"Gerçekten" haber verir 12 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Gurbetçi ekonomik krizle geri dönüyor

BAŞTA Almanya olmak üzere 1950-60’lı yıllarda iş sahibi olmak için binbir umutla Türkiye’den ayrılan ve adlarına ‘’gurbetçi’’ denilen Türk vatandaşları, bu ülkelerdeki ekonomik sıkıntılar sebebiyle bu kez ‘’Ver Elini Türkiye’’ diyerek dönüşe geçiyor.

Türkiye’de işsizliğin önemli boyutta olduğu, buna karşın erken sanayileşen Avrupa ülkelerinde işçi ücretlerinin yüksekliği, çocuk sayısına göre verilen ek ödemeler, rahat ve lüks hayat imkânı gibi birçok gerekçelerle yurt dışına çıkan Türk işçileri artık umutlarını vatanlarında arıyorlar. Akdeniz Türk-Alman İş Adamları Derneği Başkanı Teyfik Kısacık, yaptığı açıklamada, Almanya ekonomisindeki kötü gidişin Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesiyle başladığını söyledi. Doğu Almanya’nın kalkınması için yapılan yatırımların yanı sıra doğudan batıya gerçekleşen göçün, Türk işçisine değer kaybettirdiğini anlatan Kısacık, ‘’Yaklaşık 2,5 milyon Türk vatandaşının yaşadığı Almanya’da, işsizlik yüzde 20’yi buldu’’ dedi. Kısacık, Almanya’da para biriminin değişiminin de ekonomik sıkıntılarda etken olduğunu ifade ederek, ‘’Daha önce 5 bin mark maaş alan Türk, şimdi 2 bin 500 avro almaya başladı. Buna karşın satılan ürünlerin değeri mark bazında avro ile aynı kaldı. Bu durumda Almanya’daki Türkler geçimini sağlamakta güçlük çekmeye başlayınca vatanlarına dönmeye başladı’’ diye konuştu. Kısacık, alım gücü düşen yaşlı Alman vatandaşlarının bazılarının da Türkiye’de özellikle Antalya ve Alanya’da yaşamayı tercih ettiğini kaydetti. 30 yıl Hollanda’da yaşadıktan sonra eşi ve çocuklarıyla geri dönüş yapan gurbetçi-lerden Kayserili Veli Yurtseven’e göre, yurt dışı Türk halkı için iş ve ekmek kapısı olmaktan çıktı. Veli Yurtseven, 1978 yılında, 22 yaşında genç bir delikanlıyken gittiği Hollanda’dan 50 yaşından sonra dönmek zorunda kaldığını belirtti. Yurtseven, en küçüğü 17, en büyüğü 28 yaşındaki 4 çocuğunun Hollanda’da doğup büyüdüğünü belirterek, ‘’Gittiğimizde bizim yaşadığımız uyum sorununu, şimdi çocuklarımız burada yaşıyor’’ dedi.

12.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Gurbetçi ekonomik krizle geri dönüyor

  Dünya Bankasına göre iyi durumdayız

  IMF-Türkiye ilişkilerinin başına kadın yönetici

  Çağlayan’ın kriz çelişkisi

  G-7, acil eylemler planını benimsedi

  En tutumlu bölge Karadeniz

  ABD, 1929'a döndü

  IMF-Dünya Bankası resmî görüşmeleri başladı

  Tüzmen: İhracatçılar, ABD pazarına yoğunlaşmalı

  Avro bölge liderleri toplanıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır