14 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Jerusalem Post: Filistin seçimleri iki yıl daha ertelenebilir

İSRAİL'DE yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın, El Fetih ve Hamas arasında devam eden görüşmelerden bir sonuç alınamamasını bahane göstererek, seçimleri iki yıl daha erteleyebileceğini iddia etti.

Haberi İsrail ordusuna dayandıran gazete, gelecek yıl Ocak ayında yapılması planlanan seçimlerin 2012 yılına ertelenebileceğini öne sürdü. Bu yılbaşında görev süresi biten Abbas, aynı şekilde Ocak ayında yenilenmesi gereken parlamento seçimlerinin, devlet başkanlığı seçimleri ile birlikte önümüzdeki yıl yapılmasını kararlaştırmış, ancak seçimler konusunda Hamas ve El Fetih arasında net bir anlaşmaya varılamamıştı. Hamas hali hazırda Abbas’ın başkanlık koltuğunda oturmasının gayri resmi olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz aylarda Salam Fayed’i yeniden başbakan olarak atayan ve kabinede bazı değişikliklere giden Abbas, kendi partisi El Fetih içinde de eleştirilere maruz kalmış, ancak geri adım atmamıştı.

14.07.2009


 

Çin’e Ayetullah tepkisi

İranli dinî liderler Şirazi, Gülpaygani ve Hamedani, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde Müslüman Uygur Türklerine yönelik şiddet olayları ve insan hakları ihlalleriyle ilgili ayrı ayrı bildiri yayımladı.

Büyük Ayetullah Şirazi, “Sincan’da Müslümanların yaygın bir şekilde öldürülmesi ve baskıya maruz kalması yönündeki tüyler ürpertici haberler, tüm Müslümanları ve özgür vicdanları derinden yaralamıştır” ifadesini kullandı. Sincan Uygur Özerk Bölgesi topraklarının, Çin’in sadece altıda birini oluşturduğunu ve nüfusunun çoğunun da Müslüman olduğunu belirten Şirazi, bölgede çok az sayıda komünist Hun azınlığının yaşadığını kaydetti. “Olayın, Müslümanlar ile Han ırkçıları arasındaki bir çatışma” veya “etnik çatışma” olarak değerlendirilemeyeceğini kaydeden Şirazi, “Çin yönetiminin, Müslüman karşıtı grupları desteklemesi, Müslümanlara yönelik ağır baskı uygulanması ve camilerin kapatılması, bölgedeki Müslümanlara karşı entrika ve komploları gösteriyor” dedi. Şirazi, “halkı ve yöneticileri, Sincan’daki olaylara karşı tepki göstermeye” çağırdı. Büyük Ayetullah Gülpaygani de bildirisinde, “mazlum ve savunmasız Müslümanların ölümüne ve temel insan haklarının ihlâline sebep olan üzücü olayları” kınadı. Gülpaygani, “İslâm ülkeleri, hiçbir ayrım yapmadan, tüm dünyada Müslümanların haklarının ihlâline karşı seslerini yükseltmeli” dedi. Çin yönetimi ve halkının, İran ve diğer Müslüman ülkelerle yakın, dostça, ekonomik ve siyasi ilişkileri olduğunu kaydeden Gülpaygani, “Bu, onların bölgedeki Müslüman kardeş ve bacılarımıza yönelik aşırı baskı uygulaması karşısında sessiz kalmamızı haklı çıkarmaz” ifadesini kullandı. Gülpaygani, “Tahran yönetiminden de, sessizliğini bozarak, bölgedeki şiddete karşı sağlam ve uygun bir tutum sergilemesini” istedi. Büyük Ayetullah Hamedani de “Sincan’da azınlıkta olan ırkçı Hanların saldırıları sonucu çok sayıda Müslümanın öldürülmesini” kınadı ve “İster Doğuda, ister Batıda olsun, bir tek Müslüman bile zulme uğradığında buna karşı çıkmak her Müslümanın görevidir” dedi. İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki de Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki gelişmelerin “İslâm dünyasında endişeye sebep olduğunu” belirtmişti.

14.07.2009


 

İngilizler, askerlerin dönmesini istiyor

İNGİLTERE'DE yapılan bir araştırmada, halkın yüzde 56’sının Afganistan’da görev yapan İngiliz askerlerinin bu yıl sonuna kadar ülkelerine dönmelerinden yana olduğu ortaya çıktı.

Afganistan’da son 10 gün içinde görev yapan 15 İngiliz askerinin hayatını kaybetmesi, İngiltere’de tartışmalara sebep oldu. Başbakan Gordon Brown ve Dışişleri Bakanı David Miliband, yaptıkları açıklamalarda Afganistan stratejisini savunmuş ve bu stratejiden taviz vermeyeceklerini yinelemişlerdi. The Guardian gazetesi ile BBC tarafından ortaklaşa yapılan ankette, halka Afganistan’daki İngiliz askerleri soruldu. Toplam bin kişi üzerinde yapılan ankete göre, halkın çoğunluğu askerlerin evlerine dönmelerinden yana.

14.07.2009


 

Lieberman-Abbas polemiği sertleşti

SERT açıklamalarıyla bilinen İsrail’in ırkçı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı sert bir dille eleştirerek, koltukta oturmasının meşru olmadığını öne sürdü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun birebir görüşmeler yapmaya hazırlandığı Abbas’ın, Batı Şeria’da Fetihland, Hamas’ın da Gazze’de Hamastan’ı kurduğunu söyleyen Lieberman, “Ebu Mazen gerçekte kimi temsil ediyor? Olsa olsa Filistin’in yarısını” diye konuştu. İsrail Radyosu’na konuşan Lieberman, Abbas’ın koltuğunun meşru olmadığını ve bu yüzden de yeni taleplerde bulunduğunu ileri sürerek, “Yahudi yerleşim birimleri inşaatlarının durdurulması talebi onun iktidarsızlığının ifadesidir” dedi. Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Komiseri Javier Solana’ya da çatan Lieberman, “Solana bizim Filistin devletini tanımamız için bir süre konmasını istedi. Bu AB’nin duruşu değildir.” dedi. Daha önce de Abbas, Lieberman’ın İsrail Dışişleri Bakanı olmasını eleştirmişti.

14.07.2009


 

Solana: BM, Filistin Devletini tanısın

AVRUPA Birliği (AB) ortak dış politika ve güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Birleşmiş Milletlere (BM), Filistin Devletini tanıma çağrısında bulundu. Solana, BM Güvenlik Konseyi’ni (BMGK), Filistin ve İsraillilerin kendi aralarında bir anlaşmaya varamamaları durumunda bile, belli bir süre içinde Filistin Devletini tanımaya çağırdı.

Londra’da konuşan Solana, “Bir tarih belirlenmesinin ardından BMGK iki devletli çözümü kabul eden bir karar almalı” dedi. Bu kararın, sınırlar, mülteciler, Kudüs’ün kontrolü ve güvenlikle ilgili düzenlemeleri içermesi gerektiğini belirten Solana, “(Bu karar) Filistin Devletini BM’nin tam üyesi olarak kabul etmeli ve bunun hayata geçirilmesi için bir tarih belirlemelidir” diye konuştu.

14.07.2009


 

Çin'e göre Urumçi'de herşey yolunda

SİNCAN Uygur Özerk Bölgesinin istikrarını korumayı amaçlayan önlemlerin alınmasıyla bölgenin merkezi Urumçi şehrindeki toplumsal düzenin daha da iyileştirildiği öne sürüldü.

“Halkın Günlüğü” gazetesinde çıkan haberde, Urumçi’de özel girişimcilere ait dükkânların yüzde 80’inin yeniden açıldığı, banka şubelerinin yüzde 92’sinin hizmet verdiği ve otobüslerin yüzde 95’inin sefere çıktığı belirtildi. Bunun yanı sıra havaalanı, tren istasyonu ve süpermarketlerin normal işlediği, kömür, elektrik, benzin ve gaz tedariklerinin de istikrara kavuştuğu bildirildi. Öte yandan Çin Ticaret Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, Urumçi, İli ve Kaşgar şehirlerindeki süpermarketler ve çarşılar yeniden açıldı. Et ve sebze gibi günlük ihtiyaç maddelerinin tedariklerinde istikrar sağlandığı ve fiyatlarının “5 Temmuz” olaylarından önceki düzeye düştüğü iddia edildi. Öte yandan Çin devlet radyosu, polis güçlerinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 2 Uygurluyu vurarak öldürdüğünü bildirdi. Böylece ölü sayısı, resmi rakamlara göre 186’ya yükseldi.

14.07.2009


 

Abbas, Türkiye'ye gelecek

filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, perşembe günü Türkiye’yi ziyaret edeceği bildirildi. Edinilen bilgiye göre Abbas’ın cuma günkü temasları çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek.

Abbas’ın beraberindeki heyette, Başkanlık Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna ile Filistinli Baş Müzakereci Saib Erekat da yer alacak. Abbas’ın Türkiye’deki temaslarının, Orta Doğu barış süreci üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Filistin Yönetimi lideri, Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesindeki Bağlantısızlar Hareketi toplantısına katıldıktan sonra Türkiye’ye geçecek.

14.07.2009


 

Kuzey Irak yönetim ABD'den yardım istedi

IRAK'IN kuzeyindeki bölgesel yönetim, yolsuzlukla mücadele ve daha şeffaf olması amacıyla yönetimde reform yapmak için bir Amerikan şirketinden yardım istedi.

Bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, yönetimde reform yapma konusundaki deneyimlerinin sınırlı olduğunu, bu sebeple eylem planı hazırlamak üzere uluslararası bir şirketten yardım istediklerini belirtti. Barzani, Price Waterhouse’un 150 ülkede çalışan ve yolsuzluğu sona erdirebilecek, tanınan bir şirket olduğunu ifade etti. Barzani, “Bununla sadece mekanizma oluşturarak ya da bir iki kişiyi adalete teslim ederek mücadele edemeyiz, genel bir stratejiye ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

14.07.2009


 

Rusya, Kafkaslarda yine kan döktü

İNGUŞETYA Cumhurbaşkanı Yunusbek Yevkurov’a düzenlenen intihar saldırısının ardından, Rus özel birlikleri bölgedeki operasyonlarını hızlandırdı.

Hafta sonunda gerçekleştirilen operasyonlarda Çeçenistan’da 8, Dağıstan’da da 5 kişi öldürüldü. Rusya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çeçenistan’ın başşehri Grozni’de polisin bir aracı durdurmak istediği, araçtan ateş edilmesi üzerine çıkan çatışmada 3 kişinin öldüğü belirtildi. Bakanlık, Grozni’nin farklı iki bölgesinde çıkan olaylarda da 5 kişinin öldüğünü kaydetti. Çeçenistan’ın komşu cumhuriyeti Dağıstan’da benzer bir aracı durdurmak isteyen polise araçtan ateş edildiği, bunun üzerine çıkan çatışmada araçta bulunan beş kişinin de öldüğü belirtildi.

14.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.