"Gerçekten" haber verir 12 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irkçı lider kazada öldü

AVUSTRALYALI aşırı sağcı lider Jörg Haider’in vefat ettiği trafik kazasına, liderin bir aracı sollamaya çalışırken direksiyon hakimiyetini kaybetmesine sebep olduğu bildirildi.

Irkçı lider Haider öldü Avusturya haber ajansı APA, polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, 58 yaşındaki Kaernten Eyalet Valisi Haider’in Volkswagen marka Phaeton modeli makam aracını çok hızlı kullandığı, yoldan çıkan aracın birkaç takla attığı ve hurdaya döndüğü kaydedildi. Kaza, gece yarısından sonra güneydeki Klagenfurt şehri yakınlarında meydana gelmişti. Araçta yalnız olan aşırı sağcı Avusturya’nın Geleceği İttifakı (BZÖ) Genel Başkanı Haider, kaza yerinde ölmüştü. Haider, 4 Ağustos 1993’te benzer şekilde yaptığı ve BMW marka arabasının hurda olduğu trafik kazasını ufak bir sıyrıkla atlatmıştı. Bu arada APA’ya açıklama yapan Haider’in sözcüsü Stefan Petzner, liderin ölümünü, “Bizim için dünyanın sonu gibi” sözleriyle değerlendirdi. 1999’daki seçimde Özgürlükçü Parti Genel Başkanı olarak yüzde 27 oy alarak hükümete katılan Haider, Adolf Hitler’in ‘’çalışma örgütlenmesini’’ benimsemesinden ötürü Avrupa Birliği’nin şimşeklerini çekince, hükümetten ayrılmak zorunda kalmıştı. Yahudi düşmanlığıyla da tanınan Haider, uzun zamandır sloganlarını yumuşatmıştı. Haider, 2002’de Bağdat’a giderek yakınlık duyduğu Saddam Hüseyin’le görüşmüştü. Haider Şubat ayında, eyaletinde cami ve minare yapımını yasaklamıştı.

12.10.2008


 

Palin, nüfuzunu kötüye kullanmış

ABD'DE Cumhuriyetçi Parti’nin başkan yardımcısı adayı ve Alaska Valisi Sarah Palin, kızkardeşinin olaylı bir şekilde ayrıldığı eski eşini eyaletin polis gücünden attırmak amacıyla nüfuzunu kullanmaktan hatalı bulundu.

Palin için açılan soruşturmayı yürüten komitenin yayımladığı raporda, Palin’in, kişisel kazanç için valilik pozisyonunun getirdiği nüfuzu kullandığı ve bunun, Alaska eyaletinin etik yasalarına aykırı olduğu belirtildi. Sarah Palin, kızkardeşinden ayrılan Mike Wooten adlı yerel polis memurunun isten atılması için polis gücünün yöneticisi Walter Monegan’a baskı yapmak ve isteği yerine getirilmeyince Monegan’i görevden almakla suçlanıyordu. Palin’in avukatları ise Monegan’in bir bütçe anlaşmazlığından dolayı görevden alındığını savunuyordu. Komitenin raporunda, Monegan’in görevden alınmasının yasalara uygun olduğu, ancak Palin’in, bunu yaparken ‘’ailevî bir düşmanlık meselesinden etkilendiği’’ kanısına varıldığı dile getirildi. Raporun, bundan sonra Alaska’nın yerel kongresinde ele alınması öngörülüyor. Palin hakkındaki komite kararının, anketlere göre Demokrat aday Barack Obama ve yardımcısı Joe Biden’in oldukça gerisinde giden Cumhuriyetçi aday John McCain ve yardımcısı Sarah Palin’i daha da zor durumda bıraktığı belirtiliyor.

12.10.2008


 

Ortega: Allah, ABD’yi malî olarak cezalandırdı

NİKARAGUA'NIN solcu Devlet Başkanı Daniel Ortega, Tanrı’nın, ABD’yi mali krizle cezalandırdığını söyledi.

Eski Marksist gerilla lideri Ortega, yaptığı bir konuşmada, ‘’Acımasız savaşlara milyarlarca dolar harcayan dünyanın en güçlü ülkesinde insanların evlerinde kalacak para bulamamasının inanılmaz olduğunu’’ söyledi. Ortega, yanlış ekonomi politikalarını dünyadaki bütün az gelişmiş ülkeler üzerinde uyguladığı için Tanrı’nın ABD’yi cezalandırdığını söyledi. Ortega, ABD’nin desteklediği Kontra gerillalarına karşı Sandinista gerillalarının verdiği mücadele sonunda 1979’da kazanılan devrimin ardından başkanlığa gelmişti. Ortega, 1990’da Sandinistaların iktidardan devrilmesinden sonra 2006 seçiminde yeniden devlet başkanı seçilmişti.

12.10.2008


 

Ukrayna’da çifte kriz

UKRAYNA Başbakanı Yulya Timoşenko, yeterli fon olmadığı için erken genel seçimlerin yapılmayacağını söyledi. Timoşenko, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “erken seçimlerin yapılmayacağına inandığını, zamanın bunu kanıtlayacağını” belirtti.

Ukrayna Başbakanı, “seçimlerin düzenlenmesi için bütçede para olmadığını” ifade etti. Parlamentoyu fesheden Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, erken genel seçimlerin 7 Aralıkta yapılmasını öngören bir kararname çıkarmıştı. Yuşçenko’nun, 2004’teki Turuncu Devrim sırasında ortağı olan, ancak araları bozulan Başbakan Timoşenko’nun partisiyle birlikte Batı yanlısı koalisyonu oluşturan partisi, geçen ay Timoşenko’nun devlet başkanının yetkilerini kısıtlayan bazı yasal düzenlemeler yapması üzerine koalisyondan ayrılmıştı.

12.10.2008


 

Pakistan yönetimi ABD’ye ateş püskürüyor

Pakistan hükümeti, ABD’nin militanları hedef alma gerekçesiyle Pakistan içinde düzenlediği füze saldırılarının ülkeyi istikrarsızlaştırdığını ve “teröristlere” yardım ettiğini savundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Sadık, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu saldırıların durumu istikrarsızlaştırdığını, böylece ne kendilerine, ne de Pakistan’a yardım ettiğini (ABD’nin) anlamasını istiyoruz.

Onlar teröristlere yardım ediyorlar” diye konuştu. Pakistan istihbarat yetkililerinin açıklamalarına göre, ABD güçleri sadece 23 Ağustostan bu yana, Pakistan’ın Afganistan sınırında olan bölgelerindeki hedeflere en az 11 saldırı düzenledi ve bu saldırılarda çoğu militan olduğu iddia edilen 100’den fazla kişi öldü.

ABD’nin nadiren doğruladığı ya da yalanladığı bu saldırılara Pakistan siyasî liderleri ve askeri yetkililer, ülkenin egemenliğinin ihlâli olduğunu belirterek tepki gösteriyor. ABD’nin 7 yıldır yürüttüğü terörle savaşında önde gelen müttefiki olan Pakistan’ın Afganistan sınırı yakınındaki bölgede karadan da düzenlediği ve Ağustos ayı sonunda yoğunlaşan saldırılar, iki ülke ilişkilerinin gerilmesine ve İslamabad’ın resmî tepkilerine yol açıyor.

Bölgeden istihbarat yetkililerine dayanılarak verilen haberlere göre, ABD’nin en son dün gece kuzey Veziristan’da düzenlediği füze saldırısında 9 kişi öldü. Yetkililer, ölenlerin 6-8’inin yabancı militan olabileceğini, kimliklerinin belirlenmeye çalışıldığını söyledi.

Pakistan’ın Afganistan sınırı yakınındaki aşiret bölgelerinde militanların üstlenmesinden kendisi de şikâyetçi olan İslamabad, militanlarla mücadele için sınır bölgesine on binlerce asker gönderdiğine işaret ediyor.

12.10.2008


 

Sırbistan Makedonya’ya tepkili

SIRBİSTAN Devlet Başkanı Boris Tadiç, Makedonya ve Karadağ’ın Kosova’yı tanımasının yanlış ve uluslar arası hukuka aykırı olduğunu belirterek, tanıma kararlarının bölge istikrarına ve iyi komşuluk ilişkilerine katkısı olmayacağını öne sürdü.

Tadiç, yaptığı açıklamada, Belgrad hükümetinin alacağı tedbirlerin, Karadağ ve Makedonya halklarına yönelik olmayacağını ve Sırbistan olarak halklar arasındaki ilişkilerin bozulmayacağından emin olduklarını ifade etti. Devlet Başkanı Tadiç, BM Genel Kurulunun kararından sonra ortaya çıkan bu yeni durumda, komşu ülkelerin Kosova’yı tanımaya aniden karar vermesi için tek bir geçerli neden bulunmadığını belirtti. BM Genel Kurulu, Sırbistan’ın, Kosova’nın bağımsızlık kararıyla ilgili olarak Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanından tavsiye kararı alınması yönündeki talebine yeşil ışık yakmıştı.

12.10.2008


 

İstihbaratçının notları Fransa’yı sarsıyor

FRANSA'DA eski iç istihbarat servisi başkanı Yves Bertrand’ın, bu yıl başında polis tarafından evine yapılan baskında el konulan ve basına sızan günlüğü, siyaset dünyasını sarsmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 2004 yılında İçişleri Bakanı iken işine son verdiği Bertrand’ın günlüğünde siyasî parti liderlerinin özel hayatına ilişkin bilgilerin yer alması, kamuoyunda ciddi yankı uyandırıyor. Haftalık Le Point dergisi tarafından ele geçirilen günlükte, eski iç istihbarat şefinin Sarkozy dışında eski başbakanlardan Lionel Jospin ve eski bakanlardan Charles Pasqua gibi siyasetçilerin de özel hayatıyla ilgili notlar yer alıyor. İç istihbarat servisi şefliğini 12 yıl boyunca yapan Bertrand’ın notlarına göre Sarkozy, halen bakanlık görevinde bulunan bir siyasetçinin eşiyle dört yıl önce birlikte oldu. 2003 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın yüz gerdirme operasyonu için Kanada’a gittiği belirtilen notlarda, Sarkozy’nin o dönemki eşi Cecilia’ya kocasının kendisini aldattığı haberlerinin gizli servis elemanları tarafından ulaştırıldığı öne sürülüyor.

12.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır