"Gerçekten" haber verir 06 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

İhracatçı kotalardan şikâyetçi

ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, yıllar önce uygulamaya konulan kota sisteminin, artık büyüyen ihracatlarını taşımaya yetmediğini savundu.

Dinçşahin, yaptığı yazılı açıklamada, Gümrük Birliği Anlaşması ile 1996 yılında AB içinde serbest dolaşım hakkı elde eden Türk ihraç mallarının, AB ülkelerinde Türk TIR’larına uygulanan geçiş kotaları sebebiyle serbest dolaşım hakkından yararlanamadığını belirtti. Bu haksız uygulama sebebiyle hem Gümrük Birliği Anlaşması’na, hem de uluslar arası ticaret kurallarına aykırı olarak Türk ihraç mallarının engellendiğini savunan Dinçşahin, şunları kaydetti: ‘’Ticari faaliyetlerimiz yıllardır dolaylı yollardan engelleniyor. Gümrük Birliği Anlaşması’nın ruhuna aykırı olan bu uygulamayı adlî makamlara taşıdık. Yargı süreci işliyor. Ancak bu yeterli değil. Biz uğradığımız haksızlığı, Avrupa’nın önemli merkezlerinde, devlet yetkililerine ve meslekî örgütlere de anlatmak istiyoruz. Yıllar önce uygulamaya konulan kota sistemi, artık büyüyen ihracatımızı taşımaya yetmiyor.’’ Dinçşahin, Türk ekonomisinin Avrupa ile entegre bir yapıya sahip olduğunu ifade ederek, otomotiv, kimya ve tekstil başta olmak üzere birçok sektörde Avrupalı firmaların yer aldığını, Avrupa’ya taşınan mallarda bu firmaların ürünlerinin de bulunduğunu, TIR’ların geçişi engellenirken, Avrupalı firmaların mallarının da engellenmiş olduğunu belirtti. Açıklamada, Dış Ticaret Müsteşarlığının desteğini de alan UND’nin, Kasım ayı içinde Avrupa’nın önemli merkezlerinden Brüksel, Strazburg, Londra ve Düsseldorf’ta toplantılar düzenleyeceği, Türk nakliyecilerin karşılaştığı haksız sorunları, AB ve ilgili devlet yetkililerine aktarma fırsatı bulacağı ve acil çözüm isteyeceği ifade edildi. Açıklamada, UND’nin kota uygulamasının tümüyle kaldırılmasını talep edeceği kaydedildi.

06.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Kanatlı sektörünün kurtuluşu dış pazarda

  Türkiye’de yaşlı araç sayısı çok fazla

  BOR MADENİ, BİR ŞEHİR EFSANESİ Mİ?

  Kurşunsuz benzin ve motorine küçük indirim

  TPAO, Akdeniz’de petrol arayacak

  İzmir’in, EXPO umudu bitmedi

  Polonya, Türk ihracatçısını bekliyor

  İhracatçı kotalardan şikâyetçi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır