14 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Azdavay kadını kültürünü yaşıyor

KASTAMONU'NUN doğa ve av turizminde önemli bir paya sahip ilçesi Azdavay’da yaşayan kadınlar, 300 yıllık geçmişe sahip yöresel kıyafetlerini günlük yaşamın her alanında kullanmaya devam ediyorlar.

Entari, kuşak, önlük, delme, şerit, paçalı don, tekke ve yazmadan oluşan yöresel kıyafet, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Azdavay’daki dokuma tezgahlarında üretilen yöresel kıyafetler, gelenek halinde anneden kıza, kayınvalideden geline aktarılıyor.

Yöre kadınları, entari, kuşak, önlük, delme, şerit, paçalı don, tekke ve yazmadan oluşan yöresel kıyafeti günlük yaşamın her alanında kullanıyor. Azdavay kadını folklorunu yaşatırken, yerli ve yabancı turistler de bu kıyafetlere büyük ilgi gösteriyor.Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, ilçenin yöresel kıyafetini Dünya folklor literatürüne ‘’folklorik kıyafet’’ olarak aldırmayı başardıklarını hatırlattı. Yörede genç kızların bu kıyafetleri sadece özel günlerde giymeyi tercih ettiğini anlatan Civelek, yöresel kıyafetin gelecek yıllara aktarılması için çalıştıklarını kaydetti. Civelek, şöyle konuştu: ‘’Yöremize ait bu kıyafetlerin yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi var. Geleneksel olarak kadınlarımızın giydiği kıyafettir. Tamamen el dokuma tezgâlarında üretilen ürünlerden oluşur. Dünya folklor literatürüne folklorik kıyafet olarak girmeyi başarmıştır. İlçemize gelen yerli ve yabancı turistlerde de ilçemizde bulundukları sırada bu kıyafetleri giyerler. Bu anlamda adeta bir kültür abidesidir. Azdavay kıyafeti kültür değeri yüksek kıyafettir. Sadece Azdavay’ı değil, Türkiye’yi, Türk milletini temsil eder. Biz de bunu elimizden geldiği kadar tanıtarak, özendirerek yaşatmaya çalışıyoruz.’’

14.07.2009


 

“Küçük talebeler” gazetemizi ziyaret etti

YURDUN farklı şehirlerinden gelen bir grup ortaokul öğrencisi gazetemizi ziyaret etti.

İstanbul Şirinevler’de yapılmakta olan okuma programı çerçevesinde burada bulunan ortaokullu talebeler, gerçekleştirdikleri ziyarette yapılan çalışmaları yakından görme fırsatı bularak, yönetici ve yazarlarla sohbet ettiler. İstanbul’da ilki gerçekleştirilen bir aylık okuma programındaki küçük nur talebeleri yaptıkları ziyarette, “bin kalemli nurcu” ifadesinin canlı tefekkürünü yapmış oldular. Selahaddin Vatansever’in rehberliğinde yapılan ziyarette, Nur’un fedaileri olma gayretinde olan küçük talebeler, merak kokan soruları ile Yeni Asya gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz ve Yayın Koordinatörü Abdullah Eraçıkbaş’ı hayli meşgul ettiler. Kitap neşri-yatımızın hazırlandığı katta, neşriyatımızın kitap-larının tashihiyle haşir neşir halde buldukları Mâlik Atom ile sorulu-cevaplı sohbet, küçük talebeleri derin bir zihnî seyahate soktu. Mâlik Atom “Biz istihdam ediliyoruz. Tek yaptığımız seçim ve her şeyi Cenâb-ı Hak yaratıyor. Bizi, yeteneklerimizi bizden iyi bilen bir Yaratıcımız var. Yeter ki, dua edelim” dedi.

Gazetemizin hazırlanması sürecindeki emekleri yakından gözleme fırsatı bulan “küçük talebeler” gazetemize dört elle sahip çıkacaklarının sözünü verdiler. Küçük talebeler, yayınlarımız üzerine değerlendirmelerini de gerekli yerlere ilettiler.

HACER AKGÜNLER

14.07.2009


 

Otobüs şoföründen 3. şiir kitabı

ANKARA’DA, Kızılay Gaziosmanpaşa hattında otobüs şoförlüğü yapan İbrahim Aydoğan, ‘’Ümite Yolculuk’’ adını verdiği 3’üncü şiir kitabını çıkarmanın heyecanını yaşıyor.

Evli ve 4 çocuk babası 52 yaşındaki İbrahim Aydoğan, şiir yazmaya ilkokul yıllarında başladığını belirterek, ‘’O yıllarda bir kıza aşık oldum ve onun için şiir yazdım. Şiir maceram böyle başladı’’ dedi. Kırşehir’de dünyaya geldiğini ve ilkokulu Karahıdır köyünde bitirdiğini anlatan Aydoğan, orta okul ve lise eğitimini de Kırşehir’de tamamladığını söyledi. Lise bittikten sonra fark derslerini vererek Kırşehir’deki 23 Nisan İlköğretim Okulu’nda 1.5 yıl öğretmenlik yaptığını anlatan Aydoğan, şöyle konuştu: ‘’1979 yılında istifa ederek EGO Genel Müdürlüğünde devlet memurluğuna başladım. Askerlik dolayısıyla görevimden ayrıldım. Siyasi nedenlerle yaklaşık 1 yıl cezaevinde yattım. 1985’e kadar pazarcılık yaptım, aynı yıl memuriyetim tekrar başladı. 1989’da ise belediyenin açtığı sınavı kazandım. 20 yıldır otobüs şoförlüğü yapıyorum.’’ Yaklaşık 40 yıldır şiir yazdığını ifade eden Aydoğan, şunları kaydetti: ‘’Bugüne kadar 2 binin üzerinde şiir yazdım. Şiirlerimi, 2 kitap halinde ciltletip, eşime dostuma dağıttım. Son kitabım olan ‘Ümite Yolculuk’ için Kültür Bakanlığından bandrol aldım. Kitabımda 312 şiir yer alıyor. Ayrıca yazdığım şiirleri yerel sanatçılara türkü sözü olarak veriyorum. Şiir yazmaktan büyük mutluluk duyuyorum.’’

14.07.2009


 

Uçak kazası, “İspanyol kardeşliği’’ni doğurdu

TRABZON'UN Maçka ilçesinde 6 yıl önce meydana gelen ve 62 İspanyol Barış Gücü askeri ile 13 mürettebatın ölümüyle sonuçlanan uçak kazası, Trabzon’da çekilecek ‘’İspanyol Kardeşliği’’ isimli sinema filmine konu olacak.

Çeşitli sinema filmleri ile televizyon dizilerine yönetmen olarak imza atan Murat Saraçoğlu, birkaç yıl önce bir gazetede okuduğu ve Trabzon’da bir müezzinin İspanya’ya gönderdiği mektubun öyküsünün kendisini çok etkilediğini belirterek, ‘’Yaklaşık 2 yıl bu haber ve beraberinde topladığım verileri bilgisayarımda sakladım. Sonunda bir film hikâyesi çıkararak ön çalışmaya başladık’’ dedi. Saraçoğlu, Maçka ilçesindeki Pilav Dağı mevkisinde 2003 yılında meydana gelen uçak kazasının hemen ardından olay yerine giderek, çevreye saçılan enkazın arasında ölen kişilerin kişisel eşyalarını kurtarabilmek için çaba harcayan din görevlisi Sait Topçu’yla ilgili yayımlanan haberden esinlendiğini bildirdi. Saraçoğlu, şöyle devam etti: ‘’Civar köylerden birinde yaşayan Sait Topçu, kimsenin kurtulamayacağını anlayıp enkaz arasında dolaşırken, bir kısmı yanmış fotoğraflara ve bir adres belgesine ulaştı. Fotoğraflarda, ölen askerlerden birine ait aile görüntüleri vardı. Bu yanık fotoğraflardan etkilenen Topçu, bunları yanında bulduğu adrese gönderdi. Kısa sürede mektup, ölen askerin İspanya’daki eşine ulaştı. Acılı kadın için bu dünyanın en değerli hediyesiydi. Çekmeyi planladığımız film, Trabzonlu müezzin Topçu’nun hikâyesini anlatmayı hedeflemektedir.’’

14.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.