"Gerçekten" haber verir 13 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

HÜKÜMET ECZACIYI TAHSİLDAR, HASTALARI MAĞDUR ETTİ

1 Ekim’de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliğinin ardından sigortalıların muayene katkı paylarını eczanelere ödemek zorunda bırakılması eczacılarla halkı karşı karşıya getirirken; vatandaş, artan ücretlerden ve eksik bilgilendirmeden şikâyetçi.

ARTAN ÜCRET, EKSİK BİLGİLENDİRME

Her muayenede yasanın öngördüğü ücreti ödemek zorunda olan hastalar, şimdi reçetelerini yaptırmak üzere eczanelere gittiklerinde, muayenelerden biriken borçla karşı karşıya kalıyorlar ve bunu ödemeden de ilaç alamıyorlar.

1 Ekİm’de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nin ardından sigortalılar eczanelere ilâç almaya gittiklerinde yüzlerce liralık muayene ücreti borçları olduğunu öğreniyorlar. 3 ila 10 YTL arasında değişen muayene ücretleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Medula sistemine girildikten sonra hastadan eczanelerde tahsil ediliyor ve daha sonra bu tutar SGK tarafından eczaneden kesiliyor. Her muayenede bu ücreti ödemek zorunda olan hastalar, şimdi reçetelerini yaptırmak üzere eczanelere gittiklerinde, muayenelerden biriken borçla karşı karşıya kalıyorlar ve bunu ödemeden ilâç alamıyorlar. Taksim İlkyardım ve Alman Hastanelerinin karşısında bulunan eczacılar uygulamanın kendilerini halkla karşı karşıya getirdiğini söylüyorlar. Hastalar ise eksik bilgilendirme sebebiyle şikâyetçiler.

Bia haber merkezinin yaptığı habere göre, Sıraselviler caddesinde bulunan Taksim Can Eczanesi’nde çalışan Seher Akal “devletin kendisinin yapması gereken işi kendilerine yaptırdığı” görüşünde. “Hastalar konuyla ilgili yeterince bilgilendirilmedikleri için onlara uygulamayı anlatmak zorunda kalıyoruz. Ancak çoğu bizim bu ücreti aldığımızı düşünüyor ve tartışmalar yaşıyoruz. ‘Neden size para vereceğim, beni siz mi muayene ettiniz?’ diye soruyorlar.” Uygulamayı “nahoş ve gereksiz” olarak niteleyen Akal “asıl sorunun 1 Ekim’de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’nda olduğunu” belirtiyor. Yunus Emre Eczanesi’nin sahibi İlyas Yıldırım da meslektaşı Akal gibi tahsilatçı konumuna düşürülmekten şikâyetçi.

“Bu mantıkla açıklanabilir bir uygulama değil. Tasarruf politikası olduğu iddia edilen bu durumu hastalara anlatmak zorunda kalıyoruz. Çünkü tüm bildikleri basından okudukları. Yeterince ayrıntılı bilgi verilmiyor hastalara.”

Yıldırım, bu uygulamanın eczanelere ekonomik olarak kazanç değil kayıp getirdiğini söylüyor. “Cirolar düşüyor. Çünkü hastalar çoğu zaman ilâçları almıyor ya da alamıyorlar.”

İşçi emeklisi İbrahim elindeki ilâçları göstererek anlatıyor: “Sigortamda eksik varmış. Bir de üstüne borcum. Hepsini eczacıdan öğrendim. Kimse bir şey anlatmıyor. Top gibi oradan oraya atılıyoruz.” “Devletin yaptığına ne denir ki? Olan hep garibana, emekliye, işçiye oluyor” şeklinde konuşuyor. Uygulamada emeklilerin ücret farkları aylıklarından kesiliyor. İşçi emeklisi İnci Erbaş uygulamayı “mânâsız” ve “günah” olarak niteliyor. “Ayrıntılı bilgim yok. Eczacı ne derse tamam diyorum. Ama kapı kapı dolaşmak, attığımız her adımda para ödemek belimizi büküyor.” Hükümet bu katkı payını koyarak vatandaşların “gereksiz yere” hastaneye gelmemesinin sağlanacağını öne sürüyor. Erbaş “neden insanlar hasta değilken hastaneye gelsinler ki?” diye soruyor.

“Tansiyon hastaları var, şeker hastaları var. insanlar sık sık rahatsızlanıyorlar. Ayıptır. Ama tabiî bir de şu var: bu devirde, bu hükümetle hasta olmamak mümkün mü?” Erbaş sorusunu kendisi cevaplıyor. “Nerdeeee!”

13.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  HÜKÜMET ECZACIYI TAHSİLDAR, HASTALARI MAĞDUR ETTİ

  Değiştirilemiyor, ama uygulanmıyor

  Obama yapabildi, biz de yapacağız

  Kurbanlıklar da zamlanacak

  Dersler iPod’dan takip edilecek

  Yer değiştirecek öğretmenler dilekçeyle başvuracak

  AB, Rumları sıkıştırsın

  İNGİLİZ MÜSLÜMANLAR ANKARA’DA

  DTP’li Ahmet Türk için fezleke

  Üniversite mezunu polis sayısı arttı

  20 gün sonra gözaltına alındılar

  İlk üç günde 37 bin abone numarasını taşıdı

  Bayram trafiğine karşı “takip merkezi” teklifi

  Kıbrıs’ta, taraflar devlet felsefesinde anlaşamıyor

  Voronin: İnsanlık dine muhtaç

  Şahin: Yargı, medyaya karşı da bağımsız

  AKP’li Çamuroğlu, Alevi mitingini eleştirdi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır