"Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

DARBECİLERİN YARGILANMASINA ENGEL YOK

12 Eylül darbecilerinin yargılanması için yaptığı girişimlerden dolayı meslekten ihraç edilen ve AİHM tarafından haklı bulunan eski savcı Sacit Kayasu Yeni Asya’ya konuştu. Darbe yolunun kapanıp, darbecilerin yargılanması için açtığı dâvânın şikâyet gibi işleme konup takipsizlik kararı verildiğini, bununsa hukuken mümkün olmadığını anlatan Kayasu, “Şimdi bu AİHM kararı da benim haklılığımı ortaya koyuyor. Yani diyor ki ‘Anayasanın geçici 15. maddesiyle darbecilerin yargılanmasına engel yok’” şeklinde konuştu.

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 12 Eylül 1980 askeri darbesinin başındaki Orgeneral Kenan Evren’in yargılanması için girişimde bulunan eski Adana Cumhuriyet savcısı Sacit Kayasu’nun “ifade özgürlüğünü kısıtladığı” için Türkiye’yi 41 bin avro (yaklaşık 82 bin YTL) tazminata mahkûm etti. Dava sürecini ve kararı Yeni Asya’ya değerlendiren eski savcı Kayasu, AİHM’in “Bu şahıs vatandaş olarak da savcı olarak da dava açabilir. Kimse bu hakkı engelleyemez” dediğini ifade ederek, “Bu karar bundan sonra darbecilerin yargılanmasının önünü açmalı. Bu da açmazsa artık ne diyebiliriz ki? Ayrıca bu karar savcıları da cesaretlendirmeli. Artık onlar korkmasın” dedi.

12 Eylül darbecilerinin yargılanması için yaptığınız girişimlerden dolayı meslekten ihraç edildiniz, fakat sonunda AİHM tarafından haklı bulundunuz. Öncelikle bu dava sürecini özet olarak anlatabilir misiniz?

Darbecilerin yargılanması için vatandaş olarak suç duyurusunda bulundum ben. Yani, mutlaka darbecilere davayı ben açacağım diye bir iddiam yoktu benim. Önemli olan darbe yolunun kapanıp, darbecilerin yargılanmasıydı. Fakat şikâyet dilekçesi takipsizlik kararıyla sonuçlanınca baktım olacak gibi değil, davayı kendim açtım. Hâlbuki bu davayı hiç açmaması gereken kişi bendim, çünkü kayın pederim, bacanağım ve ailemdeki birçok kişi asker. Üstelik de öyle alt rütbede de değil, albay gibi bir rütbede. Davayı açtık da, sözde davayı açtık. Çünkü bizim açtığımız davayı şikâyet dilekçesi kabul ettiler. Böyle bir şey hukuken mümkün değil. Yani, takipsizlik kararı vermeleri. Savcı dava açmayı bilmez mi? Benim o güne kadar açtığım davalar dava da bu niye dava değil? Tabi burada büyük bir engelleme var. Ama bu o günlerde kimsenin gündemine gelmedi. Ben bas bas bağırdım, açtığım davanın mahkemeye gitmesi engelleniyor diye. Bunun üzerine Yeni Asya dâhil, birçok gazetede tam sayfa röportajlar yayınlandı ama büyük medya denilen gazeteler bu olayı görmezden gelince vatandaşın da çok fazla haberi olmadı. Şimdi bu AİHM kararı da benim haklılığımı ortaya koyuyor. Yani diyor ki “Anayasanın geçici 15. maddesiyle darbecilerin yargılanmasına engel yok.”

“AİHM KARARI SAVCILARI

CESARETLENDİRMELİ”

AİHM’nin verdiği karar, Türkiye’de darbecilerin yargılanmasının ve savcıların cesaret kazanmasının önünü açar mı?

Şimdi AİHM’nin kararında görevi kötüye kullanmaktan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hakaret etmekten aldığım ceza ile yine bu suç duyurusundan altığım kınama cezası birleştirildi, dava öyle görüldü. Yani, AİHM iki ayrı davayı birleştirdi, dedi ki; “Bu şahıs vatandaş olarak da savcı olarak da dava açabilir. Kimse bu hakkı engelleyemez.” Bu karar bundan sonra darbecilerin yargılanmasının önünü açmalı. Bu da açmazsa artık ne diyebiliriz ki? Ayrıca bu karar savcıları da cesaretlendirmeli. Artık onlar korkmasın. Hem onları mağdur edecek bir icraat olmaz, hem de mağdur olurlarsa AİHM’den haklarını alırlar. Çünkü bu konuda verilmiş bir karar var, benzer davalarda aynı karar geçerli olacaktır.

Size benzer bir şekilde, Şemdinli Davası savcısı Ferhat Sarıkaya da meslekten ihraç edilmişti. Bu karar, savcılar üzerindeki bu tip engellemelerin önünü alır mı?

Elbette. Bu karar Türkiye’deki hâkim ve savcılar için çok önemli bir karar. Aslında Türkiye için çok önemli bir karar. Çünkü darbe sadece hâkimlerin ve savcıların sorunu değil, tüm halkın sorunu. Her bir darbeyle en az 30-40 sene geriye gidiyoruz. Bir sürü yolsuzluk, bir sürü insan haklı ihlali oluyor.

Peki, bu karardan sonra, Kenan Evren için yaptığınız yargılama talebini yinelemeyi düşünüyor musunuz?

Zaten benim yargılama talebim devam ediyor. Sadece mahkemenin önüne gitmesi engelleniyor. Yani, Kenan Evren’in yargılanmasını ben değil, sizler, yani medya sağlayacaksınız.

Bundan sonra mesleğinize dönebilecek misiniz?

İnşallah. Yani avukatlık hakkımı geri verirlerse avukatlık yaparım elbette. Avukatlık yapmam için yasağım kalkması ama kalkması yönünde önemli bir adım atıldı.

CEMİL Y ÜZER

15.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  DARBECİLERİN YARGILANMASINA ENGEL YOK

  AİHM, 301 dosyasını açıyor

  Kimse değişsin demedi

  Tekin: Kanunsuz bir iş yapmadım

  Son gazi uğurlandı

  DP’DE KONGRE GÜNÜ

  Siyasî patlamalar krize yol açabilir

  Çağlayan: Piyasada panik havası var

  Can Dündar hakkında suç duyurusu

  TOKİ, Doğu’da 162 karakol yapacak

  Özcan: Öğrenciden yanayız

  6 milyar metreküp su ihtiyacı var

  Trakyalı çiftçiler yağmur bekliyor

  İlk lösemili çocuklar ilköğretim okulu

  Doktorlara maketle eğitim

  En çok kitap okuyana ödül

  Erciyes’e kar yağdı

  Deprem, tavukları strese soktu

  500 yıllık cami ibadete yeniden açılıyor

  Orada bir gezegen var uzakta

  Ay tatbikatı yapıldı

  Hindistan, gözünü Mars’a ve Venüs’e dikti

  Refah arttıkça çocuklar şişmanlıyor

  Ağrıları bitiren kekik özlü krem

  Estetik saplantısı hayatını mahvetti

  Karın bölgesindeki yağlarda hayatî risk

  “Her göğüs ağrısı, kalp hastalığı değildir”

  Windows Live sosyalleşme sitesi olacak

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır