"Gerçekten" haber verir 14 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

MAZLUMDER’den Özdabak’a plâket

MAZLUMDER İstanbul Şubesi gazetemiz karikatüristi İbrahim Özdabak’ı ziyaret etti. Şube Müdürü Mehmet Gümüş, Özdabak’a “MAZLUMDER 2008” ajandasına çizimleriyle değer kattığı için kendisine bir teşekkür plâketi sundu.

MAZLUMDER çalışmaları için bundan sonrada destekte bulunacağını söyleyen Özdabak ise; devam eden karikatür derslerinin önemli olduğunu, kendisinin de geçmiş yıllarda resim öğretmenliği yaptığını ifade etti. Özdabak insan hakları alanında çizim yapacak karikatürist sayısının az olmasından yakındı.

Daha sonra Yeni Asya Gazetesinin çalışmalarından bahseden Özdabak, gazete çalışmaları hakkında bilgi vererek, Şube Müdürü Gümüş’ü Yeni Asya çalışanlarıyla tanıştırdı. MAZLUMDER ve insan haklarının konuşulduğu ziyarette, yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.

14.11.2008


 

Sezai Karakoç hakkında da artık yeni şeyler söylemek lâzım

Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen “Düşünen bir adam olarak şair Sezai Karakoç” Sempozyumunda, şair ile ilgili ezbere ve klişe lâflar yerine, yeni ve farklı bir şeyler söyleyecek isimler söz alacak.

FATİH Belediyesi, “Düşünen bir adam olarak şair Sezai Karakoç” başlıklı bir sempozyum düzenliyor. Sezai Karakoç ile ilgili ezbere ve klişe lâflar yerine, yeni ve farklı sözü olan isimlerden tebliğ alınacak olan sempozyumda, Hamit Can hatıraları ışığında Sezai Karakoç’un hayatına dair çarpıcı notları paylaşacak. Sezai Karakoç üzerine doktora yapmış olan Turan Karataş, onun genel bir portresini çıkaracak. Ömer Erdem’in, Karakoç’un aşktan aşkınlığa geçişini, şairin şiirleri üzerinden okuyan tebliğini, Fatih Andı’nın “Sezai Karakoç’un şiirlerinde medeniyet göstergesi olarak şehir” tebliği izleyecek. “Bir gelenek yaratmak” başlıklı yazısında Sezai Karakoç şiirini gelenekle ilişkisi bakımından ele alacak Ahmet Murat, Karakoç’un şiirde “dini tecrübeye açık, ezelilik temsilini içeren, kutsal kitaplardan beslenen ve evrensel olana atıflar içeren” bir gelenek oluşturduğunun altını çizen sağlam bir tebliğ sunacak. Mehmet Can Doğan, Karakoç şiirinin İkinci Yeni içindeki yerini sorgularken, Haydar Ergülen, Taha’nın kitabından ikinci yeninin belirmesi başlıklı bir sunum yapacak. Hayriye Ünal da Sezai Karakoç şiirinin dönemine ve sonrasına yaptığı etkileri, yetkin bir şekilde ele alacak. Ali Ayçil, Karayılan şiiri üzerinden Karakoç şiirinin “tarihsel olanla mitolojik ve mistik olanın modern bir metinde yeniden nasıl inşa edilebileceğini” gösterdiğine vurgu yapan bildirisini, Cihan Aktaş’ın, Monna Rosa ve 80 kuşağı kadınlarını ele aldığı ve Karakoç şiirine yaklaşımları bakımından kadın fotoğraflarının yer aldığı tebliği takip edecek. Necip Yılmaz, “Sürgün özülkeden başkentler başkentine” şiirindeki sevgilinin –yazarın hatıralarından da destek alarak- Peygamber Efendimiz değil İstanbul olduğunun altını çizecek, Işık Yanar, Sezai Karakoç’un hikâyelerini farklı bir açıdan mercek altına alacak.

Yusuf Kaplan’ın Sezai Karakoç’un medeniyet anlayışını ele alan uzun tebliğini, doktorasını Sezai Karakoç üzerine yapan ve sempozyumun en güçlü metinlerinden biri olan Münire Kevser Baş’ın “Sezai Karakoç’ta metafizik” incelemesi takip edecek. Ahmet Albayrak, -tasavvufî bir okuma da sayılabilecek incelemesinde- Sezai Karakoç’un ideal insan protipini çıkaracak, Kenan Çağan millet, medeniyet, ulus-devlet kavramlarının Karakoç’taki karşılığını arayacak. Mustafa Özel’in, “Sezai Karakoç’ta toplum ve iktisat” başlıklı tebliğini Osman Bayraktar’ın, Sezai Karakoç’ta Batının algılanma biçimi üzerine sunacağı tebliğ ile İshak Arslan’ın Ruhun Dirilişi’nden yola çıkarak Sezai Karakoç’a dair yaptığı yorumları içeren inceleme izleyecek. Sezai Karakoç üzerine yüksek lisans tezi de hazırlayan Mustafa Kirenci, Diriliş akımını sosyolojik bir analize tabi tutacak, Şaban Abak, Sezai Karakoç’un devlet ve siyaset görüşleri üzerine yaptığı tesbitleri paylaşacak.

Oturumları, Ersin Nazif Gürdoğan, Yasin Aktay, Tarık Tufan, Ali Haydar Haksal ve Vahdettin Işık yönetecek. Sempozyum yarın 9.30-18.30 saatleri arasında Topkapı Eresin Otel’de gerçekleşecek.

14.11.2008


 

İpek Yolu ‘engel’ tanımıyor

BURSA Büyükşehir Belediyesince 28 Kasım-4 Aralık tarihlerinde düzenlenecek ‘’3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’’nde görme engelliler için 5 özel yapım film gösterilecek.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, festivalde geçen yıl başlatılan ‘’Görme Engelliler İçin Film Gösterimleri’’ bölümünde bu yıl film sayısı arttırıldı.

Festivalde geçen yıl görme engelliler için gösterilen ‘’Babam ve Oğlum’’ filminin büyük ilgi görmesi üzerine bu yıl Barış Pirhasan’ın yönettiği ‘’Adem’in Trenleri’’, Mahsun Kırmızıgül’ün ‘’Beyaz Melek’’, Derviş Zaim’in ‘’Cenneti Beklerken’’, Turgut Yasalar’’ın ‘’Sis ve Gece’’ adlı filmleri ile Hayao Miyazaki’nin ‘’Komşum Totoro’’ adlı çizgi filmi beğeniye sunulacak.

Bursa Kent Müzesi’nde ücretsiz olarak izlenebilecek filmlerde, herhangi bir anlatıcının veya konuşmanın olmadığı sahnelerde görme engelliler için sesli betimleme yapılacak.

Filmlerde sessiz gelişen olayların yer aldığı görüntüler ile karakterler arası ilişkilerin seslendirilmesi, Boğaziçi Üniversitesi Sesli Betimleme Çalışma Grubu tarafından yapıldı.

Filmlere 18 yaş uyarısı

Sinema filmlerinin değerlendirilmesi ve sınıflandırılmasında ‘’18 yaş ve üzeri’’ işareti de kullanılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının Resmî Gazete’de yayımlanan ‘’Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe’’ göre, yönetmeliğin ekinde yer alan yedinci işaretten sonra gelmek üzere ‘’18 yaş ve üzeri izleyici kitlesi içindir’’ ibareli işaret eklendi.

14.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır