"Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Olmert’a yolsuzluk sorgusu

İsraİl Başbakanı Ehud Olmert, hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk iddiaları sebebiyle, İsrail polisinin Malî Şube müfettişlerince 9. kez sorgulanıyor. Polis müfettişlerinin dün Başbakanlık konutuna gelerek, sabah saat 10.00 dolayında başlattığı yeni sorgulama yaklaşık 2 saat sürdü. İsrail Başbakanı Ehud Olmert hakkında Kudüs’te satın aldığı evden, bakanlığı dönemindeki uygulamalarına ve seçim kampanyaları sırasında nakit para aldığına ilişkin çeşitli iddialar bulunuyor. 2006 yılında Başbakan olmadan önceki dönemdeki tasarruflarına ilişkin iddialarla ilgili olarak Başbakan Olmert ise şimdiye kadar hep yanlış bir şey yapmadığını savundu. Ancak polisin iddialarla ilgili sorgulamaları, Olmert’in önce partisi Kadima’nın başkanlığına aday olmamasına ve sonrasında başbakanlıktan istifasına yol açtı. Olmert, 10 Şubat 2009’da yapılması kararlaştırılan seçimlerden yeni bir hükümet çıkıncaya kadar Başbakanlık görevini sürdürecek.

KUDÜS

08.11.2008


 

İsrail, İran’ın peşinde

İsraİl Savunma Bakanı Ehud Barak, ülkesinin, “İran’ın nükleer silâh edinme çabalarını sürdürdüğüne inandığını” söyledi. Barak, dört ülkeyi kapsayan Orta Doğu gezisi kapsamında İsrail’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la görüştü. Görüşmeden sonra açıklama yapan Barak, İran’ın bir taraftan görüşmeler yoluyla dünyayı aldatmaya devam ederken, diğer taraftan da nükleer silâh edinme çabalarını sürdürdüğünü ve İsrail’in bundan şüphesi olmadığını ifade etti. Barak, “Hür dünya liderlerinin de, gelecekle ilgili kararlarında dikkate alınması gereken bu tür gelişmelerin farkında olduklarına inandığını” kaydetti. Ehud Barak, İsrail’in İran konusundaki tutumuyla ilgili olarak da, “Daha önce de defalarca söylediğimiz gibi, İran’ın nükleer tehdidi karşısında hiçbir seçeneği göz ardı etmiyoruz” dedi ve diğer ülkelere de hiçbir seçeneği masadan kaldırmamaları teklifinde bulundu.

08.11.2008


 

İran’ın kara tatbikatı sona erdi

İran Silâhlı Kuvvetlerinin yaptığı kara tatbikatının, belirlenen program dahilinde sona erdiği bildirildi.

Fars Haber Ajansı, İran Kara Kuvvetleri tarafından ülkenin batısında icra edilen tatbikata Hava Kuvvetlerinin de zaman zaman katıldığını bildirdi. Savunma gücünü artırmayı, ordunun hazırlık ve manevra kabiliyetini takviye etmeyi hedefleyen son dört aydaki dördüncü tatbikatın yaklaşık iki hafta sürdüğü ifade edildi. Tatbikatta İran yapımı son teknoloji ürünü silâh, teçhizat ve diğer askerî donanımların başarıyla test edildiği kaydedildi. Tatbikatın keşif, taarruz ve savunma aşamalarından oluştuğu ve bazı bölümlerinin gece icra edildiği belirtildi.

/ Tahran

08.11.2008


 

Rice: Demokrasi tuğla tuğla örülür

ABD Dışleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail'i ziyareti esnasında yaptığı konuşmada önce ABD seçimleri ile ilgili görüşlerini dile getirdi ve "Amerikan seçimleri, demokrasinin bir kere doğduktan sonra unutulup gidecek bir şey değil, bir duvar örer gibi, tuğla üzerine tuğla koyarak geliştireceğiniz bir sistem olduğunun kanıtıdır" dedi.

Rice, Obama'nın seçim zaferine işaret ederek, "Özellikle bir Afro Amerikalı olarak, tarihi bir gün yaşadı" diye konuştu. Rice, Filistinliler'le barış süreci konusunda da, Annapolis'teki zirvenin, İsrail ve Filistinliler arasında, yaklaşık 10 yıllık dönemdeki ilk ciddi görüşmeleri başlattığını söyledi. Rice, "Bizim, ABD olarak, bu sürecin devam ettirilmesinde ulusal yararımız var" dedi. Rice, Annapolis süreciyle sadece konuşmalar yapılmadığını, Filistin'de, (muhtemel) devletin kurumlarının da oluşturulmaya başlandığını, Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad'ın bu doğrultuda gösterdiği çabaların yeterince farkedilmediğini dile getirdi. Rice, Dörtler Grubu toplantısıyla ilgili olarak da tarafların, iki devletli çözüm konusunda yükümlülüklerini tekrarlayacaklarını beklediklerini ifade ederek, kendisinin de görevinin sonuna dek bu amaç doğrultusunda çalışacağını söyledi. Kudüs / aa

08.11.2008


 

Çözüm sürecine destek

KKTC Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, Luciano Vecchi başkanlığındaki Avrupa Sosyalist Parti heyetini kabul etti.

CTP Genel Merkezi’ndeki görüşmeden önce basına açıklama yapan Soyer, ‘’bu ziyaretlerin, iki liderin başlattığı çözüm sürecine büyük katkısı olacağına inandığını’’ belirterek, heyetle detaylı olarak görüşme süreciyle ilgili görüşlerini paylaşacaklarını söyledi. Soyer, ‘’Eminim ki bu ziyaretler sonuçta çözüme büyük katkı yapacaktır’’ dedi. Luciano Vecchi de adaya, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla başlatılan yeni müzakere sürecine ve liderlerin bu yöndeki çabalarına destek belirtmek için geldiklerini ifade ederek, çözümün önemine işaret etti. ‘’Çözüm için fırsat penceresinin açık olduğuna, her iki tarafta da gerçek ve adil bir çözüme ulaşılması yönünde iyi niyet bulunduğuna inandıklarını’’ ifade eden Vecchi, ‘’Bu çabaları destekliyoruz. Sosyalist camiamız da siyasî liderlerin, halklarının, Kıbrıs’ın, Avrupa’nın ve bütün dünyanın hak ve çıkarlarına uygun gerçek bir çözüme ulaşmak için göstereceği iyi niyete destek verecektir’’ diye konuştu. Görüşmede, CTP yetkilileri ile Vecchi başkanlığındaki Avrupa Sosyalist Partisi heyetinden Kenneth Forslund, Jodi Pedret, Georg Ortner, Luca Badder, Rob van de Water, Yonnec Polet hazır bulundu.

Lefkoşa

08.11.2008


 

Üçlü zirve yok

DIşİşlerİ Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Türkiye’nin bu aşamada Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları ile üçlü zirve düzenleme yönünde bir girişimi olmadığını söyledi. Sözcü Özügergin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı İstanbul’a dâvet ederek, üçlü bir zirve düzenleyeceği yönünde çıkan haberleri hatırlatarak, böyle bir zirvenin yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine, şunları söyledi: “Tabiî ki hem Azeri hem de Ermeni cumhurbaşkanlarının İstanbul’u ziyaret etmelerini arzu ederiz. Ancak şu aşamada bu yönde yapılmış bir girişim yok.”

Londra

08.11.2008


 

Ermenistan’ın Karabağ politikası değişti

Azerbaycan’In Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi Arif Mehmedov, yeni dönemde Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerini değerlendirdi.

Mehmedov, Moskova’da İlham Aliyev ve Serj Sarkisyan’ın imza attığı ortak deklarasyonun farklı bir sürecin başlamasını sağlayabileceğini söyledi. 14 yıl sonra imzalanan belgenin Ermenistan’ın Karabağ politikasındaki tutumunu değiştirdiğini gösterdiğini ve kalıcı tek çözümün işgal edilen toprakların terk edilmesi olduğunu ifade etti. Büyükelçi Arif Mehmedov, Azerbaycan’ın dış politikasında önceliğin Dağlık Karabağ sorunu olduğunu belirtti. “14 yıl sonra ortak bir belgenin imzalanması gösteriyor ki Ermenistan Karabağ sorununun mevcut şartlarda çözümlenemeyeceğini anlamaya başlamış”diyen Mehmedov, Ermenistan ekonomisinin bu anlaşmazlıktan büyük zarar görmekte olduğuna dikkat çekti.

Paris

08.11.2008


 

Kuzey Kore: Diyaloğa da, mücadeleye de hazırız

Kuzey Kore’nin, Barack Obama’nın başkanlığa seçilmesinden sonra ABD ile diyaloğa da mücadeleye de hazır olduğu bildirildi.

Kuzey Kore’nin, nükleer programıyla ilgili olarak New York’ta görüşmelerde bulunan müzakerecisi Ri Gun, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bizimle diyalog isteyen ve bizi yalıtıp kontrol altına almak isteyen yönetimler de dahil, değişik ABD yönetimleriyle çalıştık” dedi. Ri, kurulacak yeni yönetim hangi politikayı seçerse seçsin, bu yönetimle “çalışmaya hazır olduklarını” da söyleyen Ri, “Eğer diyalog isterlerse diyaloğumuz olur. Eğer bizi yalıtmak isterse buna karşı mücadele ederiz” dedi.

Seul

08.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır