"Gerçekten" haber verir 06 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

BOR MADENİ, BİR ŞEHİR EFSANESİ Mİ?

Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, Türkiye’nin bor re-zervi konusundaki değerlendirmelerin “şehir efsanesi’’ olduğunu söyledi.

Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz, dünyada ve Türkiye’de bor rezerviyle tüketim hızı arasında ‘’müthiş bir orantısızlık’’ olduğunu belirterek, ‘’Dünyada 4 milyar ton bor rezervi var, bunun yüzde 72’si Türkiye’de. Ama Türkiye dahil yıllık tüketim sadece 4 milyon ton. Vatandaş elimizdeki boru kömür gibi kazıp pazara gönderdiğimizi, ne kadar çok gönderirsek o kadar fazla kazanacağımızı zannediyor. Böyle bir şey yok’’ dedi. Yılmaz, Türkiye’nin bor rezervi konusundaki hesaplamalar ve değerlendirmelere ilişkin yaptığı açıklamada, kamuoyunda bor konusunda ‘’şehir efsanesi’’ olduğunu söyledi. Bor kimyasallarının yüzde 95’inin cam, seramik ve deterjan sektörüne satıldığını, bunların dışındaki sektörlere satılan miktarın çok küçük olduğunu ifade eden Yılmaz, ‘’Dünyada ve Türkiye’de bor rezerviyle tüketim hızı arasında müthiş bir orantısızlık var’’ dedi. Bordaki temel meselenin tüketim hızını arttırmak olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle konuştu: ‘’Borda arz fazla talep az, en temel konu bu. Bu noktayı ihmal ederek analiz yaptığınızda, bütün tablolar pembe olur. Türkiye’nin bor rezervi 2,5 milyar ton, yani dünya rezervinin yüzde 72’si Türkiye’de. Türkiye dahil dünyanın bor rezervi ise 4 milyar ton, ancak bor kimyasalı ve konsantresi olarak tüketim hızı yıllık sadece 4 milyon ton. Halihazırda dünyaya bin sene yetecek kadar bor var. Bunun 700 senesini tek başına Türkiye karşılayabiliyor. Biz olmasak bile piyasada dünyaya 300 sene yetecek bor var. İşte pembe tablo çizenlerin görmediği şey bu. Sanki biz ne üretirsek hepsini satabileceğiz, müşteri bizi bekliyor gibi düşünüyorlar. Bu da yanlış algılamalara sebep oluyor.’’ Yılmaz, ‘’Türkiye’deki borun ‘tüm iç ve dış borçları ödeyebileceği’, GSMH’ye üç katı kadar katkı yapacağı’ gibi laflar söyleniyor. Bunların hiçbirinin aslı astarı yok’’ diye konuştu. Eti Maden Genel Müdürü Yılmaz, Türkiye’deki bor madenlerinin ‘’40 milyon dolara satılacağı’’ yönünde söylentiler olduğunu da hatırlatarak, bu iddiaları da red etti. Yılmaz, Türkiye’nin yüksek miktardaki bor rezervinin, kurulması planlanan nükleer santrallar için avantaj olup olmadığına ilişkin de nükleer enerjiyle bor kimyasalları arasında dolaylı bir bağlantı olduğunu söyledi. ‘’Bor, nükleer enerjinin olmazsa olmazı asla değildir’’ diyen Yılmaz, borun sadece nükleer reaktörlerde soğutucu olarak kullanıldığını, bunun da ‘’yemeğe katılan tuz gibi’’ olduğunu vurguladı. Yılmaz, nükleer santral kurulmasının borikasit tüketimini arttıracağını ancak bunun zannedildiği gibi yüksek bir miktar olmadığını da belirtti.

HANİ BOR, EKONOMİNİN CAN DAMARI OLACAKTI!

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz, bor madeni ile ilgili “şehir efsanesi” açıklamaları yaparken bundan üç sene önce şu anda halen iktidarda olan AKP hükümeti bor madeni konusunda çok önemli çalışmalar yapacaklarını ilân etmişlerdi. 29 Kasım 2005 tarihinde çeşitli gazetelerde de yer alan haberlere göre “21. yüzyılın en değerli hammaddesi bor, milli ekonominin candamarı olacaktı”. O günlerde bor ile ilgili yapılan tanıtım çalışmalarında şu ifadeler yer almaktaydı: “AKP hükümetinin alternatif projeleri kapsamında hazırlanan bir kanunla kurulan Ulusal Bor Enstitüsü, bor ve bileşimlerinin, Türk insanının hayatını ucuzlatacak projelerde kullanılması için, çalışmalarına hız verdi. Ulusal Bor Enstitüsü`nün, 2006 yılı mali bütçesindeki payı 2005`e göre yüzde 500 artırıldı. 21. yüzyılın en değerli hammaddesi bor, milli ekonominin candamarı olacak. AKP hükümetinin alternatif projeleri kapsamında hazırlanan bir kanunla kurulan Ulusal Bor Enstitüsü, bor ve bileşimlerinin, Türk insanının hayatını ucuzlatacak projelerde kullanılması için, çalışmalarına hız verdi.” Şimdi ise haklı olarak zihinlerde “hani bor ekonominin can damarı olacaktı!” sorusu beliriyor.

Yeni Asya / İstanbul

06.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Kanatlı sektörünün kurtuluşu dış pazarda

  Türkiye’de yaşlı araç sayısı çok fazla

  BOR MADENİ, BİR ŞEHİR EFSANESİ Mİ?

  Kurşunsuz benzin ve motorine küçük indirim

  TPAO, Akdeniz’de petrol arayacak

  İzmir’in, EXPO umudu bitmedi

  Polonya, Türk ihracatçısını bekliyor

  İhracatçı kotalardan şikâyetçi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır