"Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Doğalgaz zammı iyi olmadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kışa girerken bu oranda doğalgaz zammına, vatandaşların veya sivil toplum örgütlerinin tepki göstermesini saygıyla karşılamak gerektiğini belirterek, ‘’Dünyadaki ekonomik krizden uzaklaşma ve olumlu seyir bu fiyatlarda da inişi ortaya koyacaktır’’ dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki konfederasyon yöneticileri, Bakan Çelik’i makamında ziyaret ettiler. Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, ‘’Son yapılan doğalgaz zammı’’ konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, ‘’Hükümet olarak şöyle bir prensibimiz var; bir düzenleme yapılması söz konusu ise çok daha geniş kitlelere, çok daha yüksek oranda bir maliyete dönüştürmemek gerekiyor’’ dedi.

Dünyanın şu anda ekonomik açıdan normal bir süreçten geçmediğini belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti: ‘’Son bir yıldır özellikle petrol fiyatlarında çok anormallikler yaşandı. Varili 150 doları aştığı dönemler oldu. Yapılan artış ve azalışa endeksleme ile bu oranların düşeceği inancındayım. Kışa girerken doğalgaza bu oranda zamma, vatandaşların veya sivil toplum örgütlerinin tepki göstermesini saygıyla karşılamak gerekiyor. Biz öteden beri söylüyoruz; kamu maliyemizin finans sektörümüzün gücünden bahsediyoruz. ‘Diğer ülkeler gibi fazla etkilenmiyoruz’ diyoruz krizden. Bunun altında bir mali disiplini uygulamak yatıyor. Burada keyfilikler hakim olur ise çok daha farklı alanlarda farklı sorunlarla karşı karşıya kalırsınız. Dünyadaki ekonomik krizden uzaklaşma ve olumlu seyir, bu fiyatlarda da inişi ortaya koyacaktır.’’

Dolar yükselirse doğalgaz ucuzlamaz

EnerJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, zamlara rağmen Türkiye’nin, Avrupa’nın enerjiyi ucuz kullanan ülkeleri arasında olduğunu savundu. Bakan Güler, Marmara Gurubu Vakfının aylık toplantısında yaptığı konuşmada, günümüzde enerjinin dış politikadan çevreye, ekonomiden hukuka kadar geniş bir disiplinin uygulama alanı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin enerji üreten ve tüketen ülkeler arasında bir koridor durumunda bulunduğunu dile getiren Güler, elektrik networküne üyelik aşamasındaki Türkiye’nin böylece elektrikte de köprü olabileceğini söyledi. Güler, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide üstünlükleri bulunduğuna işaret ederek, rüzgar, su, güneş enerjisi yönünden zengin olduğunu anlattı. Bakan Güler, ‘’Şu ana kadar rüzgar tuttu, su tuttu. Esas sürprizimiz güneşte olacak’’ dedi.

Doğal gazda dışa bağımlılığı azaltmaya çalıştıklarını vurgulayan Güler, doğal gazdan gelen elektriğin bir kısmının kömürden alınması halinde Türkiye’nin daha az dışa bağımlı olacağını kaydetti. Bakan Güler, doğal gaz fiyatlarına yönelik bir soru üzerine de doğal gaz fiyatlarının, formülünün özelliği itibariyle 6-9 ay geriden geldiğini, fiyatların petrolde olduğu gibi anında yansımadığını belirtti. 2007’de doğal gaza hiç zam yapmadıklarını, çünkü doların hiç artmadığını ifade eden Güler, ‘’Muhtemelen 2009’un ilk çeyreğinde, dolar artmazsa altını çizerek söylüyorum, düşüşleri orada yaşayabiliriz’’ diye konuştu.

06.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomik kriz, Obama ile daha rahat aşılır

  DOĞU, KIŞA HAZIRLANIYOR

  Sana dün bir gökdelenden baktım, aziz İstanbul

  Kanserli hasta sayısı artıyor

  Bardakoğlu: Din yanlışlıklara âlet edilemez

  Çocuk yuvalarına kameralı denetim

  Sürücü kursları devre dışı kalmak istemiyor

  Dere aynı, balık aynı, ceza farklı

  Erdoğan, ABD’ye gidecek

  Bütçe maratonu sürüyor

  Bitlis-Siirt-Batman üçgeninde operasyon

  Türkiye, Obamalı Amerika’ya hazırlanmalı

  Obama Türkiye’nin farkına varacak

  KKTC Başbakanı Soyer: Çözüm için çabalıyoruz

  Politikaların tarzında değişiklikler olabilir

  Wilson: Obama’nın seçimi demokrasinin başarısı

  Medya aileyi aşındırıyor

  Doğalgaz zammı iyi olmadı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır