14 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

 

YÖK KALKMALI

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Aksiyon dergisine verdiği demeçte hedefinin YÖK’ü kaldırmak olduğunu söyledi. Prof. Özcan, “Ben üniversitelerin YÖK’le hiçbir bağlantısının olmasını istemiyorum. YÖK de kaldırılsın. Mesela, Amerika’da YÖK mü var? Yok; ama burada üniversiteler almış başını gidiyor” dedi.

BASKICI VE KONTROL ALTINA ALICI KARAKTERİ OLAN BİR KURULUŞ

YÖK’ü “1980’li yılların başında ortaya çıkan, döneminin siyasî özelliklerini yansıtan bir kurum” olarak nitelendiren Özcan, YÖK’ün baskıcı, kontrol altına alıcı karakteri olan bir kuruluş olduğunu ifade etti. YÖK’ün siyasî bir tarafı olduğunu ve bundan dolayı bütün iktidarların iştahını kabarttığını dile getiren Özcan, YÖK’ün bu yapısını değiştirmek için kanun hazırlığı yaptıklarını dile getirdi.

YÖK Başkanı: YÖK kalkmalı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bürokrasiyi azaltacaklarını belirterek, “Ben üniversitelerin YÖK’le hiçbir bağlantısının olmasını istemiyorum. YÖK de kaldırılsın. Meselâ, Amerika’da YÖK mü var? Yok; ama burada üniversiteler almış başını gidiyor” dedi.

Aralık 2007’de göreve başlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Aksiyon’un sorularını cevapladı. Özcan, YÖK’ün 1980’li yılların başında ortaya çıkan, döneminin siyasi özelliklerini yansıtan bir kurum olduğunu belirterek, dolayısıyla baskıcı, kontrol altına alıcı karakteri olan bir kuruluş. Her iktidar, gücünden dolayı YÖK’e sahip çıkmak ister. YÖK’ün çok siyasî bir tarafı var. Eğer YÖK sadece yüksek öğrenimin planlanması ile ilgili politikaların yapılacağı yer hâline getirilirse o zaman iktidarlar YÖK’le bu kadar içli dışlı olmak istemezler. Bunun yapılabilmesi de 2547 sayılı kanunun değiştirilmesine bağlı” dedi.

Göreve geleli neredeyse 20 ay olduğunu ve bu sırada nokta atışı yaptıklarını ifade eden Özcan, nerede bir tıkanıklık varsa onun üzerine gidip o noktada değişiklik yaptıklarını veya yapmak istediklerini belirtti. Özcan, ne zaman toptan değişikliğe gidilmek istense, ülkede mutabakat sağlanamadığını, çatışmanın çıktığını ifade etti. Özcan, bir müddet daha bekleyip mutabakatın olgunlaşmasını sağlamak ve ondan sonra bütünüyle ilgili değişiklikleri gündeme getirmenin daha doğru olduğunu belirtti.

BÜROKRASİYİ AZALTACAĞIZ

Prof. Dr. Özcan, zaman zaman yurt dışındaki üniversitelere gittiğini ve çok etkilendiğini ifade ederek, Türkiye’de de üretimi dünya çapında olan, kendi ayakları üzerinde durabilen, hiçbir zaman devletten gelecek paraya bakmayan, tamamıyla kendi işine kendi karar veren, özerk bir üniversite hayal ettiğini belirtti. Prof. Dr. Özcan, “Bunu da yapacağız inşallah” dedi.

Bürokrasiyi azaltacağıklarını belirten Prof. Dr. Özcan, YÖK’te o kadar inanılmaz şeyler var ki mesela bir rektör tatile gidiyor veya yurtdışına çıkacak, benden izin istiyor. Bu nedir yani! Benden izin almasına gerek yok ki. Tabii insanların bilmediği bir şey var. Bütün bunlar kanundan kaynaklanıyor. Ben üniversitelerin YÖK’le hiçbir bağlantısının olmasını istemiyorum. YÖK de kaldırılsın. Mesela, Amerika’da YÖK mü var? Yok; ama burada üniversiteler almış başını gidiyor” diye konuştu.

Üniversiteye giriş sınav sistemi değişecek

PROF. Dr. Özcan, üniversiteye girişteki sınav sisteminin değişceğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Bu ayın sonuna kadar bu işler bitecek. ÖSYM ile konuştuk, sağlıklı şekilde gitmesi için bütün isteklerimizi ay sonuna kadar bildireceğiz. Genel hatları ile sınav sistemi zaten biliniyor. İki aşamalı olacak, iki oturumda yapılacak. Konu testleri verilecek. Birinci aşamada genel bilgi ve genel kabiliyet testi olacak. Belki bu birinci aşama sınavını ortaöğretim başarı puanı yerine de kullanabiliriz. Çünkü burada lisenin bütün derslerinden öğrenciler sorgulanacak. Şimdi üniversitelerden alanlarla ilgili isteklerini bildirmelerini istedik. Hangi alanlardan öğrenci almak istersiniz, dedik. Üniversitelerden gelen cevaplar kategorize ediliyor. Ayrıca birinci ve ikinci aşama sınavların ağırlığının ne olacağı üzerinde çalışıyoruz. Ne katsayı, ne alan sınırlaması olacak. Üniversitelerimiz uluslararası Bologna sürecine girdi. Bu tür şeylerin olmaması gerekiyor artık. Bütün ülkelerde insanların gideceği alanlar testlerdeki başarılarına göre yapılıyor. Meslek liselerinin mağduriyeti gib bir sorun olmayacak. Üstelik meslek yüksekokullarına bundan sonra sınavla öğrenci alacağız. Böylece meslek okullarının prestiji artmış olacak.”

14.07.2009


 

Gül: Kıbrıs’ta yıl sonunda referandum istiyoruz

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Kıbrıs konusundaki görüşmelerin en kısa zamanda sonuçlandırılmasını ve yıl sonunda referanduma gidilmesini istediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Gül ile KKTC Cumhurbaşkanı Talat, yaklaşık 2 saat süren baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü’nde ortak basın açıklaması yaptı. Gül, Kıbrıs meselesi ve Kıbrıs Türkünün geleceğinin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin daima Kıbrıslı kardeşlerinin mutluluğu, huzuru, hayatlarının refah içinde sürdürmesini büyük önem verdiğini vurguladı. Gül, Kıbrıs Türklerinin, Türkiye’yi ‘’anavatan’’, Türkiye’nin de onları ‘’yavru vatan’’ olarak gördüğüne dikkati çekti. Ada’da 2004 yılında gerçekleştirilen ve Rumların oylarıyla reddedilen referandumun ardından kapsamlı çözüme ulaşılamadığını ve adada problemin sürdüğünü hatırlatan Gül, 3 Eylül 2008’de kapsamlı müzakerelerin yeniden başladığını, süreçte Talat’ın önemli rolü olduğunu söyledi. Türkiye’nin müzakerelerin yeniden başlamasından memnuniyet duyduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, nihai hedefin, Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm çerçevesi içinde kalıcı barışın gelmesi ve neticede Türkiye, Yunanistan, bütün Ada ve hep beraber AB içinde ayrı bir iş birliği alanı oluşturulması olduğunu belirtti. Gül, ‘’Bunun için görüşmelerin hızlı bir şekilde neticelenmesini arzu ediyoruz ve mümkünse bunun sene sonunda referandumla halk oyuna sunulmasını istiyoruz’’ dedi.

14.07.2009


 

Sınır kapısı açılırsa kaçakçılık biter

BAŞKALE Kaymakam Yunus Kalaycı, “Bir sınır kapısı olursa kaçakçılık biter ve ilçeye iş istihdamı sağlanır” dedi. Van Valisi Münir Karaloğlu, bu haftaki ziyaretini Başkale’ye yaptı.

Vali Karaloğlu, Başkale’ye gelişinde hükümet konağı önünde Kaymakam Yunus Kalaycı, Belediye Başkanı İhsan Güler, kurum amirleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından karşılandı. Kaymakamlığa geçen Karaloğlu, ilçenin sorunları hakkında Kaymakam Kalaycı’dan brifing aldı. Kaymakam Kalaycı, ilçenin İran ile 138 kilometrelik bir sınır bağlantısı olmasına rağmen bir sınır kapısı bulunmadığını kaydetti. Sınır kapısı olmadığı için vatandaşların kaçakçılık yapmak zorunda kaldığını söyleyen Kalaycı, “Bir sınır kapısı olursa kaçakçılık biter ve ilçeye iş istihdamı sağlanır. Ayrıca eğitim ve öğretim konusunda ilçemize pozitif bir ayırımcılık yapılmasını, kız öğrencilerinin eğitimlerine devam etmeleri için kız öğrenci pansiyonun yapılmasını istiyoruz.” dedi. Vali Karaloğlu ise sınır ticareti için bakanlık ile sürekli görüş halinde olduklarını belirterek, sınır kapısının faaliyete geçmesi için ellerinden gelen tüm imkânlarını seferber edeceklerini kaydetti.

14.07.2009


 

Bağış: AB yolunda önemli aşamalar kaydettik

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin AB yolunda önemli aşamalar kaydettiğini ve AK Parti hükümetinin kararlılıkla bu yolda adımlar attığını bildirdi.

İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği (İSSİAD) tarafından düzenlenen toplantıya Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla birlikte katılan Bağış, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği yönündeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. AKP iktidarı öncesinde, Türkiye’nin Avrupa ile entegrasyonu konusunda hükümetlerin yanlış tutumları ve darbeler nedeniyle AB sürecinde sıkıntılar yaşandığını anlatan Bağış, ‘’Önemli aşamalar kaydedildi. Hükümetimiz kararlılıkla bu yolda adımlar atıyor’’ dedi. AB’ye uyum kapsamında ve milletin devletiyle kucaklaşmasını sağlamaya yönelik girişimleri yaşama geçirdiklerini ve yasalarda düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Bağış, Türkiye’nin artık ‘’darbe kelimesinin kötü bir sözcük’’ olarak algılandığı, kitaptan, şiirden korkulmayan, insanca yaşama arzusunun bütün vatandaşlarca paylaşıldığı bir ülke olduğunu belirtti. Bağış, ‘’Birbirimizle ilgili şüpheleri geride bıraktık. Çünkü ortak paydalarımız var. Çocuklarımız için daha iyi bir gelecek istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

14.07.2009


 

Topbaş’tan Çapkın’a ziyaret

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ı ziyaret etti.

Topbaş, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Hüseyin Çapkın’a ‘’hayırlı olsun’’ ziyaretinde bulundu. İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine sabah saatlerinde gelen Topbaş, Çapkın ile bir süre makamında görüştü. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

14.07.2009


 

Kırkpınar ağası teslim oldu

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Şube Müdürlüğüne yapılan operasyon kapsamında aranan 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, teslim oldu.

Alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde operasyonun yürütüldüğü Büyükçekmece Jandarma Karakolu’na giden Selim, buradaki görevlilere teslim oldu. Selim’in aralarında bazı zabıta memurlarının da bulunduğu gözaltına alınan kişiler ile birlikte yarın Büyükçekmece Adliyesine sevk edileceği öğrenildi. İstanbul İl Jandarma Komutanlığına bağıl ekipler, 4 gün önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Şube Müdürlüğünün Edirnekapı’da binasına gelerek, burada 10’un üzerinde kişiyi gözaltına almıştı. Aynı operasyon çerçevesinde, 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim de aranıyordu.

14.07.2009


 

Üzmez’i üzecek karar

YAZAR Hüseyin Üzmez’in cinsel istismarına uğradığı iddia edilen B.Ç. ile ilgili Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu tarafından hazırlanan sağlık raporunun davanın görüldüğü Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştığı öğrenildi.

B.Ç’nin avukatı Nevin Canbaz, yaptığı açıklamada, Bursa Adli Tıp Kurumu’nca 16 Nisan’da ve 4 Haziran’da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’na sevk edilen B.Ç’nin burada bir dizi muayeneden geçirildiğini hatırlattı. Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu’nun muayenelerin ardından B.Ç. ile ilgili raporu hazırladığını ve davanın görüldüğü Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiğini belirten Canbaz, ‘’Kurul, B.Ç’nin ruh sağlığının bozulduğuna dair oy çokluğu ile karar verdi. Mahkeme, çok detaylı olarak gönderilen raporu, yarın (bugün) görülecek dava öncesi inceliyor’’ dedi.

14.07.2009


 

Ortaöğretimde tercih yapma süreci başladı

FEN, Anadolu, sosyal bilimler ve diğer bazı meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla gerçekleştirilen ve ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının da katılarak hesaplandığı Ortaöğretim Yerleştirme Puanlarına (OYP) göre tercih yapma süresi başladı.

Tercihler, öğrenci velisi tarafından 17 Temmuz 2009 tarihine kadar ‘’http://www.meb.gov.tr’’, ‘’http://oges.meb.gov.tr’’ veya ‘’http://e_Okul.meb.gov.tr’’ adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı andan itibaren öğrencinin tercih işlemi onaylanmış olacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onaylamadan ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak.

14.07.2009


 

Şemdinli dâvâsına görevsizlik talebi

Şemdinli dâvâsı müdahil avukatları, son yasal düzenlemeyle birlikte, görevsizlik talebi için mahkemeye başvurdu. Avukatlar ayrıca Askerî Başsavcılıktan, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkındaki suç duyurusu dosyasının sivil savcılığa gönderilmesini istedi.

Şemdinli için ‘sivil’ talep

HAKKARİ'NİN Şemdinli ilçesindeki olaylarla ilgili Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile diğer komutanlara ilişkin Van Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve görevsizlik kararı verilerek, Askeri Savcılığa gönderilen soruşturma dosyasının, yeniden Van Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi için başvuru yapıldı.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005’te bir kitabevinde meydana gelen patlama ile ilgili Van Askeri Mahkemesinde yürütülen davanın müdahil avukatlarından Ayhan Çabuk, Murat Timur ile Selçuk Kozağaçlı, Van Askeri Mahkemesine geldi. Avukatlar, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesine yaptıkları başvuruda, davanın özel yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep etti. Daha sonra Van Adliyesine gelen avukatlar, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına gönderilmek üzere Van Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe sundu. Avukatlar dilekçelerinde Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bölgede görev yapan 8 komutan hakkında, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘’suç işlemek için örgüt kurmak’’, ‘’görevi kötüye kullanmak’’ ve ‘’sahte belge düzenlemek’’ suçlarından yürütülen soruşturmada, görevsizlik kararı verilerek askeri savcılığa gönderilen dosyanın, bu kez askeri savcılıkla görevsizlik kararı verilerek, Van Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini istedi.

14.07.2009


 

3. köprü, ormana zarar vermeyecek

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprü ve otoyolun İstanbul’un kuzeydeki son kalan akciğerlerinin zarar görmemesi, en az tahribata maruz kalması için farklı inşaat tekniklerini kullanacaklarını, tünel ve viyadük ağırlıklı olacağını bildirdi.

Yıldırım, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye’nin Kanada Büyükelçisi Rafet Akgünay ile Toronto’daki Shareton Otel’de basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenledi. İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprüye ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, şunları kaydetti: “Yeri, piyasada çok konuşuluyor. Bizde gizli saklı olmaz. Geçen hafta ‘Köprünün inşaatına gizlice başlandı’ diye haberler çıktı. Güzergâhı söylemeyeceğim. Köprünün geçtiği yerin belediye imar planlarına işlenmesi lazım. İstanbul, İzmit ve Adapazarı’nda imar planlarına işlenecek ve biz açıklayacağız. Bunları yapmadan açıklama yaparsak, belediyelere emri vaki olur. İkincisi de bütün bu işlemler yapılmadan ortaya atılacak güzergâh bilgileri bazı mağduriyet ve haksız kazançları beraberinde getirecek. Hassasiyetimiz bundan ibaret. Bu ay sonuna kadar imar planlarına işlenecek hale getireceğiz. Ağustosta bu işlem yapılacak. Eylül ayında ihale ilanına çıkmayı planlıyoruz.”

TARİHî SİLUETE UYGUN OLACAK

ULAŞTIRMA Bakanı Yıldırım, köprünün mimarisinin nasıl olacağının sorulması üzerine, “3. Köprü için iki türlü proje var: Yatık askılı ve düşey askılı. İstanbul’un tarihi siluetine uygun olacak” diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki yeşil alanlar konusunda çok titiz hareket edilmesi uyarısında bulunduğunu bildiren Yıldırım, ‘’Köprü ve otoyol yaparken İstanbul’un kuzeydeki akciğerlerinin zarar görmemesi, en az tahribata maruz kalması için farklı inşaat tekniklerini kullanacağız, tünel ve viyadük ağırlıklı geçeceğiz. Biraz ağır olacak ama böyle bir çözüm düzenledik’’ dedi.

14.07.2009


 

Yüksek Hızlı Tren seferleri artıyor

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ‘’İspanya’dan satın alınan ve geçen ay Türkiye’ye getirilen Yüksek Hızlı Tren (YHT) setinin testlerinin tamamlandığını belirterek, ‘’Set sayısındaki artışa paralel olarak günde 13 olan YHT sefer sayısını, Eylülde 20’ye çıkaracağız’’ dedi.

Karaman, yaptığı açıklamada, Ankara-Eskişehir arasında 3 YHT setiyle hizmet verildiğini hatırlattı. İspanya’dan satın alınan 1 YHT setinin geçen ay Türkiye’ye geldiğini dile getiren Karaman, testleri tamamlanan setin de ay sonuna kadar Ankara-Eskişehir arasında servise gireceğini ifade etti. TCDD Genel Müdürü Karaman, ‘’İspanya’dan yola çıkan 2 yeni YHT seti de 13 Temmuzda Türkiye’de olacak. Bu setlerin testlerinin tamamlanmasının ardından, 3 yeni YHT seti Eylülde devreye girecek. Set sayısındaki artışa paralel olarak günde 13 olan YHT sefer sayısını, Eylülde 20’ye çıkaracağız’’ diye konuştu. Sincan tren yolu köprüsünün 5 şeride çıktığını anlatan Karaman, ‘’Bu yol Eylülde YHT hattı olarak hizmete geçecek. Böylece YHT artık Sincan’dan itibaren hızlanacak’’ dedi.

14.07.2009


 

Levent Kırca hakkında 216. maddeden suç duyurusu

ŞANLIURFALI bir vatandaş, Diyarbakır’da Cumhuriyet Savcılığı’na sanatçı Levent Kırca hakkında, televizyon programdaki skeçte ‘’Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’’ suçunu işlediği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Şanlıurfalı Eyüp Sabri İzol’un avukatı Sertaç Eke aracılığıyla Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, sanatçı Levent Kırca’nın TCK’nın ‘’Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’’ suçunu kapsayan 216/2. maddesi uyarınca yargılanması istendi. Suç duyurusunda, skecin bir daha yayınlanmaması için gereken tedbirlerin alınması gerektiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: ‘’Söz konusu skeçte bireysel rol ve davranışlar ‘İbrahim Tatlıses’ esas alınarak Şanlıurfa toplumunun yaşam biçimi ile özdeşleştirildiği ve skeç formatında, güncel Şanlıurfa halkının yaşam biçiminin taş devri özellikleriyle benzeştirilerek izleyiciye aksettirildiği açıktır. İlgili programda açık bir şekilde Şanlıurfa halkı aşağılanmıştır.’’

14.07.2009


 

Adıyaman’da çatışma: 1 korucu şehit oldu

ADIYAMAN'IN Gölbaşı ilçesinde, terör örgütü PKK üyeleriyle, güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, bir köy korucusunun şehit olduğu bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Küçükören köyü Söğütlü mezrası yakınından geçen petrol hattını korumakla görevli 2 köy korucusu, gece geç saatlerde bir grup teröristle karşılaştı. Çıkan çatışmada köy korucusu Mustafa Tekin şehit oldu. Güvenlik güçlerinin bölgede geniş çaplı operasyon başlattığı kaydedildi.

14.07.2009


 

ŞEHİT POLİSİN FAİLİ YAKALANDI

Bu arada, önceki gece Diyarbakır’da polis memuru Tugay Ak’ının hayatını kaybettiği, bir vatandaşın da yaralandığı silahlı saldırıyı gerçekleştiren zanlı yakalandı.

Şehit memurunun naaşı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi morgu önünde düzenlenen törenini ardından ambulansa konularak toprağa verilmek üzere memleketi Mersin’in Gülnar ilçesine gönderildi. Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ile Ak’ın çok sayıda mesai arkadaşının katıldığı törende, gözyaşlarına hakim olamayan ve 7 aylık hamile olduğu bildirilen eşi Songül’ü, yakınları güçlükle teselli etti. Ak, 2 çocuk babasıydı. Bağlar ilçesindeki bir iş yerinin önünde oturan gruba düzenlenen silâhlı saldırıda, polis memuru Tugay Ak hayatını kaybetmiş, bir kişi de yaralanmıştı.

14.07.2009


 

Teröristlerin kaçırdığı 2 kişi 26. gün serbest bırakıldı

TUNCELİ'DE 17 Haziranda teröristlerin kaçırdığı 2 vatandaşın serbest bırakıldığı bildirildi. 26 gündür terör örgütü mensuplarınca alıkonulan vatandaşlar, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığında ifade verdikten sonra ailelerine kavuştular.

Tunceli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Tunceli merkez ile Ovacık kara yolu Venk köprüsü civarında, 17 Haziranda terör örgütü mensuplarının yol keserek 2 vatandaşı kaçırdığı hatırlatıldı. Açıklamada, söz konusu 2 vatandaşın serbest bırakıldığı kaydedildi. Bu arada, 17 Haziranda kaçırılan ve 26 gün terör örgütü mensuplarınca alıkonulan S.K. ve K.Ç. adlı vatandaşların, Ovacık ilçesine yakın bir noktada serbest bırakıldıkları, buradan İlçe Jandarma Komutanlığına giderek bir süre dinlendikleri bildirildi. Söz konusu 2 vatandaşın, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığında ifade verdikten sonra ailelerine kavuştukları öğrenildi.

14.07.2009


 

CHP yine AYM’ye gitti

CHP, askerlere sivil yargı yolunu açan yasanın iptali için dün öğleden sonra Anayasa Mahkemesine başvurdu. Partisinin Genel Merkezinde konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Lideri Baykal, mevcut yasalarla darbecilerin yargılanabileceğini savunarak, “Yasaya sadece usul değil, esas yönünden de itirazımız var” dedi. Bu arada, CHP önünde toplanan Genç Siviller, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine giden CHP’yi protesto etti.

CHP, Anayasa Mahkemesine gitti

CHP, askere sivil yargı yolunu açan yasayı, Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. CHP parti grubu, Genel Başkan Baykal’ın çağrısı üzerine, Genel Merkez’de olağanüstü toplandı. Parti grubu, yasayı, Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye oy birliğiyle karar verdi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, 5918 sayılı ‘’Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’un, ‘’Asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmasını’’ öngören hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması talepli dava dilekçesini, saat 16.00’da Anayasa Mahkemesi Başkanlığına sundu.

Baykal, toplantının başlangıcında yaptığı konuşmada, ‘’Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, askere yargı yolunu da açan yasayı onaylarken, anayasaya aykırılık konusunda hiçbir şey söylememesinin ‘manidar’ olduğunu’’ savunarak, ‘’Cumhurbaşkanı’nın, anayasaya aykırılık konusunda değerlendirme yapmaması, herhalde anayasaya aykırı olmadığı konusunda söyleyecek bir söz bulamamış olmasındandır. İyiniyet eksikliği, açık bir gizleme gayreti net bir şekilde görülmektedir’’ dedi.

Askere sivil yargı yolunu açan yasayı, ‘’iktidarın, vesayet altına almayı başaramadığı bir alanda vesayet arayışının bir ifadesi’’ olarak değerlendiren Baykal,’’Bu vesayet arayışının, askeri yargıya da sıçratılmak istenmesidir. Türkiye’de sivil ve askeri yargı, darbeyle savaşmak için donanımlıdır. Eksik varsa, daha da destekleyelim’’ diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi’ne gitme gerekçelerini anlatan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, söz konusu yasaya sadece usul yönünden değil esas yönünden de itirazları olduğunu söyledi. ‘’Darbelerin önüne geçilebilmesi ve darbecilerin yargılanmasının sağlanması’’ gibi yaklaşımların birer aldatmacadan ibaret olduğunu öne süren Baykal, mevcut yasalarla darbecilerin sivil mahkemelerde yargılanabileceğini savundu.

14.07.2009


 

Genç Siviller, CHP'yi protesto etti

GENÇ Siviller, askere sivil yargı yolunu açan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine gitmeye hazırlanan CHP’yi protesto etti.

CHP Genel Merkezi önünde toplanan Genç Siviller üyesi grup, CHP’nin askere sivil yargı yolunu açan yasanın kabulü Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) önce evet oyu kullanması ve daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından geçen yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine gitmeye hazırlanmasına tepki gösterdi. Grup adına yapılan basın açıklamasında, CHP’nin askere sivil yargı yolunu açan yasanın Meclis’ten geçmesi için parti olarak önce evet oyu verdiğini ve yasanın yasallaşmasından sonra ise CHP’nin çark ederek yasanın iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine gitmeye hazırlandığı hatırlatılarak, CHP’den dünyada artık hiç bir demokratik ülkede kalmamış bu iki başlı yargı sisteminde ısrar etmemesi istendi. Açıklamada, yasa yapma konusunda en yetkin kurumun Anayasa Mahkemesi değil, parlamento olduğu hatırlatılarak CHP’nin TBMM’de evet oyu verdiği askere sivil yargı yolunu açan yasaya sahip çıkarak ömrü hayatında bir kez demokrasi ve özgürlükten yana bir iş yapmasını partinin adının vesayetle değil, sivil siyasetle anılması istendi. Genç Siviller, CHP önünde “Hiç askerle sivil bir olur mu?, CHP Honduras’ta iktidar olur, CHP uyuma vesayete sahip çık” yazılı pankart açtı.

14.07.2009


 

Liseler için tercih başladı

Fen, Anadolu, sosyal bilimler ve diğer bazı meslek liselerine öğrenci yerleştirmek amacıyla gerçekleştirilen ve ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının da katılarak hesaplandığı Ortaöğretim Yerleştirme Puanlarına (OYP) göre tercih yapma süresi başladı.

Tercihler, öğrenci velisi tarafından 17 Temmuz 2009 tarihine kadar ‘’http://www.meb.gov.tr’’, ‘’http://oges.meb.gov.tr’’ veya ‘’http://e-Okul.meb.gov.tr’’ adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı andan itibaren öğrencinin tercih işlemi onaylanmış olacak. Tercih listesinden öğrenci velisi, onaylamadan ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak. Öğrenciler bir defa olmak kaydıyla 12 tercihte bulunacak. II. Yerleştirme ve daha sonraki yerleştirme işlemlerinde de aynı tercihler geçerli olacak. Daha sonra hiçbir şekilde bu tercihlerde değişiklik yapılamayacak. Sınavla öğrenci alan okul türlerine OYP’si 196 ve üzeri olan öğrenciler tercih yapabilecek. OYP’si 196’ın altında olan öğrenciler tercihte bulunamayacak. OYP’ye göre tercih yapacak her öğrenci, okul aile birliğine makbuz karşılığı 5 TL yatıracak. Öğrenci ayrıca II. Yerleştirme ve/veya Tercihinde Yükselme İşlemi talebinde bulunduğunda her işlem için 5 TL daha yatıracak.

14.07.2009


 

VERİLER UYUŞMADI, ÇOCUKLAR OKULSUZ KALDI

İzmİr’de, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle e-okul verileri uyuşmayan 108 çocuk, okul kaydını adres bilgisine göre otomatik olarak yapan e-kayıt uygulaması kapsamında herhangi bir okula yerleştirilemedi.

İlk kez bu yıl uygulanan İlköğretim Okulları E-Kayıt Uygulaması’nda çeşitli sorunlar yaşandığı ileri sürüldü. Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Sami Özdemir, merkez okullarda yoğunluğun azaltılması bakımından uygulamanın doğruluğuna dikkati çekerek, ‘’Ancak çeşitli problemler var. Mesela veliler adres değişikliği yaptığında gerekli tüm kurumlara kayıt naklini götürmesi gerekiyor. Birçok veli götürmüyor. Doğal olarak adresi eski evinde görünüyor, çocuğu da doğal olarak eski mahallesindeki okula yerleştiriliyor’’ diye konuştu. İzmir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Çakal ise bazı çocukların şu an herhangi bir okula kaydı yapılamadığını belirterek, bunun nedeninin TÜİK verileriyle e-okul verileri arasındaki uyuşmazlık olduğunu kaydetti. Çakal şöyle devam etti: ‘’Bu durumdaki çocukların velileri, istedikleri zaman evlerine en yakın okula, ikametgâhlarını beyan ederek, TC Kimlik Numarasıyla kayıt yaptırabilir. Bu yıl 1 milyon 283 bin çocuğun ilköğretim okuluna başlayacağı Türkiye’de aynı durumda 31 bin civarında çocuk var. Bakanlığımız çocukların ve ailelerin mağdur olmaması için böyle çocukların ikametgah bilgisiyle kayıt olabileceğini bildirdi.’’

14.07.2009


 

İstiklal Caddesi’nde kayısı için yürüdüler

Malatyalılar 14-18 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak olan 17. Malatya Fuarı ve Kayısı Festivali’nin tanıtımı ve duyurulması amacıyla, İstanbul’da “Kayısı Tanıtım Yürüyüşü” gerçekleştirdi.

İstiklal Caddesi’nden Taksim Anıtı’na kadar süren yürüyüş sırasında, vatandaşlara yaş kayısı dağıtıldı. İlki geçen yıl gerçekleştirilen tanıtım yürüyüşü öncesi, yürüyüşe katılacak il yöneticileri, İstanbul’daki Malatyalı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Malatyalılar saat 16.30’da İstiklal Caddesi’ndeki Galatasaray Lisesi önünde toplandı. Halk oyunları ekibi Malatya yöresi oyunlarını oynarken, oyunlara yürüyüş katılımcıları da zaman zaman iştirak ettiler. Saat 17.00’de başlayan yürüyüş sırasında görevlilerce, çevrede bulunan vatandaşlara yaş Malatya kayısısı ile festival ve fuar tanıtım mesajı içerek şapkalar dağıtıldı. Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır kayısının son ekonomik krizin Türkiye üzerindeki etkisine rağmen önemli bir aşama kaydettiğini söyledi. İstanbul

Mustafa Gökmen

14.07.2009


 

95 bin muhtaç aileye yardım

Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu yılın Temmuz ayına kadar, fakir, muhtaç ve dar gelirli olduğu belirlenen 95 bin aileye gıda yardımında bulundu.

Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, dar gelirli Ankaralılara yönelik her yıl yapılan sosyal yardımlar kapsamında, çeşitli gıda ve temizlik maddelerinin bulunduğu 5 adet koliyi içeren yardımlar, adrese dayalı olarak dağıtılıyor. Yetkililer, ihtiyaç sahibi ailelere gıda, temizlik malzemesi, ekmek ve kömür yardımlarının yanı sıra mevsimsel şartlara bağlı olarak ek gıda yardımlarının da gerçekleştirildiğini ifade etti. Ankara Büyükşehir Belediyesinin, bu yılın Temmuz ayına kadar, fakir, muhtaç ve dar gelirli olduğu belirlenen 95 bin aileye gıda yardımında bulunduğunu bildiren yetkililer, toplumsal barışın sağlanması ve yoksulluktan kaynaklanan suçların ortadan kalkmasına bu yardımların çok büyük katkısı olduğunu ileri sürdü.

14.07.2009


 

Denizli’de 4 büyüklüğünde deprem

Denİzlİ’nİn Honaz ilçesinde 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, saat 02.32’de meydana gelen ve merkez üssü Honaz ilçesi olan depremin büyüklüğü 4.0 olarak ölçüldü.

Denizli merkez olmak üzere çevre il ve ilçelerde hissedilen hafif şiddetteki depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.

14.07.2009


 

‘Serinleyelim’ derken soyuldular

HavalarIn ısınmasıyla birlikte ‘serinlemek’ amacıyla açık bırakılan kapı ve pencereler hırsızlara davetiye çıkarıyor. Bursa’da, aynı mahallede 3 kişi, açık bırakılan pencereden evlerine hırsız girdiği gerekçesiyle polise başvurdu.

Edinilen bilgiye göre, merkez Nilüfer ilçesi, Beşevler Mahallesi Çiçek Sokak’ta ikamet eden İsmail A. (37), sıcak hava sebebiyle açık bırakılan pencereden giren kimliği belirsiz kişi tarafından soyulduğunu bildirdi. Polise müracaat eden İsmail A., 150 TL, çeşitli bankalara ait 3 kredi kartı ve cep telefonunun çalındığını kaydetti. Bağdaş Sokak’ta meydana gelen olayda ise Casim K.’e ait evin açık bırakılan mutfak penceresinden içeriye giren hırsız, 400 TL ve cep telefonunu çalarak kaçtı. Aycan Sokak’ta ikamet eden Mehmet Fırat Ç. (42) ise, evinin açık bırakılan penceresinden içeriye giren hırsızın 1 küçük altın, 100 Euro, 1200 TL para ve 2 adet cep telefonunu çaldığını bildirdi. Bursa Emniyet Müdürlüğü, her üç olayla da ilgili olarak soruşturma başlattı. Emniyet yetkilileri, “Sıcak havalarda serinlemek amacıyla pencereleri açık bırakmayın. Durum, hırsızlığa davetiye çıkarıyor” uyarısında bulundu.

14.07.2009


 

Yağış etkili olmaya devam edecek

Türkİye’de hava sıcaklığı kuzey ve iç bölgelerde yağışla birlikte 4 ila 6 derece azalacak. Yağışların, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları ile Çankırı, Kırıkkale ve Ankara’nın kuzey ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde edilen bilgilere göre; kuzey ve iç bölgelerde görülecek olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların; Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları ile Çankırı, Kırıkkale ve Ankara’nın kuzey ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Hava sıcaklığı, kuzey ve iç bölgelerde yağışla birlikte 4 ila 6 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Meteoroloji, kuvvetli yağışlara nedeniyle oluşabilecek olumsuz şartlara karşı (dolu, kuvvetli rüzgar, yıldırım, su baskını vb.) ilgililer ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

14.07.2009


 

Gıda güvenliğine dikkat

Akdenİz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yıldırım, damacana su kullanımında pompanın temizliğinin büyük önem taşıdığını, bu sebeple belli aralıklarla çamaşır suyu ile dezenfekte edilmesi gerektiğini bildirdi.

Gıda güvenliği ve hijyen konusunda bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, alışverişlerde özellikle et, tavuk, balık, süt gibi riski yüksek ürünlerin alımı için güvenilir noktaların tercih edilmesini önerdi. Kırık, çatlak, pis yumurtaların satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, şu uyarılarda bulundu: ‘’Alışverişlerinizde, ürünlerin ambalaj etiketi (son kullanma tarihleri) kontrolünü yapın. Hazır kıyma almayın. Buzdolabında veya dondurucuda saklanması gereken ürünleri alırken dolabın iyi çalıştığını kontrol edin. Alışverişiniz uzun sürecekse, donmuş gıda ve et, süt ürünlerini alışverişinizin sonunda alın.’’

Gıdaların, etiketin üzerinde belirtildiği şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, evlerdeki buzdolapları ve dondurucuların iyi çalışıp çalışmadığının kontrolünün de sağlıklı gıda güvenliği için önemli olduğunu söyledi. İçme sularının, güvenilir ve kalitesinden emin olunan kaynaklardan alınması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, şöyle dedi: ‘’Yaşanılan binada su deposu varsa, hangi periyotlarda ve uzman kuruluşlar tarafından dezenfekte edildiğini apartman yöneticisinden sık sık kontrol edin. Damacana su kullanıyorsanız, pompasını, belirli aralıklarla çamaşır suyu ile dezenfekte edin ve iyice durulayın.’’ Yemek hazırlığına başlamadan önce, ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Et ve sebzelerde kullanılan tabla ve bıçaklarınızı iyice yıkamadan başka bir yemek hazırlığında kullanmayın. Donmuş gıdaların çözündürme işlemini, mikrodalga fırında veya bir gün öncesinden buzdolabında yapınız. Çözünmüş gıdaları tekrar dondurmayın.’’

Bir yemeğin birden fazla kez ısıtılmaması gerektiğine de dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, meyve ve sebzelerin iyice yıkanmadan tüketilmemesini önerdi. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yıldırım, deterjanların, gıdalardan ve gıda kaplarından uzak tutulması gerektiğini bildirerek, temizlik malzemelerinin birbiriyle karıştırılarak kullanılmasının zehirlenmeye yol açabileceği uyarısında bulundu.

14.07.2009


 

Binlerce şizofren tedâvi şansını kaçırmış

Fİnlandİya’da yapılan bir araştırma, antipsikotik ilaçlardan Klozapin’in, reçete edilmiş olsaydı dünyada binlerce şizofrenin hayatını kurtarmış olabileceğini gösterdi.

Kuopio Üniversitesinden Jari Tiihonen ve iş arkadaşlarının yaptığı araştırma çerçevesinde, ülkede 1996 ile 2006 yılları arasında yaklaşık 67 bin şizofrenin ölüm oranları incelendi ve Klozapin kullanlarda ölüm ihtimalinin, diğer şizofreni hastalarına oranla en düşük olduğu gözlendi. Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan araştırmada, Finlandiya’da antipsikotik tedavilerin son on yılda yükselişe geçmesine rağmen, şizofrenlerin hala sağlıklı insanlardan yaklaşık 20 yıl daha erken öldüğü ortaya çıktı. Araştırmacılar, aralarında Kuetiapin, Haloperidol ve Risperidon’un da bulunduğu yeni ilaçların eskileriyle kıyaslandığında şizofrenlerde ölüm olasılığını sırasıyla yüzde 41, 37 ve 34 oranında arttırdığını söyledi. Öte yandan Finlandiya Sağlık Bakanlığının finanse ettiği araştırmada, Klozapin kullanan hastaların ölüm olasılığının yüzde 26 olduğu belirtildi. İngiltere’de South London ve Maudsley Hastanesine bağlı Ulusal Psikopati biriminde danışman psikiyatrist olan James MacCabe, araştırmayı, “çarpıcı ve şok edici” sözleriyle değerlendirerek, Klozapin’in, şizofrenlerde özellikle beklenmeyen ölümlerin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan intihar eğilimlerini azaltmada etkili olduğunu kaydetti.

14.07.2009


 

Endeavour yine gidemedi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Endeavour uzay mekiğinin fırlatılmasının bir gün daha ertelendiğini açıkladı.

NASA’dan yapılan açıklamada, Kennedy Uzay Merkezi yakınında yoğun bulutlar bulunması sebebiyle fırlatma işleminin dün yerine bugün geceye ertelendiği kaydedildi. Hava şartları sebebiyle dördüncü kez ertelenen Endeavour’un, Uluslararası Uzay İstasyonu’na götüreceği, Japon Kibo laboratuvarı tarafından yapılan platform ise uzayda kapalı olmayan ortamda yapılacak deneylerin gözlenmesinde kullanılacak.

14.07.2009


 

Sabah bel ağrısı hastalık habercisi

SabahlarI uykudan uyandıran, 1 saatten fazla belde tutulmaya yol açan bel ağrısının, omurga romatizmasının habercisi olabileceği belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz, yaptığı açıklamada, birçok kişinin bel ve boyun başta olmak üzere eklem ve kas ağrılarıyla karşılaştığını söyledi. Toplumda her 100 kişiden 80’inin hayatının bir döneminde bel ağrısından yakındığını belirten Kiraz, bel ağrısı olan hastaların yüzde 70-85’inin 6 hafta içinde kendiliğinden iyileştiğini bildirdi. Kiraz, bel ağrısının, kas spazmı, bel kayması, kireçlenme, romatizma, kemik erimesi, omurlarda kırık ve bel fıtığı gibi çeşitli sebeplere bağlı oluşabildiğini ifade ederek, ağrıların yüzde 90’ının basit ağrı kesicilerle geçebildiğini kaydetti. Her bel ağrısının ciddi bir hastalık habercisi olmadığını ancak uzun süreli bel ağrılarının önemsenmesi gerektiğini belirten Kiraz, ağrının devam etmesi halinde mutlaka uzman hekime başvurulması uyarısında bulundu.

14.07.2009


 

Sigara menopoz sonrasında da tehlikeli

ABD’de menopoz sonrası kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, sigara kullananlarla, hayat boyu sigara içmeyen kadınlar arasında akciğer kanseri gelişme riski açısından önemli bir fark bulunduğunu ortaya koydu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli, Amerika’da menopoz sonrasındaki kadınlarda akciğer kanseri gelişim riskinin hormonal faktörlerle ilişkisini inceleyen bir araştırmanın sonuçlarının açıklandığını bildirdi. Araştırma sonucunda bin 565 kadının akciğer kanserine yakalandığı, hayatları boyunca hiç sigara içmeyenlerde bu riskin daha az, halen sigara kullananlarda ise yüksek olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda ayrıca, erken menopoza girenlerde akciğer kanseri riskinin yüksek olduğu, ancak normal yaşta menopoza girenlerde bu riskin bulunmadığı da bildirildi.

14.07.2009


 

Askerler arkalarını görebilecek

Bİlİm adamları, ışığa çok duyarlı fiber optik kablolardan oluşturulan özel bir kumaş ile lenssiz kamera yaptı.

Ürün ticari olarak piyasa sürüldüğünde, örneğin askerler, savaş sırasında arkalarından gelebilecek tehlikeyi özel bir vizör ile görebilecek. Alınan bilgilere göre, Massachusetts Institute of Technology’de görevli bilim adamlarının geliştirdiği ışığa duyarlı fiber optik kumaş, çevredeki yansımaları merkez bilgisayara ileterek görüntü hâline gelmesine imkân tanıyor. Bu görüntüler, takılacak özel bir vizörden de izlenebiliyor. Bilim adamları test çalışmasında, ışık kaynağı ile fiber kumaş arasına, bir resim yerleştirdiler ve bu özel kumaşı, elektriği yükselten bir amplifikatöre ve bilgisayara bağladılar. Fiber kumaş ışık yoğunluğunu algılayarak bunu elektrik sinyallerine çevirdi ve bu sinyalleri alan bilgisayar da özel bir algoritma ile siyah beyaz görüntü oluşturdu.

14.07.2009


 

Kalorifer sistemi 2 bin yıldır var

Çanakkale’nİn Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde yer alan Parion Antik Kenti’ndeki Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip villanın, kalorifere benzeyen bir sistemle ısıtıldığı bildirildi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, yaptığı açıklamada, 2006 yılında antik tiyatro sahnesinin karşısında yapılan kazı çalışmalarında kalıntıları ortaya çıkarılan iç avlunun, revaklı bir ‘’Roma Villası’’na ait olduğunun belirlendiğini söyledi. Binanın yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edildiğine işaret eden Başaran, ‘’Bu villa, Roma döneminin gösterişli hayatını yansıtan bir mimari yapıya sahip’’ dedi. Prof. Dr. Cevat Başaran, bu yapının en önemli özelliğinin ısıtma sistemi olduğunu vurguladı. Sistem hakkında bilgi veren Başaran, ‘’Bu ısıtma sisteminde, ateşin yandığı bir merkez var. Burada ısıtılan su ya da ortaya çıkan buhar, duvar ve zemine yerleştirilen kanallar yardımıyla binanın içinde sürekli devir daim yaparak, sıcaklığın belirli bir oranda tutulmasını sağlıyor. Bu sistem, günümüzdeki kalorifer sisteminin ilk örnekleri arasındadır’’ dedi. Başaran, villanın bazı yerlerinin yoğun tahribat sonucu kullanılamaz hale geldiğini kaydetti.

14.07.2009


 

İtalya’da tecavüze karşı hadım çözümü

İtalya’nIn başşehri Roma’da seri tecavüz olaylarının zanlısının yakalanması, hadımlaştırma tartışmasını da beraberinde getirdi.

Bürokrasiyi Azaltma Bakanı Roberto Calderoli, “Kimyasal kısırlaştırma, cinsel tecavüz vakalarına tek çaredir. Bu öneriyi gündeme getirdiğimde, bana herkes deli gözüyle bakmıştı. Ama şimdi bilim adamlarının da bunu önerdiğini görüyorum” dedi. Calderoli, Roma’da pek çok cinsel tecavüz vakasının faili olduğu kuşkusuyla gözaltına alınan 32 yaşındaki Luigi Bianchini adlı zanlının aynı suçu 19 yaşındayken işlemiş olduğunu anımsatarak, “O kişi o dönemde gerekli tedaviye tabi tutulmuş olsaydı, bugün bizleri üzen vahşetler yaşanmayacaktı” diye konuştu. Daiele Sartache liderliğindeki İtalya Hareketi ise önümüzdeki haftadan itibaren, cinsel tecavüz ve çocuk tacizciliğine karşı kimyasal kısırlaştırma yöntemine başvurulması için imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

14.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.