"Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Cengiz Aytmatov 80. yaşında

DÜNYACA ünlü Kırgız yazar ve devlet adamı Cengiz Aytmatov, doğumunun 80’inci yıl dönümünde vatanı Kırgızistan’da ve Özbekistan’da çeşitli faaliyetlerle anıldı.

Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, yazarın doğum günü ve “Aytmatov Yılı” faaliyetleri kapsamında, “san'at ve kültür kahramanı, halk yazarı, dünyada ve Kırgızistan’da edebiyatın gelişmesine katkıda bulunan Cengiz Aytmatov’un adının hakkıyla tanınması ve hatırasının yaşatılması” amacıyla bir karar imzaladı.

Karara göre başşehir Bişkek’te yazarın heykeli dikilecek, hükümet tarafından gençlere verilen devlet ödülüne, Bişkek Millî Rus Drama Tiyatrosuna ve Kırgızistan–Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) Cal ilçesindeki kampüsüne Cengiz Aytmatov adı verilecek. Bişkek’teki “Meşe Parkı”nın adı da yazarın adını taşıyacak.

Öte yandan, Özbek yazar, bilim ve devlet adamları hatıralarının yer aldığı “Cengiz Aytmatov Ebediyyen Özbekistanlıların Kalbinde” kitabının tanıtımı da yapıldı.

Törende konuşan Kırgızistan’ın Taşkent Büyükelçisi Azizbek Madmarov, ünlü yazar ve devlet adamı Aytmatov’un eserlerinde Kırgızistan’ın kültürü ve tarihini dünyaya tanıttığını, vefatının sadece Kırgızistan’ın değil, dünya edebiyatı ve kültürü için büyük bir kayıp olduğunu belirtti.

Madmarov, 2008 yılının Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev tarafından “Aytmatov Yılı” ilân edildiğini, bu çerçevede Kırgızistan’da ve birçok diğer ülkede faaliyetlerin düzenlenmekte olduğunu ifade etti.

Törende konuşan “Cengiz Aytmatov Ebediyen Özbekistanlıların Kalbinde” kitabının derleyicisi Dr. Tulanbay Kurbanov da kitabının Kırgızistan ve İsviçre’nin Taşkent Büyükelçiliklerinin katkılarıyla hazırlandığını, kitapta 40’a yakın Özbekistanlı şair, yazar, bilim ve devlet adamının Cengiz Aytmatov ile ilgili hatıralarının yer aldığını belirtti.

14.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Süleymaniye’de ilk adım

  Cengiz Aytmatov 80. yaşında

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır