"Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Dinî simge de olsa yasaklanamaz

Alman Rektörler Konferansı Başkanı Margaret Winter Martel’e göre, “Başörtüsü dinî sembol olduğu için kabul edilmiyor. Ama bana göre bu da bir sorun değil. Dinî sembol de olsa, üniversiteler farklı görüşlere açık olmalı.”

DİĞER DİNLERE SAYGILI OLMALIYIZ

Roma Torvergata Üniversitesi Uluslararası Ofis Başkanı Marina Teseuro da şöyle dedi: “Şahsen yalnızca gözleri açık bırakan kıyafetten hoşlanmıyorum. Bunun dışında diğer dinlere saygılı olmanız gerekir. Ancak başörtüsünün bir dinî sembol olduğuna dair şüphem yok.”

ANAYASA Mahkemesi’nin verdiği son kararla Türkiye’de neredeyse tartışmasız hale gelen başörtüsü yasağını Avrupa’daki üniversite rektörleri tartışmaya devam ediyor. Alman Rektörler Konferansı Başkanı Margaret Winter Martel’e göre, “Başörtüsü dinî sembol olduğu için kabul edilmiyor. Ama bana göre bu da bir sorun değil. Dinî sembol de olsa, üniversiteler farklı görüşlere açık olmalı.”

Radikal gazetesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) ev sahipliği yaptığı ‘Görünmez Sınırların Ötesinde: Avrupa’da Mühendislik, Teknoloji ve Tıp Alanında Kadın Akademisyenler’ toplantısına katılan akademisyenlere başörtüsünü sordu.

YASALARLA ÇÖZÜLMEZ

Avrupa Üniversiteler Birliği Üyesi İsveç Karlstadt Üniversitesi eski rektörü Christina Ullenius, “Dinî inancınız sizin özelinizdir” görüşündeydi: “Bunu kıyafetinizle göstermeniz gerekmez. Bu yüzden Türk yasasını (yasağı) onayladığımı söyleyebilirim. Bu sadece başörtüsü değil, her türlü dinî sembol için geçerli. Başörtüsü bir dinî sembol olmasa da o hale sokuldu. Yoksa sokağa çıkarken benim de taktığım bir şey. Başörtüsü takmak kişisel ama İsveç’e baktığımızda Müslüman kızların üstünde büyük bir baskı olduğunu görüyoruz. İsveçli kızlarsa kısa eteklerle rahatça dolaşabiliyor. Bu farkı görünce bu konuda rahat konuşmak kolay değil. Ben kadınların özgürleşmesi için çalışıyorum. İsveç bu konuya henüz değinmedi. Ama yakında bizde de tartışılmaya başlanacak. Bunun yasalarla değil, süregidecek tartışmalarla çözülebileceğini düşünüyorum. Başörtüsü takmanın genç bir kadının kendi kişisel seçimi olduğunu söylemek güç.

BAŞÖRTÜSÜ DİNÎ SEMBOL DEĞİLDİR

"Keşke öyle olsa.” Alman Rektörler Konferansı Başkanı Margaret Winter Martel’se üniversiteye türbanla girilmesinin sorun olmaması gerektiğini savundu:

“Kişisel olarak, üniversiteye herkesin istediği elbiseyi, kendisini nasıl ifade edebildiğini düşünüyorsa öyle giyerek gelmesi gerektiğini savunuyorum. Başörtüsü dinî sembol olduğu için kabul edilmiyor. Ama bana göre bu da bir sorun değil. Dinî sembol de olsa, üniversiteler farklı görüşlere açık olmalı. Ama bu sosyal baskının aracı haline getirilse bu doğru olmaz.”

Macar Bilim ve Teknoloji Kuruluşu’ndan Dora Groo’ysa ülkesinde böyle bir sorun yaşanmadığını anlattı: “Macaristan’da bunu henüz kimse talep etmedi. Çünkü yabancı öğrencilerimiz arasında hemen hemen hiç başörtülü yok. Ancak diğer dinî sembolleri düşünürsek, üniversiteye girerken bunlarla ilgili kimse sorgulama yapmıyor, kimse sorun yaşamıyor.”

DİĞER DİNLERE SAYGILI OLMALIYIZ

Avrupa Komisyonu Lizbon Bilgi Toplumu İçin Stratejiler ve Politikalar, Toplumsal Cinsiyet Politikaları Koordinatörü Nancy Pascall’sa şu görüşleri dile getirdi:

“Belçika’da başörtüsü üniversitede serbest, fakat tartışmalı. Bu konu iki yönlü. Birincisi üniversiteye giden kişinin her tür sembole saygılı olması gerekir. Ve diğer yandan buna karar verecek olan da kendisi olmalı. Oysa Belçika’da 8-10 yaşında çocukların başörtüsüyle dolaştığını görüyorum. Buna kendileri karar vermiyor. Başörtülülerin akademisyen olmalarını doğru bulmuyorum. Çünkü öğrencilerinize karşı tarafsız olabilmelisiniz.”

Roma Torvergata Üniversitesi Uluslararası Ofis Başkanı Marina Teseuro da şöyle dedi: “Bizim üniversitemizde birçok başörtülü öğrenci okuyor. Şahsen yalnızca gözleri açık bırakan kıyafetten hoşlanmıyorum. Çünkü öğrencilerle konuşurken, sınav yaparken yüz yüze bakabilmeniz gerekli. Bunun dışında diğer dinlere saygılı olmanız gerekir. Ancak başörtüsünün bir dinî sembol olduğuna dair şüphem yok.

14.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  RAPOR: İŞLEDİKLERİ SUÇU BİLİYORLAR

  Millet getirdi, millet götürsün

  Değiştirilemez maddeler özgürlükleri korumalı

  AİHM, Türkiye’yi yine haksız buldu

  Dinî simge de olsa yasaklanamaz

  Petrol 55 dolara indi

  Ya kapanacak ya satılacak

  Veresiyeye talep arttı

  Nusaybin’de gösterilere katılan 9 kişi tutuklandı

  Toptan: DTP’yi millet getirdi, yine millet götürür

  5 infaz koruma memuru işkenceden tutuklandı

  AKP 28 Kasım’da kampa girecek

  Eksik bölümler yayınlandı

  “Demir cop”a yalanlama

  Bu yüksek yargıda grev vardır

  YÖK’ten üniversitelere af yazısı

  Yerel yönetimler kongresi başlıyor

  Ya Rabbi krizden kurtar beni!

  Orta gelirliye kömür müjdesi

  Cumhurbaşkanı Gül, Bakü’ye gitti

  Oda ve borsaları seçim heyecanı sardı

  Kuru sıkı tabancayla yakalanana 500 YTL ceza

  Kriz en büyük tehdit

  OECD: Gelişmiş ülkeler durgunluğa girecek

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır