"Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Spor

Spor da krizden nasibini alıyor

SON AYLARDA, BAŞTA ABD OLMAK ÜZERE BÜTÜN DÜNYAYI SARSAN KÜRESEL MALÎ KRİZ, EN ÇOK AVRUPA FUTBOLUNU, FORMULA 1’İ VE 2012 LONDRA OLİMPİYATLARI’NI ETKİLEDİ.

DünyanIn birçok ülkesi, yeni bir ekonomik kriz dalgası ile karşı karşıya kalırken, spor sektöründe bundan en fazla etkilenen Avrupa futbolu, Formula 1 ve 2012 Londra Olimpiyatları oldu.

ABD’de birer birer iflas eden bankaların, dünyanın birçok ülkesindeki piyasaları alt üst etmesiyle ortaya çıkan küresel malî kriz, ekonominin kilit noktalarından biri olan spor sektörünü de olumsuz etkilemeye başladı. Krizden en fazla etkilenen spor sektörü olan futbolu, şimdilik Formula 1 yarışları ve Londra-2012 izliyor.

Zengin patronlarca finanse edilmeyen ve krizin soğuk nefesini enselerinde hisseden, özellikle İngiltere’nin başını çektiği bazı Avrupa kulüpleri, en fazla sponsorluk ve bilet satışlarındaki düşüşler gibi konularda problem yaşıyor. İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı David Triesman, İngiltere Premier Lig kulüplerinin toplam borç miktarının 3 milyar pound (5,23 milyar dolar) olduğunu belirtirken, İngiltere Premier Lig Başkanı Richard Scudamore, ay başında yaptığı açıklamada, küresel mali krize rağmen, futbolun sürdürebilir bir yapısı olduğunu iddia etti.

Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA’nın Genel Sekreteri David Taylor ise Chelsea’nin düzenlediği, Futbolda Liderler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, yüklü miktarda borç altında olan Avrupa kulüplerini, ‘’Borçlarını ödeyemeyen kulüpler, nihaî yaptırımlarla karşı karşıya kalacak’’ şeklinde uyarmış, bu kulüplerin uluslar arası turnuvalardan çıkarılabileceğini ifade etmişti.

Manchester United’ın, sigorta şirketi American International Group (AIG) ile yaptığı 56,5 milyon poundluk rekor sponsorluk anlaşmasının geleceği hâlâ merak konusu iken, West Ham United, tur operatörü XL Leisure Group’un iflâsıyla forma sponsoru ile yollarını ayırarak, 5 milyon poundluk gelirine veda etti. XL Leisure Group’un logosunu formalardan söken kulüp, taraftar formalarının da satışını durdurdu. İtalya’nın 6. büyük kulübü Lazio da forma sponsorunu kaybeden bir başka kulüp. Futbol kulüplerinin sıkıntıları, sponsorlarla sınırlı kalmıyor. İngiliz kulübü Liverpool, kriz nedeniyle 60 bin koltuklu yeni stadın yapımını ertelerken, İtalya’dan Juventus da Stadio Delle Alpi’nin bitmek bilmeyen inşaatını tamamlamayı ümit ediyor.

NBA LİGİ

Basketbolseverlerin ilgiyle izlediği ABD Profesyonel Basketbol Ligi (NBA) ise krizden etkilenmiyor gibi görünse de sorunun çözümünü, bu yıl Avrupa’da yapılacak sezon öncesi hazırlık maçlarının sayısını azaltmakta buldu. FORMULA 1 TIpkI futbol gibi milyonları peşinden sürükleyen ve oldukça maliyetli bir spor dalı olan Formula 1 yarışları da finansal krizden etkilenen sektörler arasında yer alıyor. FIA Başkanı Max Mosley, geçen hafta yaptığı açıklamada, takımları, radikal maliyet kısıtlamasına gitmeleri konusunda kesin bir dille uyarmıştı. Kriz, Fransa Motor Sporları Federasyonu (FFSA), 2009 Fransa Grand Prix’sinin, ‘’finansal nedenler’’den ötürü iptalini istemişti. 2012 OLİMPİYATLARI İngİltere’nİn başşehri Londra’nın ev sahipliğinde, 2012 yılında yapılacak olan 30. Yaz Olimpiyat Oyunları, ekonomik krizden etkilenen bir diğer alan oldu. Olimpiyat patronları, ekonomik krizin, oyunlar için ayrılan harcama miktarında 250 milyon poundluk indirime yol açtığını belirtirken, konut fiyatlarındaki ani düşüşün, oyunlar bittikten sonra satılacak olan olimpiyat köyündeki evlerin, alıcı bulamayacak olmasını gündeme getirdi.

24.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Zico: F.Bahçe’nin takım ruhu zedelendi

  Zico: F.Bahçe’nin takım ruhu zedelendi

  Eskişehir, Cimbom’u puansız göndermek istiyor

  Ankaragücü, teknik direktör arıyor

  Spor da krizden nasibini alıyor

  En golcü kaleciler

  Hentbolun yabancıları 3 ayrı kıt'adan

  Nobre: Konuşulan tek şey şampiyonluk

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır