26 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Bir yılda 1897 mahkûmiyet

TÜRKİYE, yargı sistemini tartışırken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) faaliyet raporu, yargı reformuna olan ihtiyacı gözler önüne seriyor.

AİHM, 2008 yılında Türkiye aleyhine 1897 karar verdi. Dostane çözümle sonuçlanan başvuru sayısı ise 913.

Adalet Bakanlığı, insan hakları başvurularına ilişkin olarak insan hakları konusundaki gelişmeleri izliyor. Bu konulardaki çalışmalara katılarak gelişmeler, iç hukuka yansıtılması için ilgili kurum ve birimler bilgilendiriliyor. Ayrıca, AİHM’e Türkiye aleyhine yapılan başvurulara karşı yapılacak savunmalar için bilgi ve belge sağlanıyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2008 yılı itibariyle AİHM’e yapılan başvurulara ilişkin bilgiler ise şöyle: AİHM’in Türkiye aleyhine verdiği karar sayısı 1897. Türkiye lehine verilen karar sayısı 45. Delegeler Komitesi’nin Türkiye aleyhine verdiği karar sayısı 13. Dostane çözümle sonuçlanan başvuru sayısı 913. AİHM’in kabul edilemez bulduğu başvuruların sayısı 979 iken; diğer nedenlerle kayıttan silinen başvuru sayısı da 229. Kabuledilebilirlik kararı 29, kısmen kabuledilebilirlik kararı 90. Halen incelemesi devam eden başvurular 966. Türkiye’den AİHM’e giden toplam dosya sayısı ise 5 bin 161.

Rapora göre, 2008 yılı sonunda mahkemenin önünde bulunan 97 bin 300 dosyanın 11 bin 100 adedini Türkiye aleyhine yapılan başvurular oluşturuyor. Mahkemenin bakmakta olduğu dosyaların yüzde 11.42’si Türkiye’ye ilişkin. Bu rakamlara göre Türkiye Rusya’dan sonra aleyhine en çok başvuru yapılan ülke durumunda. Son 10 yıl içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği toplam 8 bin 172 ihlâl kararının bin 652’si Türkiye’ye ait. Bu kararların yarısı ise adil yargılanma hakkının ihlali ile ilgili.

HUKUKÇULAR: DENETİM SİSTEMİ KURULMALI

Hukukçulara göre bu olumsuz tablonun oluşmasında en büyük etken, gerekli iç denetim sisteminin kurulup işletilememesi. Bu konuda atılması gereken en önemli adım ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeden önce başvuruların ülke iç hukukunda incelenmesini sağlayacak bir yöntem olan ‘anayasa şikayetinin hayata geçirilmesi. Bireysel başvuru ya da anayasa şikayeti, anayasada belirtilen temel hak ve özgürlüklerin yasama, yürütme ve yargı organları tarafından ihlal edilmesi durumunda bireylerin başvurdukları olağanüstü bir kanun yolu olarak tanımlanıyor. Bireysel başvurunun uygulanma biçimi ülkeden ülkeye farklılık gösterse de Federal Almanya, Avusturya, İspanya, Rusya, Macaristan, Ukrayna, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, İsviçre, Belçika, Meksika, Şili, Brezilya, Arjantin ve Güney Kore gibi ülkelerde uygulanıyor.

26.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Başbakanlığa örtülü ödenek yetmedi

  En iyisini hep askerler yapmış!

  Özbek: Herkesin kişisel ilişkileri olabilir

  Devlet adam öldürmez

  Haliç Köprüsü’nde bir ay çalışma var

  YAŞ haftaya toplanıyor

  HSYK kararları yargı denetimine tabi tutulmalı

  “HSYK krizi yargıya güveni sarsıyor”

  “Meslekî eğitim siyasî hesaplaşmalara mahkûm edilmemeli”

  Bir yılda 1897 mahkûmiyet

  Köyü boşaltılan vatandaşa sınırlı tazminat

  AB süreci Türkiye’yi değiştiriyor

  Dipçik kurbanı çocuk, yardım bekliyor

  Kazadan 9 saat sonra bulundular

  Taşıt sayısı 14 milyonu geçti

  Emekliler maaşından kesintiye dâvâ

  Sigara sebebiyle her yıl 300 bin çocuk ölüyor

  Kozan beşik gibi

  Türkiye demek, cami demek

  Öğrencilerden YÖK protestosu

  Mevsimlik işçileri TCDD taşıyacak

  İnternet bağımlılığı evliliğe zarar veriyor

  OYP sonuçları açıklanıyor

  Sokaklara “izmaritmatik” lâzım

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.