"Gerçekten" haber verir 14 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Filistin’de ateşkes imzaya kaldı

İsrail ile Hamas arasında Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucunda sağlanan ateşkes anlaşmasının birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor.

18 aylık ateşkes gündemde

MISIR'IN Mena ajansının haberine göre, Hamas’ın siyasi bürosunun iki numaralı ismi Musa Ebu Marzuk, ateşkes anlaşmasının 1,5 yıl süreli olacağını ve Mısır’ın 48 saat içinde açıklayacağını söyledi. Anlaşmanın Gazze ve İsrail arasında altı geçiş noktası açılmasını ve tüm askeri faaliyet ile saldırıların durmasını öngördüğünü söyleyen Ebu Marzuk, Hamas’ın elindeki İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması konusunun anlaşmanın parçası olmadığını da sözlerine ekledi. Hamas’ın Kahire’deki müzakere heyetinden Tahir el Nono kısa süre önce yaptığı açıklamada, “Anlaşmaya varmamızı önleyen engellerden çoğu çözüme kavuşturuldu ve anlaşmayla ilgili açıklamanın 3 gün içinde yapılması bekleniyor” demişti. Nono, anlaşmanın Gazze Şeridi’nde tüm şiddetin sona ermesini ve sınır geçişlerinin açılmasını garanti edeceğini kaydetmişti. İsrail’in Gazze’ye ocak ayı sonunda başlattığı 3 hafta süren yoğun bombardımanın ardından her iki kesim tek taraflı ateşkes ilan etmişti.

Anlaşmaya göre, 18 aylık ateşkesin açıklanmasını, tutsakların değişimi, Gazze’nin sınır geçişlerinin açılması ve rakip Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma görüşmelerinin başlaması takip edecek. Batılı diplomatlar ve Filistinli yetkililere göre anlaşmayla ilgili bazı ayrıntılar şöyle: Mısır, sınır muhafızları ve uluslararası gözlemcilerin himayesi altında Refah sınır geçişini açacak. Bu görevliler sınırdaki durumu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a rapor edecek. Gazze’nin İsrail hariç dış dünyaya açılan tek kapısı olan Refah’taki geçişleri denetlemek için Türkiye’nin gözlemci gönderebileceği belirtiliyor. İsrail, Gazze Şeridi ile sınır geçişlerini açacak, ancak bunun ne zaman ve ne şartlar altında olacağı belli değil. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, sınırın tamamen açılmasını İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasına bağlamıştı. İsrail, roket ve patlayıcı yapımında kullanılabilecek bazı malzemelerin sınırdan geçirilmesinin yasak olmasında ısrar ediyor.

Hamas yetkilileri, saldırıdan sonra imarı için çok miktarda demir, çimento ve diğer ticari mallara ihtiyaç olan Gazze’ye girmesi yasak malzemelerin daha ayrıntılı belirlenmesini talep ettiklerini söylediler.

İsrailli ve Filistinli yetkililer, tutsak değişimi görüşmelerinin durumu hakkında karışık sinyaller göndermişlerdi. Hamas, Şalit karşılığında İsrail’in 1400 Filistinliyi serbest bırakmasını istemişti. Diplomatlar, İsrail’in yaklaşık 1000 Filistinliyi serbest bırakmaya sıcak baktığını söylediler. İsrail-Gazze sınırında 300 metre genişliğinde tampon bölge kurulacak. İsrail başlangıçta 500 ila 800 metre genişliğinde bir tampon bölge istemişti.

14.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin’de ateşkes imzaya kaldı

  MEDVEDEV: STRATEJİK İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

  Kolay kredi icralık etti

  Bağdat’ta kanlı gün

  Selanik’te olaylı gece

  Afganistan’da 5 çocuk öldü

  ABD’de uçak evin üstüne düştü: 49 ölü

  Kongo’da sivil katliamı

  Gazze’den İsrail’e üç roket

  İngiltere’nin savaş harcamaları artıyor

  Hatemi: Hedefimiz değişim ve zafer

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır