"Gerçekten" haber verir 03 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ABD’nin borcu 10 trilyon dolara dayandı

ABD’nin toplam borcu 10 trilyon dolara yaklaşmış durumda. Ekonomik krizin muhtemel sonuçları, her 10 Amerikalıdan 8’ini korkutuyor. Bazıları işini kaybetmekten korkarken, bazıları evinin değerinin daha da düşeceğinden endişeleniyor, bazıları çocuklarının geleceğinden, bir başka kesim ise emeklilik planlarının suya düşmesinden kaygı duyuyor.

ÇOCUKLARININ GELECEĞİNDEN ENDİŞELİLER

ABD’DE finans sektörünü kurtarmak amacıyla hazırlanan ancak hafta başında Temsilciler Meclisinde reddedilerek çıkmaza giren 700 milyar dolarlık paketin genişletilmiş hali Senato’da yapılan oylamada kabul edildi. Senato’da yapılan oylamada paket 74’e 25 oyla kabul edildi. Yeni pakette eskisine ilâve olarak vergi indirimi içeren ve bankacılık sektörüne güvenin arttırılmasını amaçlayan tedbirler yer alıyor. Başkan George W. Bush yönetimi ve Kongre liderleri ilk paketin Pazartesi günü Temsilciler Meclisinde reddinin ardından, planın genişletilmiş versiyonunun bu defa önce, pakete daha sıcak bakan Senato’dan geçirilmeye çalışılmasına karar vermişti. Senato’nun kararının ardından yönetim, paketin Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi için Meclis üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Paketin Temsilciler meclisinde bugün oylanması planlanıyor. ABD’de bir yasanın yürürlüğe girebilmesi için Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senatoda kabul edilmesi ve Başkan tarafından imzalanması gerekiyor.

BUSH’TAN, ‘PAKETİ KABUL EDİN’ ÇAĞRISI

Başkan George W. Bush, paketin, Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinden de geçirilmesi çağrısında bulundu. Bush, Senatodaki oylamanın ardından yayımladığı yazılı açıklamada, ‘’Senato’dan geçen bu yasa teklifi, her Amerikalının finansal güvenliği için şart. Bu iyi yasa teklifinin, bu hafta Temsilciler Meclisinde kabul edilerek bana gönderilmesini Amerikan halkı bekliyor. Ekonomimiz de bunu istiyor’’ dedi.

Senatoda yapılan oylamada Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Senatör John McCain, Demokrat Partinin başkan adayı Barrack Obama ve Demokrat Partinin Başkan Yardımcısı adayı Senatör Joe Biden’in paketin kabulü yönünde oy verdiği öğrenildi.

Senato’dan onay alması sonrasında piyasaların gözü paketi bugün oylayacak Temsilciler Meclisi’ne çevrildi. Kurtarma paketi, seçmene ve Temsilciler Meclisi üyelerine cazip gelebilecek ekler içeriyor. Bu ekler; orta gelir düzeyi başta olmak üzere, halk için on milyarlarca dolar tutarında vergi indirimleri sağlanarak paket daha cazip hale getirildi. Bu indirimlerden ev sahipleri, arazi sahipleri, enerji sektörü ve girişimciler yararlanabilecek. Ekler arasında ayrıca, sigorta ile garanti altına alınacak her bir banka mevduatının üst sınırının 100.000 Dolardan 250.000 Dolara yükseltilmesini içeren, böylece bankacılık sektörüne olan güvenin arttırılmasını amaçlayan madde de yer alıyor. Ancak kırsal alanlardaki okulların gelecek 5 yıllığına desteklenmesi için 3 milyar dolar ayrılması, orta batı eyaletler başta olmak üzere felâket bölgeleri için 8 milyar doların yine 5 yıllığına ayrılması gibi seçmene hoş gelecek pek çok ek de, Kongre salonlarındaki pazarlıklar sırasında alelacele pakete ilave edildi. Kabul edilen bu metnin bugün öğle saatlerinde (Türkiye’ye göre Cuma akşam saatleri) Temsilciler Meclisinde oylanması bekleniyor.

KRİZ, 10 AMERİKALIDAN 8’İNİ

KORKUTUYOR

ABD’deki ekonomik krizin

muhtemel sonuçları, her 10 Amerikalıdan 8’ini korkutuyor. ‘’AP ajansı-GfK’’ ortak kamuoyu yoklamasına göre her 10 Amerikalıdan 8’i, çeşitli soruları cevaplarken, krizin bir şekilde doğrudan kendisini de olumsuz yönde etkileyeceğinden kaygı duyduğunu belirtiyor. Kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre, katılımcıların yarısından çoğu, tasarrufları eriyeceği için emeklilikten önce daha fazla çalışmak zorunda kalacağından kaygı duyuyor. Katılımcıların yaklaşık yarısı, evlerinin değerinin uzun vadede düşük kalacağını düşünüyor. Yaklaşık üçte birlik bir kesim, krizin, işini kaybetmesine yol açmasından korkuyor. Her 10 kişiden 8’i, ülkenin yüksek borçluluğunun, çocuklarının ve torunlarının sırtına yük oluşturacağını düşünüyor. Ülkenin toplam borcu 10 trilyon dolara yaklaşmış durumda. Anket örneklem olarak seçilen 1600 yetişkin ile 27-30 Eylül tarihleri arasında yapılan telefon görüşmeleriyle gerçekleştirildi.

/ Washington

03.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Şimdi Anayasayı yenileme zamanı

  Toptan: Askerin mazereti yok

  Türkiye’de kaç gazete, TV ve radyo var?

  ABD’nin borcu 10 trilyon dolara dayandı

  Gül: Bayramdan sonra gerçek gündeme dönülür

  Altınova’da 37 gözaltı

  İflâs ettiniz, millî görüşe dönün

  Baştuğ: Sun’î gündemlerden bir an önce uzaklaşılmalı

  TALAT, AİHM BAŞKANI COSTA İLE GÖRÜŞTÜ

  Şehidin adını oğlu yaşatacak

  Devlet Bahçeli: Yolsuzluk, Türkiye’de ciddî bir hastalık

  Türkiye'nin, nükleer enerjiye ihtiyacı var

  TÜRKİYE BU İŞTEN KÂRLI ÇIKACAK

  Başbakan Erdoğan Orta Asya gezisine çıkıyor

  HAK-İŞ: İSTİHDAMDA AB’YE UYUM KAPLUMBAĞA HIZINDA

  TOKİ, tarım köyleri kuruyor

  Kadınlar dedikodu yerine iş üretiyor

  Sokak hayvanları kayıt altına alınacak

  Engelli çocuklar hayallerine kavuşacaklar

  Asi Nehri, ıslâh ediliyor

  İzmir'e, ikinci büyük termal tesis geliyor

  Bin 112 sitenin erişimi engellendi

  Dünyanın en büyük 10 üniversitesinden biri

  Soğuktan sonra yağış geliyor

  Rektörden ilginç kitap okuma alışkanlığı

  Fırında temizlik kavgası: 1 ölü

  Zabıta hikâyeleri kitap oldu

  Kızılırmak Deltası’ndaki kuşlar kitapta toplandı

  Microsoft’un itirafı

  Avrupa, Marmara’yı kirletiyor

  Otomobiller mikrop yuvası

  Uzay, yeni doğmuş yıldızlarla dolu

  AIDS’in yayılması, bir asır öncesine uzanıyor

  Ormanlar için ardıç kuşu yetiştiriliyor

  600 yıllık çınarların bakım sırları

  Süt tozunda zehirli madde bulundu

  Göçmen yengeçler Türk kara sularında

  Motor çıktı, semercilik öldü

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır