"Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Obama’ya Bush engeli

ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın, Washington’da Beyaz Saray yakınındaki resmî konuk evi Blair House’a erken taşınma isteğini Bush ailesi kabul etmedi.

ABD’nİn yeni Başkanı Barack Obama’nın, Washington’da Beyaz Saray yakınındaki resmi konuk evi Blair House’a erken taşınma isteğini Bush ailesi kabul etmedi. Obama’nın yardımcıları, yeni Başkan’ın, kızlarının 5 Ocak’ta yeni okullarında derslere başlayabilmesi için Beyaz Saray yetkililerinden Blair House’a öngörülenden iki hafta önce taşınma isteğini ilettiğini bildirdi. Beyaz Saray yetkililerinin ise ABD Başkanı George Bush yönetiminin, konuk eviyle ilgili planları olduğu gerekçesiyle 20 Ocak’ta göreve başlayacak Obama’nın bu talebinin karşılanamayacağını söyledikleri kaydedildi.

14.12.2008


 

AB Türkiye ile güçlenir

Fransa’nın eski başbakanlarından Michel Rocard, Türkiye’nin tam üyeliği ile AB’nin daha güçlü olacağını söyledi. Rocard, Türkiye’nin üyeliği ile AB’nin küresel anlamda rekabet gücünün de artacağını belirtti.

Türkiye’nin tam üyeliği ile AB daha güçlü olacak

Fransa’nIn eski başbakanlarından Michel Rocard, Türkiye’nin tam üyeliği ile AB’nin daha güçlü olacağını söyledi.

Merkezi Nancy’de bulunan Türk kültür derneği ‘’A Ta Turquie’’, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen girişimlerinden dolayı Rocard’a ödül verdi. Türkiye’nin Paris Kültür ve Turizm Müşavirliğinde düzenlenen ödül töreninde konuşan Rocard, Türkiye’nin üyeliği ile AB’nin küresel anlamda rekabet gücünün de artacağını belirtti. Ekonomik, kültürel ve jeo-stratejik gerekçelerden dolayı gelecekte Türkiye olmadan bir Avrupa’nın inşa edilemeyeceğini kaydeden Rocard, AB dönem başkanı Fransa’nın, zorluk çıkartma yerine AB’nin geleceği için Türkiye’ye yardım etmesi gerektiğini ifade etti.

Rocard’ın, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen “Oui à la Turquie” (Türkiye’ye evet) isimli kitabı Eylül ayında satışa çıkmıştı. Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup üyesi olan Rocard kitabında, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan siyasetçilerin itirazlarına cevaplar veriyor ve Türkiye’nin AB üyeliğinin gerekli olduğunu vurguluyor.

Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini ifade eden Rocard, bununla birlikte daha atılması gereken önemli adımlar olduğuna işaret ediyor. Rocard, Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanların büyük kısmının görüşlerinin kültürel önyargılardan beslendiğine dikkati çekiyor. Rocard, daha önce AB’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini başlatmasını savunan bir rapor kaleme alan Avrupalı akil adamlar grubunda aktif görev almıştı.

14.12.2008


 

ROMANYA’DAN ÜYELİK DESTEĞİ

Romanya’nIn Türkiye Büyükelçisi İon Pascu, “Türkiye’nin AB’ye girişi konusunda Romanya Türkiye’yi her zaman desteklemektedir” dedi.

Romanya Büyükelçisi Pascu, Türkiye’de göreve başladıktan sonra İzmir’e ilk ziyaretinde Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Akgün ile bir araya geldi. Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin gerek politik, gerek ekonomik açıdan her alanda çok iyi durumda olduğunu belirten İon Pascu, ‘’Bu noktada şu unutulmamalıdır ki Türkiye’nin AB’ye girişi konusunda Romanya Türkiye’yi her zaman desteklemektedir” dedi. Türkiye’nin üyesi olmasa da AB’ye çok yakın bir ülke olduğuna dikkat çeken Romanya Büyükelçisi Pascu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ile 6 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmimiz bulunuyor. Ayrıca Romanya’da yatırımı bulunan pek çok Türk firması mevcut. Türk firmalarının toplam yatırımı 5 milyar dolara ulaşıyor. Bu global finansal kriz ortamında bile değerlendirilebilecek iyi şartlar var. Romanya halen yabancı firmalar için çok cazip bir pazar. Romanya’da yatırımı bulunan Türk işadamları memnun. Biz, dışarıdan çalışan alırken de özellikle Türkleri tercih ediyoruz. Türkler çok çalışkan. Benim birikimim de dış ekonomik ilişkiler üzerine olduğu için sizlerin yapacağı çalışmaların başarılı olması için yardımcı olabileceğimi düşünüyorum. Türkiye’deki görev sürem içinde ortaklaşa yapabileceğimiz çalışmaları değerlendirelim.”

14.12.2008


 

Küçük esnaf perişan

Mardİn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, sıcak para akışı olmayınca küçük esnafın perişan olduğunu, piyasalarda durgunluk ve ekonomik istikrarsızlık yaşandığını söyledi.

Küçük esnaf zorda

Tutaşı, yaptığı açıklamada, alış verişte büyük marketlerin kredi kartı ile ayakta kaldığını, küçük esnafın ise kepenk kapatma aşamasına geldiğini belirtti. Bankaların kredi kartları ile sıcak parayı topladığını ifade eden Tutaşı, ‘’Küçük esnaf büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Çalışanlar kredi kartları sayesinde ceplerinde para göremiyor. Alışverişlerini kredi kartları yapıyor. Büyük marketler bu sayede ayakta duruyor. Ancak küçük esnaf kepenk kapatma aşamasına geldi’’ dedi.

Çalışanların maaşlarının otomatik olarak kredi kartı borcuna gittiğini ve bu sebeple piyasada sıcak para sıkıntısı çekildiğini savunan Tutaşı, şöyle dedi:

‘’Yaşanan global kriz ile birlikte bir çok iş yeri kapandı ve işsizler ordusu oluştu. Kredi kartı sahipleri büyük alış veriş merkezleri ve marketlerine mahkûm edildi. Çalışanlar sıcak para kullanmadıkları için alış veriş dozunu da kaçırıyor. Sıcak para ile alış veriş yaparlarsa, ihtiyacı ve cebindeki para kadar alış veriş yapar. Bu durum bankaların işine yarıyor. Sıcak para akışı olmayınca küçük esnaf perişan oluyor, piyasalarda durgunluk ve ekonomik istikrarsızlık yaşanıyor.’’

14.12.2008


 

Yunanistan’da 5.2’lik deprem

Yunanİstan’da merkezüssü başşehir Atina’nın kuzeybatısında bulunan Lamia şehri yakınları olan, Richter ölçeğine göre 5.2 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi.

Atina Yerbilimleri Enstitüsü, depremin, kentin 10 kilometre güneydoğusunda yer alan Amfiklias yerleşim biriminde, dün sabah saat 10.27’de meydana geldiğini duyurdu. Enstitü, çevre bölgede olduğu kadar Atina’da da hissedilen sarsıntının can ve mal kaybına yol açmadığını kaydetti.

14.12.2008


 

DTP heyeti, Kuzey Irak’ta temaslarda bulunuyor

Demokratİk Toplum Partisi (DTP) iki eş başkanın da aralarında bulunduğu toplam 5 kişilik bir heyetle Irak’ın kuzeyindeki Erbil şehrinde temaslardu bulunuyor.

Eşbaşkanlar Ahmet Türk ve Emine Ayna ile birlikte partinin Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Sabahat Tuncel ve Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve Diyarbakır Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’tan oluşan heyet dün öğlen saatlerinde Sellahattin kasabasında bulunan bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Bugün de Süleymaniye’nin Dukan kasabasına geçecek olan heyet, burada Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir görüşme gerçekleştirilecek. DTP heyeti bazı taleplerini de Talabani ve Barzani’ye iletecek. DTP heyeti liderlerle ve her iki parti üyeleri ile bölgede yaşanan gelişmeleri ve Kürt sorunun geldiği nokta konusunda görüş alış verişinde bulunacak. DTP heyeti liderlerden Kürt sorununda arabulucu rolü oynamaları talebini de ileterek Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı yapılan operasyonlara destek verilmemesi, İran’ın PAJAK kamplarına hedef alan top atışlarına izin verilmemesi ve Kürtler arasında yeni bir kardeş kavgasına zemin hazırlanmaması mesajı verecek.

14.12.2008


 

Tuzla’da yeni inşa edilen tankerde yangın çıktı: 1 ölü

Tuzla’dakİ bir tersanede yeni inşa edilen tankerde kaynak yapılırken çıkan yangında ağır yaralanan işçinin vefat ettiği bildirildi.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nden (GİSBİR) yapılan açıklamada, önceki gün saat 13.30 civarında iskeleye bağlı ‘’M/T Procida’’ isimli ihraç gemisinin baş tarafında duman ihbarı alındığı belirtildi. Bunun üzerine tersane yangın ekibinin bölgeye intikal ettiği, Tuzla itfaiyesinin bilgilendirildiği ve GİSBİR Tıp Merkezinden ambulans hizmeti talep edildiği anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘’Olay mahallindeki alevsiz yoğun duman, eğitimli ve sertifikalı tersane yangın ekibinin anında müdahalesi ve Tuzla itfaiyesinin ortak çalışmaları ile bastırılmıştır. Mahalde olduğu tesbit edilen farklı alt yüklenicilere kayıtlı 5 kişi emniyetle dışarı alınmış olup 4 kişi ayakta kontrolleri tamamlanarak taburcu edilmiş, bir kişi de hastanede müşahede altında tutulmakta iken bu sabah vefat etmiştir. Üzüntümüz büyüktür. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz.’’

Ölen işçinin, vücudundaki ağır yanıklar sebebiyle Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Erdal İnceyol olduğu öğrenildi.

14.12.2008


 

Somalili korsanlar Yunan gemisini bıraktı

Somalİlİ korsanlar tarafından Ekim ayında kaçırılan Yunan petrol tankerinin serbest bırakıldığı bildirildi.

Doğu Afrika Denizciler Yardım Programından yapılan açıklamada, MT Action adlı Panama bandıralı tankerin korsanlar tarafından serbest bırakıldığı ancak mürettebattan üç kişinin ölmüş olmasından endişe edildiği belirtildi. Geminin serbest bırakılması için fidye ödenip ödenmediği konusunda açıklamada bulunulmadı. 20 kişilik mürettebatı bulunan gemi 10 Ekimde Aden Körfezinde kaçırılmıştı. Korsanlar halen en az 14 gemiyi ve 300’den fazla personeli rehin tutuyor.

14.12.2008


 

Zimbabve: Kolera salgını Batı’nın işi

Zımbabve, ülkedeki kolera salgınını bir biyolojik savaş yöntemi olarak Batı’nın çıkardığını iddia etti.

