09 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Çin, katliâmı savundu

ÇİNDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Urumçi’de patlak veren şiddet olaylarına karşı alınan tedbirlerin yasal ve haklı olduğunu vurgulayarak, bu tedbirlerin farklı etnik gruplara mensup halk tarafından da desteklendiğini açıkladı.

Çin Gang, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yasaların uygulanmasıyla görevli makamların bazı şüphelileri gözaltına almasının, halkın can ve mal güvenliğini korumayı amaçladığını söyledi. Sözcü, hiçbir ülke gibi Çin’in de bu tür sabotaj ve şiddet olaylarına izin veremeyeceğine, aksi takdirde ülkenin hukukla yönetilen bir ülke ve hükümetin sorumlu bir hükümet olamayacağına dikkati çekti.

POLİS 400 UYGUR'U ÖLDÜRDÜ

Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kader, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki çatışmalarda 400 Uygur’un polis tarafından öldürüldüğünü söyledi. Wall Street Journal Asia’ya makale yazan Kader, Pazar gecesi Urumçi’de polis ateşi ya da dayağı yüzünden 400 Uygurun öldüğünü savundu. Doğu Türkistan’daki Uygur kaynaklarına dayandırdığı makalesinde Kader, olayların başta Kaşgar olmak üzere Sincan’ın başka bölgelerine doğru yayıldığını kaydetti. Kader, Çinli yetkililerin Uygurları hedef alan güvenlik tedbirlerini de kınadı.

SULAR DURULMUYOR

Urumçi’de 200 kişilik bir grup protesto gösterisi düzenledi. Hanların yaşadığı mahalleleri ayırmak için polisin kordon altına aldığı yerin yakınlarında toplanan Uygurlar Hanları protesto etti. Taşlı sopalı göstericilerden biri, önceki gece 300 kadar Hanın güvenlik kordonunu geçerek evlere saldırdığını ve bir lokantaya zarar verdiğini, hatta 50 yaşındaki bir kişiyi dövdüğünü ve bu yüzden protesto gösterisi düzenlediklerini ileri sürdü.

RUSYA: OLAYLAR ÇİN'İN İÇİŞLERİ

Rusya, Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki şiddet olaylarının ülkenin “içişleriyle” ilgili konu olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Rusya’nın, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni Çin Halk Cumhuriyeti’nin ayrılmaz bir parçası olduğuna dair görüşünü ve bu olayları da çok net şekilde Çin’in içişleri şeklinde değerlendirdiğimizi teyit ederiz. Çinli yetkililer tarafından Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde hukuk sınırları içinde alınan tedbirlerin, durumun hızlı bir şekilde normale dönmesine yardımcı olmasını ümit ederiz” ifadesine yer verildi. Amerika’daki Uygurlar ‘one minute’ bekliyor ÇİN'İN Sincan bölgesinde yaşayan Uygur Türklerine yönelik tedhiş eylemleri ABD’nin başkenti Washington’da protesto edildi. Çin Büyükelçiliği önünde toplanan Uygurlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Gazze saldırıları dolayısıyla Davos’ta İsrail’e gösterdiği tepkinin benzerini Çin’e de göstermesini istedi. Gazze saldırısı sonrası Erdoğan’ın tepkisine atıfta bulunan bir Uygur, hükümetten de ikinci bir Davos çıkışı talebini dile getirerek, “Hükümetten beklediğimiz, bize sahip çıksınlar. En azından bir bildiri yayınlasınlar. Kınasınlar. Çin’i durdurmak için Türkiye’nin az da olsa kendisini göstermesini istiyoruz. Bizim başbakanımız, bizim cumhurbaşkanımız olmadığı için sayın başbakanımızı kendi başbakanımız, sayın Cumhurbaşkanımızı kendi cumhurbaşkanımız biliyoruz. Hani Davos’ta ‘One minute’ demiştiniz, şimdi de ‘One minute’ı Çinliler’e söyleyin” diye konuştu.

09.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çin, katliâmı savundu

  “Barış görüşmeleri Ağustos’ta başlayabilir”

  Türkiye, köprü oluyor

  Obama: En dindar iki ülkeyiz

  Kosta Rika Devlet Başkanı arabulucu oldu

  Mülteci kampı kapatıldı

  Kırcaali'de Kur'ân kursu

  Clinton, İran'ı sıkıştırıyor

  Londra, sular altında

  Somali'de Türk gemisine saldırı

  Abhazya üzerinde Gürcü uçakları uçuyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.