"Gerçekten" haber verir 11 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kosova’yı 50 ülke tanıdı

BM Genel Kurulu, Kosova’nın tek taraflı bağımsızlığını Adalet Divanı’na sormaya karar vermesi ardından 2 yeni ülke daha Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı.

Makedonya ve Karadağ, 17 Şubat’ta bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanıdı. Böylece, Bosna Hersek haricindeki eski Yugoslavya ülkeleri, Kosova’yı tanımış oldu. Sırbistan, eski kardeş ülkesi Karadağ’ın bu kararına tepki gösterdi. Belgrad, Karadağ’ın kararının “bölgesel istikrarı tehlikeye attığını” ileri sürdü. Belgrad, Karadağ’ın büyükelçisini sınır dışı etme karar verdi. Karadağ ile Sırbistan, 2006’ya kadar aynı sınırlar içinde yaşıyordu. Karadağ’da yapılan referandumun ardından ülke iki ayrıldı. Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Rocen, kararın ulusal çıkarlar çerçevesinde alındığını belirterek Kosova’nın bağımsızlığının da bir “gerçek” olduğunu vurguladı.

Karadağ’ın ardından Makedonya’da Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı. Makedon Dışişleri Bakanı Antonio Milososki, meclisin Priştine’nin bağımsızlığını tanıma kararı vermesi ardından hükümetin bu kararı onadığını açıkladı.

“UYGUN BİR KARAR”

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Karadağ elçisinin sınır dışı etme kararının “uygun” olduğunu söyledi. Tanjug haber ajansına konuşan Sırp bakan, “Bölgedeki ülkeler, Balkanlardaki istikrar ve barışı korumak için özel bir sorumlulukları var.” diye konuştu.

Belgrad yönetimi, Kosova’nın 17 Şubat’taki bağımsızlık ilanını tanıyan ülkelerdeki elçilerini tepki olarak geri çekmişti. Ancak Belgrad yönetimi, bu kararından vazgeçerek ABD ve Avrupa’daki ülkelere elçilerini geri göndermişti.

BM Genel Konseyi önceki gün yaptığı oylama ile Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilanını Adalet Divanı’na sorulmasına karar vermişti.

KARADAĞ

Karadağ, Eski Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra, Karadağ, 2002 yılında Sırbistan ile birlikte Yeni Yugoslavya’ya katılmıştır. Karadağ’ın çabalarıyla 2003 yılında Sırbistan-Karadağ olarak daha esnek bir federasyon çatısı oluşturulmuştur. Karadağ, 21 Mayıs 2006 tarihinde yapılan referandumda çıkan yüzde 55.5’lik evet oyu ile ise bağımsız olma kararı aldı. 3 Haziran 2006’da ise Karadağ Parlamentosu, referandumda çıkan sonuca dayanarak Karadağ’ın bağımsızlığını ilan etti. 2008’daki sayıma göre ülke nüfusunun yüzde 43.6’sını Karadağlılar oluşturuyor. Ülkenin yüzde 33.1’ini Sırplar oluştururken Müslümanlar yüzde 9.4, Arnavutlar yüzde 5.1, Boşnaklar yüzde 3.9’unu teşkil ediyor.

MAKEDONYA

Makedonya’nın bağımsızlığı, Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında tanındı. Yunanistan ile ülke ismi konusunda yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle, BM, Makedonya’yı Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (FYROM) olarak tanıyor. Makedonya da Eski Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Üsküp, 1991 yılında Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan etti. 2 milyonluk ülkenin yüzde 64’ünü Makedonlar oluşturuyor. Yüzde 25’ini Arnavutların oluşturduğu ülkede yüzde 3.85 oranın Türk var. Sırplar ise yüzde 1.78’ini oluşturuyor.

KOSOVA’YI TANIYAN 50 ÜLKE ŞU ŞEKİLDE:

Afganistan, Kosta Rika, Arnavutluk, Fransa, Türkiye, ABD, İngiltere, Avusturalya, Senegal (18 Şubat) Letonya (19 Şubat), Almanya (20 Şubat), Estonya, İtalya, Danimarka, Lüksemburg (21 Şubat), Peru (22 Şubat), Belçika (24 Şubat), Polonya (26 Şubat), İsviçre (27 Şubat), Avusturya (28 Şubat), İrlanda (29 Şubat), İsveç, Hollanda (4 Mart), İzlanda, Slovenya (5 Mart), Finlandiya (7 Mart), Japonya, Kanada (18 Mart), Monaco, Macaristan, Hırvatistan (19 Mart), Bulgaristan (20 Mart), Lihtenştayn (25 Mart), Güney Kore, Norveç (28 Mart), Marshall Adaları (17 Nisan), Nauru (23 Nisan), Burkina Faso (24 Nisan), Litvanya (6 Mayıs), San Marino (11 Mayıs), Çek Cumhuriyeti (21 Mayıs), Liberya (30 Mayıs), Sierra Leone (13 Haziran), Kolombiya (6 Ağustos), Belize (7 Ağustos), Malta (21 Ağustos), Samoa (15 Eylül), Portekiz (7 Ekim), Karadağ, Makedonya (9 Ekim)...

11.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Kosova’yı 50 ülke tanıdı

  Nobel Barış Ödülü Ahtisaari’ye verildi

  BDT liderler zirvesi Bişkek’te başladı

  Rusya ile Gürcistan masaya oturacak

  Yom Kippur gerginliği sürüyor

  Maldivler demokrasiye adım atıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır