKUSU BÜKREŞ'İ DE SARDI

Dopdolu geçen Ramazan ayının da ardından yaşanan bayram coşkusu Romanya’yı sardı. Müslüman azınlığın yaşadığı Dobruca bölgesinin yanı sıra başkent Bükreş’te ibadethaneler doldu taştı. Cami bahçeleri, kırgınlıkları unutup dostluklarla kenetlenen insanların birbirlerini kutlamalarına sahne oldu. Ramazan ayı boyunca iftarlarıyla, teravihleriyle kalabalık bir cemaati ağırlayan Bükreş Camii, başta gurbetçiler olmak üzere Türk ve Tatar soydaşların akınına uğradı. Camiye sığmayanlar havanın güzel olması nedeniyle bahçeye serilen kilimlerde Bayram Namazları’nı eda etti. Çok sayıda gurbetçi, bayram coşkusuna beraberinde getirdikleri çocuklarını da ortak etti.

Kılınan Bayram Namazı’nın ardından cami bahçesi; sarılan, bayramlaşan, helalleşen insanlarla dolup taştı. Büyükler, ellerini öpen çocukları bayram harçlıklarıyla sevindirirken, kimileri sıladaki aile büyüklerini arayarak bayramlarını kutladı. Cami çıkışında cemaate çay ve simit ikram edildi.

ALMANYA'DA BAYRAM COŞKUSU

Almanya’nın başkenti Berlin’de ve çeşitli şehirlerinde Ramazan Bayramı, Müslümanlar arasında coşkuyla kutlanmaya başladı. Berlin Şehitlik Camisine bayram namazı için gelen vatandaşlar camiye sığmayınca, cemaatin bir bölümü cami avlusunda namaz kılmak zorunda kaldı.

Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman ile Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Sadi Arslan, Berlin Şehitlik Camisinde bayram namazını kıldıktan sonra vatandaşlarla bayramlaştı. Namazdan önce vaaz veren Arslan, çocukların eğitimine önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

ÇİN'DE BAYRAM SEVİNCİ

Çin’in başkenti Pekin’de yaşayan Türkler, vatanlarından 10 bin kilometre uzaklıkta Ramazan Bayramını Türk geleneklerine göre kutladı.

Pekin’de yeni açılan Desert Rose Türk Lokantası’nda bir araya gelen Türkler, bayramı Türk örf ve adetlerine göre kutladı. Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye ve eşi Serpil Özüye de gurbetçilerle bayramlaştı. Çinli Müslümanlar, bayramı bugün kutlayacak.

TAYVAN'DA BAYRAM SEVİNCİ

Ramazan Bayramı bütün dünyada kutlanmaya başlandı. Tayvan’da da Müslümanlar bu sabah bayram namazı için camileri doldurdular.

Başkent Taipei’deki Taipei Ulu Camii’nde Tayvanlılar’ın yanı sıra Pakistanlı, Türk, Ganalı Müslümanlar da saf tuttu. Camiye sığmayan cemaatin bir kısmı namazı avluda kılmak zorunda kaldı. Müslümanlar namaz sonrrasında avluda bayramlaşırken ikram edilen yiyeceklerden de tattılar.

Taipei , Erbil, Moskova, Bakü, Bükreş

01.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünyada bayram coşkusu

  Irak, ABD’den 12 keşif uçağı satın aldı

  Pakistan’da trafik kazası: 37 ölü

  AB’den 1.8 milyar Euroluk yardım

  Hindu tapınağında panik: 168 ölü

  Karzai, Suudi Arabistan’dan yardım istedi

  İran: Bizi değil İsrail’i denetleyin

  Rusya, Avrupa’dan yeni güvenlik sistemi istedi

  Brüksel’in gözü Ankara’da

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır