"Gerçekten" haber verir 21 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Afrika’nın camileri Türkiye’den

Türkİye’de devletten hiç yardım almadan Anadolu’nun dört bir yanında binlerce cami açan hayırsever halkımız şimdi de Afrika ülkelerinde cami ve mescitler açarak, buradaki fakir Müslümanların ibadethane sıkıntısını gideriyor.

Hayırseverlerin bağışlarıyla 2008 yılı içerisinde Somali 2, Gine 2, Ruanda 1, Kamerun 4, Burkina Faso 4 ve Sudan’da 2 olmak üzere toplam 15 cami inşa edilerek hizmete açıldı.

Bir sevindirici haber de Gine’den geldi. Gine’nin başşehri Konakri’ye 650 km uzaklıkta bulunan N’Zekori bölgesinin Talibula semtinde 350 bin Müslüman yaşıyor. Ancak şehirde Müslümanlara ait ne bir okul ne de bir cami buluyordu.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın bu tespiti üzerine harekete geçen hayırseverlerin bağışlarıyla şehirde 150 m2 lik alan üzerine inşa edilen ve mescit, 4 sınıflık bir okul, idari bina ve imam evinden oluşan proje başarıyla tamamlandı.

Allah Kerim Cami, Okul ve İmam evinden oluşan kompleksten 5 bin Müslümanın faydalanması bekleniyor.

Okulda Gine hükümetinin resmi programının yanı sıra İslâmî eğitim de verilecek. Okulun dili fennî ilimlerde Fransızca, İslâmî İlimlerde ise Arapça olacak.

Bu proje sayesinde bölgedeki Müslüman halkı kendilerine ait bir ibadethaneye kavuştuğu gibi çocuklarını rahatlıkla gönderebilecekleri bir okula da kavuştular.

AFRİKA NÜFUSUNUN YARISI MÜSLÜMAN

Ortalama 700 milyonluk Afrika halkının yarısını Müslümanlar oluşturmaktadır. Müslümanlar kıtanın Doğu, Batı ve Kuzey bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Günümüzde İslâm, milyonlarca Afrikalının siyasî ve kültürel hayatında önemli bir rol oynuyor. Bugün Afrika’da Hıristiyanlık da çok yaygın bir din olmakla beraber, İslâm tarihi kıt’ada çok daha eskilere dayanmaktadır. Hıristiyanlık, İslâm’ın Afrika’ya girişinden yaklaşık 10 asır sonra, sömürgecilik ve misyonerlik aracılığıyla yayılmış bir dindir. Bu zamana kadar İslâm medeniyeti kıtada çoktan yerleşmiş, bilhassa Doğu Afrika’da halkın kültürü ve hayat tarzını şekillendiren en önemli unsur olmuştur.

21.02.2009


 

Irak yerel seçimlerinin galibi, Maliki

Irak’ta 31 Ocakta yapılan yerel seçimlerin kesin sonuçları belli oldu. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Farac El Haydari, kesin sonuçları Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Bu sonuçlara göre, Başbakan Nuri El Maliki’nin desteklediği Hukuk Devleti koalisyonu, seçimlerin yapıldığı 14 vilayetten 9’unda zafer elde etti. Hukuk Devleti koalisyonu, Sünnî El Anbar, Diyale ve Musul’da varlık gösteremezken devrik lider Saddam Hüseyin’in ili Salahaddin’de 28 sandalyeden 2’sini kazandı. Bağdat’taki 57 sandalyenin 28’ini, Basra’daki 35 sandalyenin 20’sini kazanan Hukuk Devleti koalisyonu, Kerbelâ hariç bütün güney illerinde birinci oldu. Bağdat’ta azınlıklara tanınan 2 sandalyeden birini Hıristiyanlar, diğerini de Hz. Yahya’nın takipçileri Sabiiler kazandı. Şiî Irak İslâm Yüksek Konseyi (IİYK) ise federasyon olması için yoğun çaba sarf ettiği Basra ilinde 5 sandalye elde ederek Maliki’nin Hukuk Devleti koalisyonundan sonra ikinciliğe yerleşti. Hukuk Devleti koalisyonu, IİYK’nin kalesi Necef’te 7 üyelikle IİYK ile birinciliği paylaştı. Bu arada Türkmenler, yerel seçimlerin yapıldığı 14 vilayetten Salahaddin ili dışında hiçbir yerde varlık gösteremedi. Türkmen Cephesi’yle seçime giren Türkmenler, Salahaddin ilinde ise 28 sandalyeden sadece 2’sini aldı.

21.02.2009


 

Obama’nın ilk ziyareti Kanada’ya

ABD Başkanı Barack Obama, ilk yurt dışı gezisini Kanada’ya yaptı. Kanada’nın başşehri Ottawa’da Başbakan Stephen Harper’la görüşen Obama, düzenlenen ortak basın toplantısında, Afganistan’a yaptıkları katkılardan dolayı Harper’a teşekkür etti, takviye asker ya da yardım talebinde de bulunmadı.

İklim değişikliğiyle mücadele için Kanada ile temiz enerji teknolojisi geliştirilmesi konusunda yeni bir girişim başlatacaklarını da açıklayan Obama, bu türden sorunların tek başına halledilmesinin güç olduğunu belirtti.

21.02.2009


 

Jak Kamhi, İsrail’le temasta

TÜRKİYE’NİN önde gelen iş adamlarından Musevî asıllı Jak Kamhi’nin İsrail’e iki gün süren gezi yaptığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, gezi resmî çerçevede olmamasına rağmen Kamhi, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edildi, ayrıca Dışişleri Bakanı ve Kadima lideri Tzipi Livni ile de bir görüşme yaptı. Kamhi’nin geçen hafta sonu yaptığı iki günlük ziyaretinin ardından, Pazartesi günü tekrar Türkiye’ye döndüğü ifade edildi. İsrail’in İbranice yayımlanan Yedioth Ahronot gazetesinin internet sitesindeki haberde de Kamhi’nin ziyaretine yer verildi. Haberde, İsrail Dışişleri Bakanı Livni’nin de Pazar günkü Bakanlar Kurulu toplantısında, daha önce “Türkiye’nin savaş sırasında kimin tarafında olduğuna bakarak, bundan pişmanlık duyması gerektiğini” öne sürmesine rağmen, “Türkiye hakkında söylenmemesi gereken sözler söylenmiştir. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler stratejiktir ve bu ilişkileri eski düzeyine getirmemiz önemlidir” diye konuştuğuna da işaret edildi.

21.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır