"Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Erdoğan siyasî çöpçatan

ABD’nİn saygın gazetelerinden New York Times (NYT) gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye’nin Orta Doğu’da giderek artan rolünü kullanarak ABD’de gelecek yıl başa geçecek Obama yönetimiyle İran arasında arabulucu olmak istediğini” söylediğini yazdı.

Gazetenin internet sitesinde Sabrina Tavernise imzasıyla çıkan Ankara mahreçli haber, “Türk lideri, ABD ile İran arasında arabuluculuğa gönüllü” başlığıyla yayımlandı. Haberde, Başbakan Erdoğan’ın ABD’ye ziyaretinden önce geçen Pazar New York Times gazetesine röportaj verdiği ve bu röportajda ABD’de başkanlığa Barack Obama’nın seçilmesinin ABD ile İran arasındaki ilişkilerde değişiklik için yeni fırsatlar oluşturduğunu söylediği belirtildi. Gazetenin haberine göre, Başbakan Erdoğan mülâkatta, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Obama’ya geçen hafta gönderdiği tebrik notunun “yararlanılması gereken bir adım olduğunu” kaydederek, İran’ın nükleer programıyla ilgili mesele kapsamında, “Biz arabulucu olmaya hazırız. Çok yararlı olabileceğimize inanıyorum” diye konuştu. Haberde Erdoğan’ın, “Türkiye’nin İran ve ABD arasındaki ilişkileri büyük endişeyle izlediğini, Türkiye’nin iki ülke arasındaki meselelerin masada çözülmesini beklediğini ve savaşların bugün hiçbir zaman çözüm olmadığını” söylediği belirtildi.

Başbakan Erdoğan’ın, “Dış politikadaki ilkemiz, düşman kazanmaya karşı olmak” yolundaki sözlerini aktaran gazete, Erdoğan’ın, Obama’nın başkan seçilmesinin ABD’ye dünyanın güvenini yeniden kazanmak ve kaybedilen bir imajı düzeltip yeniden kazanmak açısından bir şans verdiğini ifade ettiğini de yazdı. Haberde Başbakan Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nun, Türkiye’nin dış ticaretinde komşu ülkelerin payının AKP'nin iktidara gelişiyle yüzde 8’den yüzde 30’a çıktığını söylediği de belirtildi.

Gazetede Davutoğlu’nun, çeşitlendirilmiş bir dış politikanın önemini vurguladığı, bu durumun Türkiye’nin bir ittifakı bir başkasına tercih ettiği anlamına gelmediğini vurguladığı bildirildi. Bazı Batılı yetkililerin, Türkiye’nin ABD ile İran arasında arabuluculuğunun başarıya ulaşması konusunda kuşkuları bulunduğunu da yazan gazete, adı açıklanmayan Batılı bir yetkilinin, “İran konusunda diplomasinin başarıya ulaşması için uzun bir yolu da olsa, Türkiye gibi Müslüman nüfusa sahip bir ülkenin devreye girmesinin ve İran’ı değişik bir yöne yönlendirmek istemesinin sürece yardımcı olabileceğini” söylediğini de kaydetti.

New York / aa

13.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Komutanlığı özleyeceğim

  Biz bir aileyiz

  Haham Poruş, Barkat’a yenildi

  İran yeni bir füze denedi

  Obama olur da bir Türk olmaz mı?

  Darfurlu isyancılar, Beşir’in ateşkesini tanımadı

  Rusya, ABD’nin füze kalkanı teklifini reddetti

  Ukrayna’daki siyasî krizde yeni fasıl

  Erdoğan siyasî çöpçatan

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır