26 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Krizdeki esnafa düğün dopingi

HÜkümetİn beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleriyle cesaretlenen çiftler dünya evine giriyor, krizdeki esnaf bayram ediyor. Her yıl ortalama 600 bin gencin oturduğu nikâh masası bu yıl ayrı önem taşıyor.

Bir ev kurmanın maliyeti 17 bin lira olunca evlenen çift sayısıyla çarpıldığında ekonomiye büyük katkısı ortaya çıkıyor. Düğün ekonomisinin büyüklüğü yılda 10 milyar lirayı buluyor.

En çok düğün ortalama 90 bin çiftin evet demesiyle Ağustos’ta yapılıyor. Esnaf, Mayıs-Eylül arasındaki durgunluğu evlenmeye hazırlanan çiftlerin siparişleri ile atlatıyor. Mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan dâvetiyeciye, düğün salonundan kuaförüne, fotoğrafçıdan gıdacıya kadar binlerce işletmeci krizde gençlerin evlilik alış verişinden pay alabilmek için yarışıyor. Esnafın bir bölümü müşteri kapmak için hediye paketi hazırlıyor. Bazıları ise 24 aya varan taksitli satış yöntemini tercih ediyor.

Sokaklardaki düğün konvoylarındaki artışla yüzü gülen sektörlerin başında mobilya geliyor. Mobilyacılar, yıllık satışlarının yüzde 45-50’sini düğün sezonunda gerçekleştiriyor. Bu yıl bir de yüzde 18’lik KDV yüzde 8’e indirilince firmalar, tanıtım ve reklâm kampanyalarıyla gençleri alış verişe çekti.

Bosch Beyaz Eşya Bayii Ahmet Sözeri, düğün sezonuyla birleşen yüzde 6’lık ÖTV indirimiyle satışlarda ciddî patlama olduğunu dile getirdi. Vergi indiriminin hayata geçtiği Nisan-Mayıs-Haziran aylarında üreticilerin ürün bulamadığına dikkat çeken Sözeri, hâlâ o dönemki siparişlerin teslimatıyla uğraştıkları kaydetti. Kuyumcular altın fiyatlarının son 6 aylık tırmanışı sebebiyle vatandaşın altın almadığını belirtiyor. Ankara’da kuyumculuk yapan Zübeyir Yılmaz, geçen yılın aynı dönemine göre satışların azaldığını ifade etti.

Ankara’nın en büyük nikâh salonlarından biri olan Vedat Dalokay Evlendirme Dairesi verileri krize rağmen gençlerin evliliği ertelemediğini ortaya koyuyor. Birçok düğün salonunda yer bulmak için aylar öncesinden randevu almak gerekiyor.

26.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  “Kayıtdışı”nda ürküten rakamlar

  BENZİN YİNE 3.24 LİRAYA ÇIKTI

  Körfez’in serveti 1,1 trilyon dolara geriledi

  Yardımla iş kurdu, büyük patron oldu

  Krizdeki esnafa düğün dopingi

  Çay rekoltesi dünyada düştü, bizde arttı

  Altı ayda 36 milyon kişi uçtu

  15 kalkınma ajansı kurulacak

  Defne alternatif ürün oldu

  Taşıt sayısı 14 milyonu geçti

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.