Resmî Herald gazetesi, Enformasyon Bakanı Sikhanyiso Ndlovu’nun, salgının ABD ve eski sömürgeci İngiltere’nin ırkçı “biyolojik-kimyasal savaşı” olduğu yönündeki sözlerine yer verdi. Ndlovu, koleranın “İngilizler tarafından Zimbabve halkına yapılan soykırımvari bir saldırı” olduğunu belirterek, “Kolera, Amerikalı ve Batılı müttefiklerinden destek alan tövbe etmez eski sömürgeci gücün hesaplı ırkçı terörist saldırısıdır” dedi. Gazete, Amerikan büyükelçisinin, ABD’nin hastalığın yayılmasını bekledikleri yönündeki açıklamasının şüphe doğurduğunu da yazdı.

14.12.2008


 

Maliki, sözcüsünü yalanladı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, hükümet sözcüsü Ali El Debbağ’ın Amerikan askerlerinin Irak’ta on yıl daha kalması gerektiği yönündeki sözlerinin, sözcünün kendi fikri olduğunu bildirdi.

Maliki’nin makamından yapılan yazılı açıklamada, “Dr. Ali El Debbağ’ın, Irak güçlerinin hazır olması için 10 yıl gerektiği yönündeki açıklaması kendisinin kişisel fikridir ve Irak hükümetinin görüşünü yansıtmamaktadır” denildi. Washington’a bu hafta ziyarette bulunan Debbağ, 149 bin Amerikan askerinin bir kısmının Irak’ta güvenlik anlaşmasında öngörüldüğünden daha uzun kalması ihtimalini dile getirmişti. Debbağ, “Irak ordusunun 3 yıl içinde yapılanamayacağını anlamış bulunuyoruz. Daha fazla zamana ihtiyacımız var. Bu 10 yıl olabilir” demişti.

14.12.2008


 

Trabzon’daki el bombaları

TRABZON’DA önceki gün yapılan operasyonlarda ele geçirilen bombaların Alman menşeli, savunma tipi parça tesirli olduğu belirtildi.

Beş yere eşzamanlı yapılan operasyonlar sonucu ele geçirilen bomba, silâh ve mermileri Emniyet Müdürlüğü’nde basına gösterildi. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, olayla ilgili 4 şahsın gözaltına alındığı ifade edildi. Aramalarda Yomra ilçesinde 1 adet tabanca ve bu tabancaya ait 7,65 mm çapında 8 adet mermi, bir adet seyyar dipçikli Kaleşnikof piyade tüfeği, bu tüfeğe ait içerisinde 20’şer adet fişek bulunan 3 adet şarjör ve kutu içerisinde 360 adet olmak üzere toplam 420 adet 7,62 mm çapında Kaleşnikof marka piyade tüfeği mermisi ile bir adet el bombasının toprağa gömülü vaziyette bulunduğu, il merkezindeki aramada ise 8 adet el bombasının evde zula diye tabir edilen yerde ele geçirildiği bildirildi. Trabzon Valisi Nuri Okutan, ele geçirilen el bombaları ve silahlarla ilgili soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

14.12.2008


 

Göçmen kaçakçılığında transit ülke haline geldik

TÜRKİYE'DE yasa dışı göçün boyutunun son yıllarda hızla büyüdüğü ve 1995-2008 yılları arasında yasa dışı yollarla ülkeye giren toplam 746 bin 492 bin göçmenin yakalandığı bildirildi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Emniyet Genel Müdürlüğü, Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) verileri ile ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerinin demeçlerinden yararlanarak hazırladığı rapor açıklandı. Raporda, göçmen kaçakçılığında transit ülke olan, insan ticaretinde hedef ülke konumunda bulunan Türkiye’de kayıt dışında kalan göçmen sayısının 400 bin ile 2 milyon kişi arasında olduğu tahminlerine yer verildi.

Dünya genelinde her yıl 700 bin ile 2 milyon arasında kişinin insan tacirlerinin eline düştüğü vurgulanan raporda Türkiye, gelecek arayanların göç haritasında merkez ülkelerden biri olarak değerlendirildi.

Türkiye’de Kasım ayı sonu itibariyle sığınmacı ve 3’üncü bir ülkeye yerleştirilme kararı verilen mültecilerin toplam sayısının 18 bin civarında olduğuna dikkati çekilen raporda, kayıtsız sığınmacı ve göçmen sayısının bu rakamın çok daha üstünde olduğu vurgulandı. Raporda, resmi kayıtlara yansıyan rakamların bile artış hızını ortaya koyduğuna işaret edilerek, buna göre son 13 yılda Türkiye’ye illegal yollarla giriş-çıkış yaparken veya Türkiye’de yasa dışı konumda yakalananların toplam sayısının 746 bin 492 kişi olduğu belirtildi.

Siyasi faktörlerin yanı sıra ekonomik krizlerin göçü arttırdığı kaydedilen raporda, 1995 yılında yakalanan göçmen sayısı 11 bin 362 iken 2008’de bu rakamın 50 bin 80 kişiye ulaştığı, Türkiye’ye sığınma başvurularında da rekor artış görüldüğü kaydedildi.

Raporda, yakalanan suçlu (organizatör) sayısının da arttığı, 1998’de 98, 2000’de 850, 2006’da 951, 2007’de 1242 ve 2008 yılı Eylül ayı itibariyle 960 suç örgütü organizatörünün yakalandığı bildirildi.

Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti yapan suç örgütlerinin talep ettiği ücretlerin 500 dolardan başlayıp 5 bin dolara kadar yükseldiği ifade edilen raporda, şu tespitlere yer verildi:

“2008 yılı itibariyle 18 bin yeni sığınmacı başvurusu yapanlar arasında ilk sırayı 7 bin kişiyle Iraklılar alıyor. Bunu 4 bin İranlı, yaklaşık 2’şer bin Afganlı ve aralarında Somalililer’in ağırlıkta bulunduğu Afrikalılar izliyor.

Yapılan tahminlere göre, dünya genelinde insan tacirlerinin elinde bulunan kişi sayısı yılda 700 bin ile 2 milyon kişi arasında değişiyor. İnsan ticareti mağdurlarının yüzde 70’i seks ticaretinde, yüzde 30’u da zorunlu işlerde çalıştırılıyor.”

Raporda, küresel göç hareketleri ve insan kaçakçılığının temel nedenlerinin başında ekonomik faktörlerin geldiğine işaret edilerek, bölgesel savaşlar, siyasi kaos, kargaşalar ve baskıcı yönetimlerin de yasa dışı göçü ve ilticayı özendirdiği kaydedildi.

Yakın gelecek göçü tetikleyecek en önemli faktörlerden birinin iklim değişikliğinin yol açacağı çölleşme ve sel olacağının öngörüldüğüne dikkati çekilen raporda, “Uluslararası örgütlerin tahminlerine göre 2050 yılına kadar 200 milyon insan çevresel sorunlar yüzünden yerlerinden olabilecek” ifadelerine yer verildi. BİR GÜNDE 145 KAÇAK YAKALANDI Yurt içinde ve sınırlarda önceki gün 145 kaçak yakalandı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki duyuruya göre, önleyici kolluk güçlerince Van, Bitlis, Edirne, Mardin ve Tekirdağ il merkezlerinde yapılan kontrollerde, Türkiye’de bulunması için yasal gerekleri karşılamayan 29 Filistin, 29 Burma, 27 Afganistan, 16 Gürcistan, 10 Irak, 4 Pakistan, 2 Suriye, 1 Somali, 1 Tunus, 1 İran uyruklu toplam 120 kaçak ve bu kaçaklarla bağlantılı 3 Türk vatandaşı gözaltına alındı. Yunanistan sınırında Türkiye’den Yunanistan’a yasa dışı olarak geçmeye çalışan 12 Filistin, 2 Burma ve 1 İran toplam 15 kaçak ile Türkiye’den Suriye’ye yasa dışı olarak geçmeye çalışan 5 Türk vatandaşı da ele geçirildi. Güvenlik güçleri İran’dan Türkiye’ye yasa dışı olarak geçen 5 Türk vatandaşını da yakaladı.

14.12.2008


 

İki otomobil çarpıştı: 5 ölü

YOZGAT'TA meydana gelen trafik kazasında 5 kişi öldü.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul’dan Erzurum’a gitmek üzere yola çıkan Mürsel Kerti (60) yönetimindeki 07 BNU 24 plakalı otomobil ile E-88 kara yolunun Yozgat-Ankara arası Kuyumcu köyü mevkinde, Yozgat’tan Yerköy ilçesine seyir halindeki, İzmir Hava Teknik Okulu 2. sınıf öğrencisi Harun Demir’in (18) kullandığı 66 KD 084 plakalı otomobille çarpıştı. Çarpışma sonrasında iki otomobilde de yangın çıktı. Kazada, 07 BNU 24 plakalı otomobilin sürücüsü Mürsel Kerti ile eşi Necla Kerti (50), gelini Kübra Kerti (21) ve torunu 6 aylık Elif Buse Kerti ile diğer otomobilin sürücüsü Demir, yanarak tamamen tahrip olan araçlarda hayatını kaybetti. Elif Buse Kerti’nin cesedi, hurdaya dönen araçta daha sonra tespit edildi. Kazanın yoldaki buzlanmadan kaynaklandığı ileri sürüldü.

14.12.2008


 

Erdoğan, Alman basını yıllığında

ALMANYA'NIN önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, ek şeklinde yayımladığı 2008 yıllığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yıl Almanya’ya yaptığı ziyaretlere de fotoğraflarla yer verdi.

Başbakan Erdoğan’ın, bu yılki ilk Almanya ziyaretini, 9 Türkün bir yangında vefat ettikleri Ludwigshafen şehrine 8 Şubat’ta yaptığı hatırlatılan yıllıkta, yangının sebebiyle ilgili çok spekülasyon yapılmasına rağmen, Erdoğan’ın vatandaşları sükunete çağırdığına işaret edildi. Yıllığın iç sayfalarında Erdoğan’ın 13 Mart’ta da Türklere hitaben bir konuşma yapmak amacıyla Köln şehrine gittiği ve bu vesileyle Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bu tür konuşmalar yapabileceği fikrini ortaya attığı belirtildi.

14.12.2008


 

Erzurum ve Ardahan eksi 27'yi gördü

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde gece en düşük hava sıcaklığı, Erzurum ve Ardahan’da eksi 27 derece olarak belirlendi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Doğu Anadolu Bölgesi, Sibirya üzerinden gelen yüksek basınç sisteminin etkisi altında. Bölgede, gece en düşük hava sıcaklıkları, eksi 27 dereceyle Erzurum ve Ardahan’da ölçülürken, diğer illerde gece en düşük hava sıcaklıkları Kars’ta eksi 21, Erzincan’da eksi 12 ve Iğdır’da eksi 6 derece olarak kaydedildi. Yetkililer, bölge genelinde soğuk hava şartlarının, 17 Aralık tarihine kadar etkisini sürdürmesinin beklendiğini ifade ederek, vatandaşların özellikle gece aşırı soğuk hava şartlarına karşı hazırlıklı olmalarını istediler.

14.12.2008


 

Günay: Hükümetimizde ayrım anlayışı yok

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘’Bizim hükümetimizin herhangi bir bireyinin, yurttaşlarımızı Alevi-Sünni, Türk-Kürt, inanan-inanmayan, Müslüman- Hıristiyan diye bir ayrım anlayışı kesinlikle yoktur’’ dedi.

Bakan Günay, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile birlikte Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde restore edilen Mehmet Akif Ersoy Evi’nde incelemelerde bulundu. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Günay, ‘’Geçtiğimiz günlerde Alevi açılımı ile ilgili sizin değerlendirmeleriniz olmuştu. Kültür Bakanlığı bütçesinden bu projeye aktarılacak kaynak olmadığını söylemiştiniz. Bu konuda Hükümet ile aranızda bir görüş ayrılığı mı var?’’ sorusu üzerine ise şunları söyledi: ‘’Hayır. Hükümet’te bu konuda bir müzakere yapmış değiliz şu ana kadar. Şuna bütün kalbimle inanıyorum. Bizim Hükümetimizin herhangi bir bireyinin, hatta mensubu bulunduğum siyasi partinin, yurttaşlarımızı Alevi-Sünni, Türk-Kürt, inanan-inanmayan, Müslüman- Hristiyan diye bir ayrım anlayışı kesinlikle yoktur. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin, 70 milyon bütün yurttaşların hizmetindeyiz.”

14.12.2008


 

Çiftçide yağış sevinci

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, bu yılki yağışların geçen yıla oranla daha fazla olduğunu, çiftçilerin durumdan memnun olduğunu söyledi.

Demir, yaptığı açıklamada, yağışların geçen yıla oranla daha fazla olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Tarımsal çalışmalara etki yapan en önemli faktörün, iklim olduğuna işaret eden Demir, 2007 yılına oranla bu yıl Eylül, Ekim ve Kasım ayları toplamında metre kare başına 33 kilogram daha fazla yağışın düştüğünü hatırlattı. Demir, ‘’Bölgemizde görülen yağışlar, Ekim ve Kasım aylarında yapılan hububat ekimleri sonrasında tohumların çimlenmesine, ekimle beraber kullanılan gübrelerin toprakta çözülmesine yardımcı olmaktadır’’ dedi. Demir, bu yıl ortalamaların daha iyi olduğunu, miktarın fazla olmasının çiftçiyi sevindirdiğini ve moral verdiğini anlattı.

14.12.2008


 

İstanbul’da 3 araç yandı

İSTANBUL’DA hurda araçların bulunduğu bir alandaki 2 TIR ile başka bir semtte park edilmiş eski bir otobüs yandı.

Gaziosmanpaşa Mahmutbey Yolu’nda yer alan ve hurda araçların bulunduğu alandaki 2 TIR’da gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, kısa sürede her 2 aracı sardı. Yangın, olay yerine çağrılan itfaiye ekiplerince çevredeki diğer araçlara sıçramadan söndürüldü. Küçükçekmece İkitelli Mehmet Akif Caddesi’ne park edilen eski bir otobüste çıkan yangın da itfaiye ekiplerince söndürüldü. Üç aracın da tamamen yanmasına yol açan yangınların çıkış nedeninin belirlenmesi için polis ve itfaiye ekiplerince çalışma başlatıldı. İ

14.12.2008


 

Sancaktepe’de 2 camide yangın çıktı

İSTANBUL’UNyeni ilçelerinden Sancaktepe’deki iki camide çıkan yangın hasara yol açtı.

Eyüp Sultan Mahallesi Camili Sokak’taki Veysel Karani Camisi’nin girişinde bulunan ve kapalı olan imam odasında öğle saatlerinde yangın başladı.Vatandaşların ihbarıyla gelen Sultanbeyli itfaiye ekipleri tarafından büyümeden söndürülen yangında, imam odasında hasar oluştu. Cami imamı Ahmet Sünnetçi, yangın sırasında imam odasının yanı sıra caminin de kapalı olduğunu belirterek, ‘’Alevleri görünce itfaiyeye haber verdik. İtfaiye kısa sürede geldi ve yangını büyümeden söndürdü’’ dedi. Bu olaydan kısa süre sonra aynı ilçenin Yakacık Caddesi’ndeki Hacı Akif Demirci Camisi’nin imam odasında da yangın çıktı. İtfaiye ekiplerince söndürülen bu yangında da camları kırılan cami ile imam odasında hasar meydana geldi. Cami imamı İsmail Yalçınkaya da sabah namazı kılındıktan sonra kapısını kilitlediği camiden ayrıldığını ifade ederek, ‘’Öğle saatlerine doğru camiye yaklaştığımda yoğun dumanlar çıktığını görünce itfaiyeyi aradım. Camide kimse yoktu’’ şeklinde konuştu. İtfaiye ve polis yetkilileri, yangınların elektrik kontağından çıktığının sanıldığını belirterek, olayla ilgili araştırmanın sürdüğünü ifade ettiler.

14.12.2008


 

Almanya’da resesyon endişesi

ALMANYA’DA büyük bir resesyon endişesi yaşanıyor.

Hükümet ekonomiye istikrar kazandırılması amacıyla yeni önlemler planlarken, ülkenin önde gelen şirket ve kuruluşları büyük zarar endişesi yaşıyor. ‘’Der Spiegel’’ dergisi, hükümetin hazırladığı yeni yıllık ekonomi raporu taslağında, 2009 yılında Alman ekonomisinin yüzde 2 oranında gerileyeceğinin belirtildiğini yazdı. Almanya’da gelecek yılın başlarında yayınlanacak olan raporun taslağında, dünyadaki mali krizin sürmesi durumunda hükümetin, yurt dışında azalan talepleri dengelemek amacıyla ülkedeki istihdama olumsuz etki yapmaması için yeni dengeleyici önlemler alması gerektiği ifade edildi. Ekonomi alanında Nobel ödülü sahibi olan Paul Krugman (55) ise hükümetin bir an önce harekete geçmemesi durumunda Almanya’nın 1930’lu yıllardan bu yana en kötü işsizlik durumuyla karşı karşıya kalabileceğini savundu.

14.12.2008


 

Tatil dönüşü yola dikkat

9 günlük Kurban Bayramı tatili bugün sona eriyor. Yetkililer tatil dönüşünde uzun yola çıkacakları trafikte dikkatli olmaları için uyarıyor. Sürücülerin karlı ve buzlu yollarda aşırı hız yapmamaları istendi.

Dönüş yolunda dikkat

Kara Yolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkanı İhsan Memiş, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin bugün sona ereceğini belirterek, dönüş yolunda görülecek araç yoğunluğu sebebiyle sürücülerin dikkatli olması gerektiğini bildirdi. Memiş, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı tatili sırasında kara yollarında 100’ün üzerinde vatandaşın vefat ettiğini ifade ederek, daha fazla can kaybı olmaması için sürücülerden dönüş yolunda daha bilinçli davranmalarını istedi. Sürücülerin 4 mevsim lastiğe göre en az yüzde 75 daha güvenli kış lastiği ile yola çıkarak daha güvenli bir yolculuk yapabileceğini vurgulayan Memiş, ‘’Araç sürücüleri yolların karlı, buzlu olması nedeniyle kanunî hız limitlerinin altında seyretmeli’’ dedi.

Tek şeritli yollarda mümkün olduğunca sollama yapılmaması gerektiğini belirten Memiş, şunları kaydetti: ‘’Özellikle keskin viraj, tünel içi, tepe üstü, köprü üzeri gibi yasak yerlerde asla ölümlü kural ihlâli yapılmamalı. Araç sürücüleri dinlenmiş, uykularını almış olarak yola çıkmalı. Araç sürücüleri ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemerlerini takmalı. 10 yaşından küçük çocukları kesinlikle ön koltuğa oturtmamalı veya kucağına alarak oturtulmamalı.

Sürücüler, araç kullanırken cep telefonlarını kapatmalı. Yalnız mola yerlerinde veya yardım talebi için cep telefonlarını açmalı. Ayrıca, varış yerlerine gelene kadar her 3-4 saatte dinlenmeli.’’

Yola çıkılmadan önce araç bakımının mutlaka yaptırılması gerektiğine dikkati çeken Memiş, ‘’Araçta mutlaka takoz, çekme halatı, zincir, reflektör, ilk yardım çantası ve yangın tüpü gibi temel donanımların yanı sıra yedek kalın giysiler de bulundurulmalı’’ diye konuştu.

14.12.2008


 

Sigaranın Türkiye’ye maliyeti, 1,5 trilyon dolar

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Doç. Dr. Celal Karlıkaya, ‘’önümüzdeki 25 yılda 5 milyona yakın Türk vatandaşının sigaradan öleceği ve bunun ülkemiz ekonomisine yaklaşık 1,5 trilyon dolara mal olacağı tahmin edilmektedir’’ dedi.

Karlıkaya, yaptığı açıklamada, başta sigara olmak üzere tütün kullanımının en yaygın bağımlılık çeşitlerinden birisi ve en zararlısı olduğunu söyledi. Sigaranın kanser, nefes darlığı, kalp, beyin ve damar hastalıkları gibi 20;den fazla öldürücü ve 50’nin üzerinde öldürücü olmayan hastalığın ve sağlık sorununun sebebini teşkil ettiğini savunan Doç. Dr. Karlıkaya, 2005 yılında dünya genelinde 5 milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişinin vefat ettiğini, bu sayının 2030 yılına kadar her yıl dünyada 10 milyon, Türkiye’de ise 240 bin kişiye yükseleceğinin tahmin edildiğini ifade etti.

14.12.2008


 

Bilgisayarın başından kalkın

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Evren, bilgisayar başında çalışanlarda gözlerde yorgunluk hissi, yanma, batma, kızarıklık, bulanık görme ve baş ağrısı gibi şikâyetler ortaya çıkabildiğini belirterek, ‘’Bilgisayarda 20 dakika çalıştıktan sonra, gözleri kapatarak ya da uzağa bakarak 20 saniye dinlenmek gözleri korur’’ uyarısında bulundu.

Evren, uzun süreli bilgisayar kullanımından kaynaklanan, ‘’Ekrana Bakma Sendromu’’ olarak adlandırılan sorunların, göz sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. Günde 6 saatten fazla bilgisayar başında çalışanların yüzde 75’inde, zaman içinde gözlerde yorgunluk, yanma, batma, kızarıklık, bulanık görme ve baş ağrısı gibi şikâyetler görüldüğünü anlatan Evren, ‘’Buradaki dikkat çekici nokta, bu sorunların daha önce göz sağlığı yerinde olanlarda ortaya çıkması’’ dedi. Bilgisayar başındaki işlerin göz sağlığına olumsuz etkisinin masa başındaki diğer işlerden daha fazla olduğunu kaydeden Evren, şöyle konuştu: ‘’Kitap okurken gözler aşağıya doğru baktığı için, yakına bakmak ve gözün uyum sağlaması daha kolaydır. Gözleri yormaz. Oysa, bilgisayar ekranı karşısında yazıları, gözlerimiz düz karşıya bakarken okuruz. Bu, gözleri zorlayan bir durumdur. Ayrıca, bilgisayar ekranına düz baktığımız için göz kapaklarımız daha aralıktır. Bu durum, gözyaşının daha çok buharlaşmasına ve gözün kurumasına sebep olur. Ayrıca, bilgisayar başında yoğun çalışırken göz kırpma sayımız yarı yarıya düşer. Bu durum da gözlerde kuruluğa sebep olur.’’

NELER YAPILMALI?

l Bilinçli olarak gözleri kırpmak göz yaşı kaybını azaltır.

l Bilgisayar ekranı göz hizasının altında olmalıdır. İdeali, bilgisayar ekranının orta noktasının, göz hizamızın 8-10 santimetre altında olmasıdır.

l Fazla yansımaya sebep olacağı için bilgisayar ekranı pencereye dönük olmamalıdır. Daha ideali yansıma yapmayan ekran kullanmaktır.

l Çalışma ortamı fazla aydınlatılmamalıdır. Aşırı aydınlatma yapan masa lambalarından kaçınmak gerekir.

l Ekrandaki yazıların netliği ve rengi önemlidir. Görüntü yenileme frekansı yüksek ekranlar daha kolay okunabilir görüntü sağlar. Ayrıca beyaz zemin üzerine siyah yazı karakterleri, siyah zemin üzerine olanlardan daha az yorucudur.

l Çalışma ortamındaki havanın fazla kurumasını önlemek ve nemlendirmek çalışma konforunu arttırır.

l Sorunlar erken dönemde fark edilir ve gerekli basit tedbirler alınırsa, kalıcı hale dönüşmesi önlenir.

14.12.2008


 

Mescid-i Nebevî’ye ziyaretçi akını

Hac farizasını yerine getirdikten sonra Medine’ye geçen hacılar şehrin mukaddes mekânlarını geziyor. Ziyaret edilen mekânların başında Mescid-i Nebevî geliyor. Uhud Savaşının geçtiği Uhud Dağı ve kabristanı, Hendek Savaşının gerçekleştiği bölgedeki Yedi Mescitler, ilk mescit olan Kuba Mescidi, Cennetül-Baki kabristanı ve Kıbleteyn Mescidi en fazla ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor.

Hacılar Medine’yi geziyor

Hac farizasını yerine getirdikten sonra Medine’ye geçen hacılar şehrin kutsal ve İslâm tarihî açısından önemli mekânlarını geziyor. Türk hacıların bir bölümü program dahilinde Türkiye’ye ya da kafile halinde geldikleri Avrupa ülkelerine dönerken, bir bölümü de Medine’de çeşitli ziyaretler yapıyor. Medine’ye gelen hacılar burada bir taraftan ibadetlerini sürdürürken, bir yandan da şehirdeki kutsal ve İslâm tarihî açısından önemli yerleri ziyaret ediyor. Ziyaret edilen mekânların başında ise Mescid-i Nebevî (Hicret’ten sonra Medine’de Muhammed (asm) ve ashabı tarafından inşa edilen mescit) geliyor. Uhud Savaşı’nın geçtiği Uhud Dağı ve kabristanı, Hendek Savaşı’nın gerçekleştiği bölgedeki Yedi Mescitler, Müslümanların inşa ettiği ilk mescit olarak bilinen Kuba Mescidi, Cennetül Baki kabristanı ve Kıbleteyn Mescidi (Kıblenin Mescid-i Aksa’dan Kâbe’ye çevrilmesi sırasında Hz. Peygamber’in içinde namaz kıldırmakta olduğu cami) en fazla ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor. Zamanlarının bir bölümünü de alış verişe ayıran hacılar özellikle hurma pazarı olarak bilinen yerden Türkiye’ye götürmek üzere kilolarca hurma satın alıyor.

14.12.2008


 

Polisten selektörlü uyarı

Kurban Bayramı’nı da kapsayan 9 günlük tatil dönüşü yollarda trafik yoğunluğu artarken, Sivas’ta polis ekiplerinin, seyir halindeki sürücülerin dalgın olup olmadığını kontrol etmek ve reflekslerini ölçmek için selektörle uyarıda bulunduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından TEM oto yolunun Ankara-İstanbul ve İstanbul Ankara yönünde araç yoğunluğu yaşanmaya başladı. Bolu Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri, vatandaşları tatil dönüşünü son güne bırakmamaları konusunda uyardı. Doğu ile batı bölgeleri arasındaki geçiş güzergâhında bulunan Sivas’ta, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri bayram tatili dönüşünde uygulamalarını arttırdı. Bazı ekipler yolda karşılaştıkları araçlara selektör yaparak, sürücülerin refleksini ölçüyor. Selektöre aynı şekilde karşılık vermeyen ve dalgın oldukları anlaşılan sürücüler telsiz anonslarıyla bildirilerek, güzergâhtaki diğer ekiplerce durduruluyor. Bu sürücülerle görüşen trafik polisleri yorgun ve dalgın araç kullananların dinlendikten sonra yollarına devam etmelerini istiyor.

14.12.2008


 

Otogarda ‘bayram fırsatçılığı’

Bayrampaşa’dakİ Büyük İstanbul Otogarı’na giriş-çıkış yapan araçlardan dünden geçerli olmak üzere 7 YTL alınması, vatandaşları çileden çıkardı.

Bayram öncesi 1 YTL zam yapılarak 6 YTL olan ücretin dün 7 YTL’ye çıkartılması, tepki topladı. Fiyat artışını ‘bayram fırsatçılığı’ olarak değerlendiren vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Ücret ödemek istemeyen birçok sürücü, otogara yürüyerek girdi. Kurban bayramı gidiş-dönüşlerinin ve asker uğurlamalarının yoğunlaştığı bugünlerde Büyük İstanbul Otogarı’na giriş-çıkış yapan araçlardan 7 YTL ücret alınmaya başlandı. Bayram ve asker uğurlama yoğunluğunun yaşandığı bugünlerde art arda zamların gelmesini “Bayram fırsatçılığı” olarak değerlendiren sürücüler, duruma tepki gösterdi.

14.12.2008


 

Türkiye’de gelecek arıyorlar

Türkİye’de yasa dışı göçün boyutunun son yıllarda hızla büyüdüğü ve 1995-2008 yılları arasında yasa dışı yollarla ülkeye giren toplam 746 bin 492 bin göçmenin yakalandığı bildirildi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) hazırladığı rapor açıklandı. Raporda, göçmen kaçakçılığında transit ülke olan, insan ticaretinde hedef ülke konumunda bulunan Türkiye’de kayıt dışında kalan göçmen sayısının 400 bin ile 2 milyon kişi arasında olduğu tahminlerine yer verildi. Dünya genelinde her yıl 700 bin ile 2 milyon arasında kişinin insan tacirlerinin eline düştüğü vurgulanan raporda Türkiye, gelecek arayanların göç haritasında merkez ülkelerden biri olarak değerlendirildi. Türkiye’de Kasım ayı sonu itibariyle sığınmacı ve 3’üncü bir ülkeye yerleştirilme kararı verilen mültecilerin toplam sayısının 18 bin civarında olduğuna dikkati çekilen raporda, kayıtsız sığınmacı ve göçmen sayısının bu rakamın çok daha üstünde olduğu vurgulandı.

14.12.2008


 

“Akıllı Kart”lar çok güvenli olacak

TÜBİTAK tarafından tamamen millî imkânlar kullanılarak geliştirilen ve 2010’dan itibaren nüfus cüzdanının yerine kullanılması hedeflenen akıllı kimlik kartları, kopyalanma riskine karşı görünürde 7 üstün güvenirlikli tedbirle korunuyor.

Hologram, mor ötesi, meneviş ve gökkuşağı baskı ve mikro yazı yöntemlerinin kullanıldığı oluşturulan görünür güvenlik tedbirlerinin yanı sıra kişiye ait bilgiler, kartın çipinde de özel şifrelerle saklanıyor. Kartın sürücü belgesi, pasaport, e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama amaçlı bir belge olacağı ve SSK karnesi, Sağlık Bakanlığı sertifikalarında, Maliye Bakanlığının vergi uygulamalarında kullanılabileceği belirtiliyor.

14.12.2008


 

Kızılırmak kısmen dondu

Son 2 gündür hava sıcaklığının özellikle gece saatlerinde sıfırın altında 16 dereceye kadar düştüğü Sivas’ta, soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Soğuk hava sebebiyle Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’ta, özellikle akıntının az olduğu bölümler tamamen, akıntının yoğun olduğu bölümler ise kısmen buz tuttu.

14.12.2008


 

AnadoluJet’ten Anadolu lezzetleri

Türk Hava Yolları (THY) markası olan AnadoluJet, yolcularına yöresel lezzetleri tattıracak.

THY’den yapılan yazılı açıklamaya göre, 23 Nisan 2008 tarihinde Ankara merkezli olarak yolcu taşımaya başlayan AnadoluJet, haftanın bazı günleri, belirli seferlerde yolcularına fıstık içi, fıstık ezmesi ve kuru kayısı gibi Anadolu’ya özgü değişik yiyecekleri ikram edecek. Gaziantep Güneydoğu Birlik Tarım Kooperatifi ile Malatya Sanayi ve Ticaret Odası ile yapılan anlaşma sonucunda yolculara sunulacak yöresel yiyeceklerin daha da çeşitlendirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

14.12.2008


 

Engelliler meslek sahibi oluyor

Türkİye Sakatlar Derneği (TSD) Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, ‘’Engellileri meslek sahibi yapmak ve gelir sahibi olmalarını sağlamak için çalışıyoruz’’ dedi.

Kalender, yaptığı açıklamada, engellilerin, kendilerini topluma kabul ettirmelerinin ilk adımının, dernek çatısı altında bir araya gelmek olduğunu hatırlatarak, ‘’4 kişilik bir ekibimiz, ev ev dolaşarak, engelli insanları derneğimize üye yapmak için çalışmalarını sürdürüyor’’ diye konuştu.

14.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır