"Gerçekten" haber verir 14 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Finansal kriz, reel sektör krizine dönüşebilir

ANKARA Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, küresel finan krizine karşı hükümetin tedbir alması gerektiğini, aksi takdirde finans krizinin reel sektör krizine dönüşebileceğini belirtti.

Karakuş yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan uluslar arası krize sadece mali kriz olarak

bakılmaması gerektiğini, reel sektörün hissedilenden çok daha güçlü bir dip dalganın tehdidi altında olduğunu ifade etti.

Türk bankacılık sektörünün malî yapısının önceki yıllara göre sağlam olmasının kimseyi yanıltmaması gerektiğini kaydeden Karakuş, özel sektörün dış borçlarını çevirememesinin Türk bankacılık sistemini de olumsuz etkileneceğine dikkati çekti.

Hükümetin uluslar arası krize karşı tedbir almada elini çabuk tutmamasını isteyen Karakuş, aksi halde finans krizinin reel sektör krizine dönüşebileceğini ifade etti:

‘’Geminin gövdesinde çatlak oluştu, çatlak küçükken onarmakta fayda var’’ ifadesini kullanan Karakuş, şunları kaydetti:

‘’Türk özel sektörünün 2002 yılında bankalara 56 milyar YTL kredi borcu bulunuyordu. Bu rakam şimdi 270 milyar YTL’yi buldu. Özel sektörün dış borçları 2002 yılında 43 milyar dolardı, şimdi 190 milyar doları aştı.

Ailelerin tüketici kredisi ve kredi kartı borçları da 120 milyar YTL. Bu fotoğrafa göre hem özel sektörün hem de tüketicilerin bu borçlarını çevirmeleri gerekiyor. Borç çarkı döndürülemez hale gelirse hem reel sektör hem de finans sektörü birbirine tutunarak çöker. Domino etkisi oluşturmamak için en baştaki domino taşını ayakta tutmak gerekir, o da reel sektördür.

Yüksek dış borç riski altındaki özel sektörün tıpkı ABD ve Avrupa ülkelerindeki finans devlerinin kurtarılması gibi kurtarma operasyonlarına maruz kalmaması için, devletin şimdiden tedbir alması gerekiyor. Bunun için IMF çıpası dahil, gemiyi limanda tutacak her türlü adım sür'atle atılmalı.’’

14.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  EKONOMİK KRİZ AHîLİKLE AŞILIR

  İşçi çıkarmak çözüm değil

  ÇİFTÇİ MAKARNALIK BUĞDAYA YÖNELDİ

  İhracatla ayakta kalabildik

  Finansal kriz, reel sektör krizine dönüşebilir

  Bütçemiz, AB’ye uyacak

  ''İkinci el'' de kriz mağduru

  Pamukta ''buruk'' hasat

  Kurumsal şirketlere jetmil sürprizi

  Sistem kökten sorgulanmalı

  Özel sektörde borç endişesi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır