"Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Brüksel’in gözü Ankara’da

UZUN bir tatilin ardından bayram sonrası yeniden çalışmaya başlayacak olan TBMM’de Ekim ayı sonuna kadar reform yolunda atılacak adımlar, büyük önem taşıyor.

Avrupa Komisyonu, yıllık “İlerleme Raporu”nu 5 Kasım’da açıklayacak. Bu nedenle Brüksel, AB reformları için yeni “yol haritası” oluşturacak “Ulusal Program”ın hükümet ve TBMM tarafından en geç Ekim ayı sonuna kadar onaylanmasını bekliyor. Bu yöndeki çalışmaların, İstanbul’da düzenlenecek bir konferans için 10 Ekim’de Türkiye’ye gelecek Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn ile görüşülmesi bekleniyor. Türkiye’nin AB yolunda son bir yılda attığı adımların değerlendirileceği yıllık “İlerleme Raporu”nun Avrupa Komisyonunca 5 Kasım’da açıklanması öngörülüyor. Raporda Türkiye’nin reform konusunda son bir yılda gösterdiği performansına ilişkin olarak yer verilecek değerlendirmeler büyük önem taşıyor. Son dönemde AB yolunda kayda değer sadece iki yasal düzenlenmenin yapıldığı, bunların da, ifade özgürlüğünün genişletilmesini öngören, TCK’nın tartışmalı 301. maddesine ilişkin değişiklik ve azınlık haklarının iyileştirilmesine yönelik yeni Vakıflar Yasası’nın olduğu belirtiliyor. Ancak “İlerleme Raporu”ndaki yapılacak değerlendirmelerin “tatmin edici” olabilmesi için ek bir çaba gerektiği ifade ediliyor. Bu bağlamda AB diplomatik kaynakları, atılabilecek yeni adımların, raporda dikkate alınabilmesi için de Ekim ayı sonuna kadar gerçekleşmiş olması gereğine işaret ediyorlar. TBMM’nin gündeminde Ombudsman ve yeni Türk Ticaret Yasağı gibi Brüksel’de çok önem verilen reformların olduğu belirtiliyor. Brüksel’de ayrıca anayasa reformu beklentisi bulunuyor. Ancak bu yöndeki düzenlemeler için Ekim sonuna kadar zaman olmaması nedeniyle Türk hükümeti ve TBMM tarafından yeni “Ulusal Program”ın benimsenmesinin kritik önem taşıdığı ifade ediliyor. Bayram sonrası TBMM’de “Ulusal Program” konusunda yapılacak görüşmeler ve oylama konusunda TBMM’de temsil edilen, başta CHP olmak üzere muhalefet partilerin takınacağı tavır önem taşıyor. 301 değişikliği ve Vakıflar Yasası dışında, şimdiye kadar TBMM tarafından benimsenen çeşitli reform paketlerinin CHP’nin desteği ve işbirliğiyle geçtiği hatırlatılıyor.

01.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünyada bayram coşkusu

  Irak, ABD’den 12 keşif uçağı satın aldı

  Pakistan’da trafik kazası: 37 ölü

  AB’den 1.8 milyar Euroluk yardım

  Hindu tapınağında panik: 168 ölü

  Karzai, Suudi Arabistan’dan yardım istedi

  İran: Bizi değil İsrail’i denetleyin

  Rusya, Avrupa’dan yeni güvenlik sistemi istedi

  Brüksel’in gözü Ankara’da

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır