"Gerçekten" haber verir 05 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

AKP, yetkiyi değerlendiremedi

AB Komisyonunun bugün açıklayacağı İlerleme Raporunda sivil anayasa çalışmalarının sonuç vermemesine yönelik eleştirilerin yer alması bekleniyor. Rapor taslağında "İktidar partisi bir grup akademisyeni, 1982 anayasasını, temel hakları uluslararası standartlarla uyumlu hale getirecek şekilde değiştirmekle görevlendirdi. Ama bugüne kadar ne bir taslak Meclise veya kamuoyuna sunuldu, ne de tartışılması için somut bir takvim belirlendi" deniliyor.

ORDU SİYASETİ ETKİLİYOR, YARGININ TARAFSIZLIĞI KUŞKULU

“Silâhlı kuvvetlerin resmî ve gayrı resmî kanalları kullanarak önemli siyasî etki icra etmeyi sürdürdüğü" ifade edilen taslak raporda "yargının tarafsızlığıyla ilgili endişelerin devam ettiği" belirtilirken, bazı üst düzey yargı mensuplarının çeşitli konularda kamuoyuna yaptıkları açıklamalarla "gelecekteki dâvâlarda tarafsızlıklarını riske attıkları" dile getiriliyor. Raporda, parti kapatma dâvâları için, “Yasalar siyasî aktörleri devlete karşı korumuyor” deniliyor.

AB Komisyonu’nun yarın açıklayacağı İlerleme Raporu’nda Türkiye’de sivil anayasa çalışmalarının sonuç vermemesine yönelik eleştirilerin yer alması bekleniyor.

Türkiye İlerleme Raporu ve Genişleme Stratejisi taslağında “İktidar partisi bir grup akademisyeni, 1982 Anayasası’nı, diğer unsurlar yanında Türkiye’de temel hakları uluslararası standartlarla uyumlu hale getirecek şekilde değiştirmekle görevlendirdi. Buna rağmen bugüne dek ne bir taslak TBMM’ye ya da kamuoyuna sunuldu, ne de bunun tartışılması için somut bir takvim belirlendi” deniliyor. İlerleme Raporu taslağında hükümet, “halktan güçlü şekilde aldığı yetkiye rağmen siyasi reformlar konusunda tutarlı ve kapsamlı bir program ortaya koyamamakla” eleştiriliyor.

Taslak belgede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “siyasi aktörler ve sivil toplumla ilgili uzlaştırıcı bir rol oynama çabaları, hükümetle iyi çalışma ilişkisi kurması, AB’yle ilgili reformların hızlandırılması çağrılarını sürdürmesi ve dış politikada aktif bir rol oynayarak dış ziyaretleri sıklaştırması” övülüyor.

İlerleme Raporu taslağında, “CHP’nin 2008 yılında, AB’yle ilgili demokratikleşme reformları dahil 16 yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğu”nun not edildiği belirtiliyor “büyük siyasi partiler arasındaki diyalog ve uzlaşma ruhu eksikliğinin siyasi kurumların düzgün işleyişini olumsuz etkilediği” kaydediliyor.

ASKER SİYASETE ETKİ EDİYOR

Belgede “Silahlı kuvvetlerin resmi ve gayrı resmi kanalları kullanarak önemli siyasi etki icra ettiği” belirtiliyor.

Taslak raporda “yargının tarafsızlığıyla ilgili endişelerin sürdüğü” belirtilerek bazı üst düzey yargı mensuplarının çeşitli konularda kamuoyuna yaptıkları açıklamalarla “gelecekteki davalarda tarafsızlıklarını riske attıkları” ifade ediliyor. Belgede “Ergenekon” davasıyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor: “2007’de suç örgütü kurdukları gerekçesiyle Ergenekon adıyla bilinen yapılanmaya yönelik başlatılan soruşturma, emekli generaller dahil bazı tutuklamalarla sonuçlandı. İstanbul savcılığının 14 Temmuz 2008 tarihli Ergenekon iddianamesinde terör örgütü kurarak hükümeti devirmeye çalışmak ve şiddet yoluyla kamu düzenini yıkmaya çalışmak gibi suçlamalar yer aldı. Soruşturma sürecinde, savunma hakkının yeterince güvence altına alınmadığı ve iddianamesiz tutukluluk süresinin uzunluğu konularında yargı, medya ve siyasi kaynaklardan eleştiriler yapıldı.”

İlerleme Raporu taslağında, “AKP ve DTP’nin kapatılması talebiyle açılan davalar, siyasi partilerle ilgili mevcut yasaların siyasi aktörlere, ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğünde devlet müdahalesine karşı yeterli koruma sunmadığını göstermektedir” deniliyor.

AB Komisyonu’nun İlerleme Raporu’yla birlikte açıklayacağı Genişleme Stratejisi taslağında da AKP hakkındaki davanın kapatmayla sonuçlanmamasının “ciddî bir siyasî krizin engellenmesine katkı sağladığı” ifade ediliyor.

Genişleme Stratejisi taslak belgesinde, Türkiye’nin aktif diplomasiyle yakın bölgesinde ve daha geniş Ortadoğu’da aktif bir rol oynadığı belirtilerek dış politikaya yönelik övgüler yer alıyor. Belgede, AB’nin, insan hayatına mal olan bir çok saldırıyı üstlenen PKK’nın terör faaliyetlerini şiddetle kınadığı” hatırlatılıyor.

/ Brüksel

05.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP, yetkiyi değerlendiremedi

  Bütçe maratonu kavgayla başladı

  Şiddetin özgürlükle hiçbir ilgisi yok

  Hükümete brifinge Eğirdir’de devam

  Başbakanlık’ta silâhla yaralanma

  Toptan’dan sükunet çağrısı

  Siyasetin, gerginlikten medet umması yanlış

  Farklılıklarımız zenginliğimiz

  Gürer: Türkiye, AB için ciddî ortak

  12 Eylül öncesindeki duruma çekmek istiyorlar

  Sözleşmeli atama rahatsızlığı

  Çocukları TV’lerden koruyalım

  Yer altı sularına bilgisayarlı takip

  BOTAŞ zammı eğitimi de zora soktu

  Kızılırmak’ta kuşlara halka takılıyor

  Bebekler uykuda bilgi depoluyor

  TÜRKİYE ŞİŞMANLIYOR

  Dünyada her yıl 421 bin kişiyi yılan sokuyor

  Kadınların ellerinde daha çok bakteri var

  En yaşlı insan Lübnanlı

  ODTÜ, toprağa karışıp yok olabilen plastik geliştirdi

  Uzaydaki en büyük çöp dünyaya düştü

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır