11 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Katliâma tepkiler artıyor

ÇİN'İN Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde, Uygur Türklerine uygulanan şiddet olayları, yurdun çeşitli yerlerinde kınandı.

Türkiye Oyuncakçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Özyiğit Oyuncak ve Hediyelik Eşya’nın sahibi Adil Özyiğit, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan olaylarla ilgili olarak, ‘’hiçbir Türk vatandaşının bu katliamı kabul edebileceğine inanmıyoruz. Sektör olarak, Çin’den yeni oyuncak ithalatlarını onaylamıyoruz’’ dedi. Oyuncak sektöründeki 20 ithalatçı şirketin birlikte hareket ederek ‘’Çin’i protesto’’ edeceğini bildiren Adil Özyiğit, ‘’Biz protestomuza başladık, katliâmın bir an önce bitmesini istiyoruz’’ diye konuştu. Adil Özyiğit, Türkiye’de satılan oyuncağın yüzde 95’inin Çin’den geldiğine dikkati çekti.

KATLİÂMA SESSİZ KALINMASIN

Bursa Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada da, Çin hükümetinin asker ve polis gücünün yanı sıra sivil Çinlileri de silâhlandırmak sureti ile olayları büyüttüğü ve Uygur Türklerine karşı tam bir vahşete dönüşen katliâmlara neden olduğu belirtildi. Açıklamada Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik yürüttüğü asimilasyon politikalarına ve katliâmlara dünya kamuoyunun sessiz kalmamasını istedi.

Muğla’da kapalı pazar yerinde toplanan esnaf, Uygur Türklerine uygulanan şiddet olaylarını protesto ederek, Çin mallarını yaktı.

Kastamonu Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Uygur Türklerinin maruz kaldığı vahşete sessiz kalınmaması gerektiği belirtildi. Çin’de demokratik haklarını kullananların üzerine ateş açılarak silâhsız insanların öldürülmesi üzerine başlayan olaylar çığırından çıktığı vurgulan açıklamada, “Uzun yıllardan beri sürdürülen göç politikaları nedeni ile bölgedeki nüfus dengesinin bozulduğu yetmiyormuş gibi bu katliâmlarla da bölge halkı yok edilmek istenmektedir. Başta BM teşkilatı, uluslar arası kurum ve kuruluşlar ve özellikle üyesi olduğumuz Güvenlik Konseyi acil toplantıya çağrılarak kalıcı ve etkili çözümler üretilmelidir.’’

Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çabucak, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan olaylar karşısında Türkiye ve dünya kamuoyunun Doğu Türkistan’ı unutmaması gerektiğini kaydetti. Çin’in Uygur Türklerine karşı asimile politikası yürüttüğünü belirten Çabucak, “Başta Kayseri olmak üzere Türkiye ve dünya kamuoyu harekete geçmeli. Acilen bağımsız bir heyet oluşturularak bölgeye gönderilmeli ve bu vahşetin sorumluları ortaya çıkarılmalıdır. Bununla da kalınmayarak gerekli uluslar arası müeyyideler uygulamaya konulmalıdır’’ denildi. Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok başkanlığında toplanan Belediye Meclisi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan olayların kınanmasını kararlaştırdı.

Saadet Partisi İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Cenk Kılıç, Konak Meydanı’nda düzenledikleri protesto eyleminde, katliâmların son günlerde etnik soykırım boyutuna ulaştığını ifade ederek Doğu Türkistan’da insanlık suçu işlendiğini belirtti. ABD ve batı ülkelerinin bölgede yaşanan olaylara sessiz kaldıklarını ifaden Cenk Kılıç, yaşanan vahşetin durdurulması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya kamuoyunu harekete geçirmesini istedi. Kılıç, Çin mallarına yönelik boykot çağrısı da yaptı.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Necip Kalkan, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaşanan olayların ‘’insanlık ayıbı olduğunu ve bu konuda tedbir alınması’’ gerektiğini bildirerek, ‘’Yaşanan insanlık ayıbı görmezden gelinemez’’ dedi.

Şehitler için gıyabî cenaze namazı kılındı

YURDUN değişik yerlerinde Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çıkan olaylarda vefat eden Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kılındı. İstanbul Beyazıt Camii’nde Cuma namazı çıkışında Doğu Türkistan’da Çin zulmü sonucu hayatını kaybedenler için gıyabî cenaze namazı kılındı. Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, yaptığı açıklamada Doğu Türkistan’da yaşananların din veya ırk yüzünden değil; güçlünün güçsüzü ezme isteği sonucu meydana geldiğini ifade etti. Tümtürk, basından olayların yaşandığı bölgeyle ilgili olarak “Sincan” değil “Doğu Türkistan” ifadesinin kullanılmasını rica etti. Sloganlar atan grup, Çin bayrağını yaktı. Sivas Ulu Camii’nde Cuma namazı sonrası toplanan vatandaşlar, Uygur Türklerine yönelik yapılan saldırıları kınadı. Vatandaşlar, çıkan olaylarda vefat eden Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kıldı. Bu arada, Cumhuriyet Üniversitesi Camii’nde de çıkan olaylarda vefat eden Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kılındı.

11.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Çin, sistematik soykırım yapıyor

  Gül: Kaygı ile takip ediyorum

  Toptan: Tatmin edici açıklama bekliyoruz

  Katliâma tepkiler artıyor

  Şirin: UNICEF’in sessiz kalması düşündürücü

  Vahşet, yarın lânetlenecek

  Bakan Kavaf da Dostluk Grubundan istifa etti

  ÖSS sonuçları yarın açıklanacak

  Jandarmadan zabıtaya baskın

  Dağlıca için görevsizlik talebi

  Tüketici, akaryakıtta gerçek indirim istiyor

  Sağlık kuruluşları SGK’nın yakın takibinde

  Sağlık Bakanlığı’na, bin 750 personel alınacak

  Kapasite kullanımı azaldı

  Ergün: Devletçi model işlevini tamamladı

  Nabucco’da imzalar Ankara’da atılacak

  3. köprüden tren de geçecek

  Denizli’de deprem

  Lee, 120. yılını kutluyor

  Gurbetçilerin gelişi hızlandı

  “Kul hakkı” sıraya soktu

  THY’den yeni uçuş noktası

  Yol yap, adın kalsın

  Büyük Adana Kebapçısı artık Avrupalı oldu

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.