"Gerçekten" haber verir 06 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Haberler

“Saplantı”ya tepki daha da arttı

Aralarında New York Times gazetesinin de olduğu 70 kadar gazete, “Saplantı” adlı reklâm ve DVD’yi okuyucularına ulaştırdı.

Bu gazeteler aksi halde reklâm verenlerin “fikir özgürlüğüne” müdahale olacağını savundu. Gazetelerin bu kararı tepkileri, protestoları ve abonelik iptallerini de beraberinde getirdi. DVD’nin özellikle seçimler için çekişmeli bölgelerde dağıtılması reklâmın sahibi Clarion Vakfı’nın amacına ilişkin soru işaretleri doğurdu.

Kuzey Carolina’da yayın yapan The News & Observer adlı gazetenin editörü Ted Vaden, “Bir reklâm için ilk defa bu kadar yoğun geri dönüş oldu. Tepkilerin büyük bir kısmı olumsuzdu.” diye konuştu. Vaden, 500 kadar e-postanın ve SMS geldiğini, ayrıca 50 okuyucunun da aboneliklerini iptal ettiğini söyledi. Aynı eyalette yayın yapan The News & Record adlı gazete ise DVD’yi dağıtmayı reddetti. Gazete editörü John Robinson, “Bu karara destek veren pekçok e-posta aldım.” diye konuştu. The Detroit Free Press, The Plain Dealer of Cleveland ve The St. Louis Post-Dispatch da reklamı vermedi ve DVD’yi dağıtmadı. The News & Observer adlı gazetenin okuyucularından Margaret Lewis de “Gazete ile nefreti arttıran ve korku tacirliği yapan bir DVD’nin geldiğine inanmıyorum. Bir sonraki adımınız ne olacak? Ku Klux Klan cübbesi mi dağıtacaksınız?” diye tepkisini gösterdi. Okuyuculardan bazıları da protesto gösterileri yaptı. The Oregonian adlı gazetenin reklâma yer vermesi ve DVD’yi dağıtması ardından okuyucuları protesto gösterisi yaptı. Yayıncı Fred Stickel, reklâm verenlerin fikirlerine katılıp katılmaktan çok reklam kanallarını açık tutmaya çalıştıklarını söyledi. DVD’yi dağıtan gazetelerden New York Times sözcüsü Diane McNulty, reklamın New York dışındaki yerlerde yayınlama kararının reklâm bölümünden geldiğini söyledi. McNulty, “Sayfalarımızın olabildiğince açık olmasının okuyucularımızın yararına olacağını düşündük.” dedi.

Gazeteciliğe ilişkin düşünce kuruluşu Poynter’de Etik Fakültesi Başkanı olan Kelly McBride, gazetelerin sadece “yasadışı faaliyet ve şiddeti teşvik edebilecek” reklâmları reddettiğini kaydetti. DVD’yi dağıtan ve reklâmı veren Clarion Vakfı ise seçim sonuçlarını etkilemeye çalışmadıklarını sadece “dikkat çekmeye” hedeflediklerini kaydetti. Vakfın sözcüsü Gregory Ross, “Bu amacımızı en iyi gazeteler aracılığıyla yapacağımızı gördük.” dedi. Vakıf, kimlerin para yardımı yaptığını ya da ne kadar para yardımı aldığını belirtmedi. Tepki çeken DVD’de terör saldırılarından görüntüler ve Orta Doğu televizyonlarında çıkan ABD karşıtı mesajlar yer alıyor. DVD’de, bu mesajlarla Nazi Almanya’sı arasında paralellikler kuruluyor. DVD’ler, 28 milyon okuyucuya ulaştırıldı. Vakfın sözcüsü Ross, tepki verenlerin DVD’yi izlediğinden emin olmadığını belirterek DVD’ye görüntülerin çoğu barışçıl olan Müslümanlar hakkında olmadığı dair bir uyarı da yazıldığını vurguladı.

Yeni Asya’nın Amerikalı yazarı Robert Miranda ise her hafta Çarşamba günleri yayınlanan köşesinde konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştı: “Bu filmi izleyen ve filmin propaganda etkisi altında kalanların zihinlerinde Müslüman toplum içinde teröristlerin ve teröre sıcak bakanların büyük bir çoğunluğu teşkil ettiği ve ABD’nin Müslümanlar ile mücadelesinde daha fazla çaba harcaması gerektiği gibi yalan yanlış izlenimler oluştu. Bu son anti-İslâm propagandanın en temel ve ciddî amaçlarından birisi Amerikan (ve Uluslar arası) İslâm toplumunu marjinalize etmek ve onları bütük kötülüklerin kaynağı ve sorumlusu olarak göstermektir. Çok açık bir şekilde anlaşılıyor ki; bu tezgâh Amerikan seçmenini korkutarak John McCain’e oy verdirmeye zorlamak ve Amerikan yönetiminin İslâm karşıtı Bush doktrinlerinin çizgisinden ayrılmamasını temin etmek için planlanmıştır. Neoconlar ve Siyonistler, hâlâ İslâm tanımlaması içinde “radikal İslâm, ılımlı İslâm ve faşist İslâm” gibi tanımlamaların da yer aldığı gibi gülünç bir fikri yaymaya çalışmaktadırlar. Hasılı kelâm, bu DVD’ler ancak Müslümanlar üzerinde şüphe oluşturmaya yaramaktadır ve başka bir amaca da hizmet etmemektedir.”

Yeni Asya / İstanbul

06.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Şehitlerimizi duâlarla uğurladık

  Gündem tezkere

  Barolar Birliği’nden özeleştiri çağrısı

  Sivil toplumdan hain saldırıya kınama

  TBMM önünde saldırıyı protesto ettiler

  Türkiye ile yas tutuyoruz

  Bölgesel yönetim de kınadı

  Barzani: Saldırıyı kınıyoruz

  D-100 Karayolunu 3 saat trafiğe kapattılar

  Ankara’dan Irak’a nota

  Şırnak’ta askerî hareketlilik arttı

  Mehmetçik, cesaret örneği gösterdi

  DP lideri Soylu, şehit ailesini ziyaret etti

  Yeşil kartlı sayısı 9 milyonu aştı

  İstanbul’u yağış ve lodos vurdu

  Lastik botta 25 kaçak yakalandı

  Üniversite için ''ek'' şans

  Korular İstanbul’a nefes aldırıyor

  Endemik bitkilere “şifa” tehdidi

  Eski Konya evleri kurtarılacak

  Araştırmacıların rotası Avrupa

  Çocuklarımızı koruyalım

  Bitlis’e 360 öğretmen atanacak

  Çanakkale'de kuvvetli lodos

  Yalova'da hafif şiddetli deprem

  Tatil dönüşü trafik işkencesi

  18 kaçak, kamyon kasasında can verdi

  Yeşilköy'de, LPG kamyonunda patlama

  “Saplantı”ya tepki daha da arttı

  Modern çağ mutluluk getirmiyor

  UZUNGÖL, HER MEVSİM GÜZEL

  Günde 65 bin ton katı atık tüketiyoruz

  Çocuklar, siyasette ayrımcılığın farkında

  Artık bilgisayarlar cepte taşınabilecek

  Farklı renkteki insanlar çocuklara doğru anlatılmalı

  Maharetli oyun konsolu

  Türk-Kürt kardeştir

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır