02 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Sosyal fobi terfiye engel

GAZİANTEP Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Altındağ, ‘’Sosyal fobisi bulunan insanlar birçok fırsatı kaçırabilir. Bu rahatsızlığı nedeniyle terfi edemeyen, yükselemeyen bir sürü insan var” dedi.

Doç. Dr. Abdurrahman Altındağ, yaptığı açıklamada, insanların çoğunlukla sosyal fobiyi bir hastalık gibi değil, bir endişe, bir kaygı hali gibi değerlendirdiğini ve tedavisinin olabileceğini çok fazla düşünmediğini söyledi. Doç. Dr. Altındağ, sosyal fobinin girilen sosyal bir ortamda onaylanmayacak, beğenilmeyecek bir davranışta bulunmaktan duyulan korku olarak nitelenebileceğini belirtti.

Altındağ, sosyal fobi görülen her 3 hastadan ikisinde çekingen kişilik bozukluğu da bulunduğunu ve hastalığın genellikle 15-25 yaş arasında başladığını dile getirdi. Sosyal fobisi bulunan kişilerin, kendilerinde kaygı hali meydana getiren ortamlardan kaçınarak hayatlarını sürdürebildiğini ancak bunun kişinin birçok fırsatı ya da imkânı kaçırmasına sebep olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Altındağ, kişi öğretmen ya da öğretim görevlisi olacaksa bundan kaçındığını ve bu yönde bir tercih yapmadığını, karşı cinsle olan ilişkilerinde zorlandığını, üst düzey bir yöneticiyle konuşmaktan çekindiği için kariyerinde belki de yükselemediğini dile getirdi.

Altındağ, şöyle konuştu: ’’Sosyal fobisi bulunan insanlar birçok fırsatı kaçırabilir. Bu rahatsızlığı nedeniyle terfi edemeyen, yükselemeyen bir sürü insan var. Genellikle sosyal fobisi olan insanlar bir şekilde yakınlarının bunu fark etmesi sonucu doktora yönlendiriliyor. Tedaviden olumlu sonuç alan çok sayıda hasta var.’’

Doç. Dr. Altındağ, sosyal fobinin psikoterapi ve ilâç gibi yöntemlerle tedavi edildiğini, tedaviden olumlu sonuçlar alındığını kaydetti. Altındağ, şöyle konuştu: ’’Sosyal fobisi bulunan kişiler, genellikle sosyal ortamlardan ve kişilerle göz temasında bulunmaktan kaçınır. Kişilerde böyle ortamlara girdiklerinde bir an önce ortamdan uzaklaşma isteği oluşur. Yüz kızarması, terleme, ağız kuruması, kalp çarpıntısı gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkabilir. Bu kişinin diğer insanlarla çeşitli şekillerde ilişki kurmasının önüne geçen bir hastalıktır. ’’

ÇOCUKLAR RENCİDE EDİLMEMELİ

Sosyal fobinin oluşumunda ergenlik ve çocukluk dönemi yaşantılarının önemli etkisi olduğunu dile getiren Altındağ, şöyle konuştu: ’’Bu dönemde, katı ve otoriter ebeveyn tutumları çocuğun kendisini ifade etmesine imkân verilmemesi ve kendini ifade ettiğinde çocuğun utandırılması, zor durumda bırakılması ve rencide edilmesi olumsuz etkilere neden oluyor."

02.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Etle tırnak gibiyiz

  Katliâm sanıkları mahkemede

  Büyüme demokratik açılımla mümkün

  AKP’den Kürtçe pankart

  Babacan, G-20 toplantısına katılacak

  Öğretmenlik başvuruları başladı

  Ege Denizi’nde bir saatte 7 deprem

  Şırnak’ta, 2 terörist teslim oldu

  Zabıta 183 yaşında

  Kayıtlar yasaklı başladı

  Ortak paydaları konuşalım

  Özcan: Nüfus cüzdanı ve ikamet istenmeyecek

  ÖSYM, 40 sınav için 148.5 milyon TL harcadı

  Yargıya baskı kendi içinden de gelir

  Ev kredisi alanlar zorda

  Sözleşmeli öğretmenler için imza kampanyası

  Şanlıurfa’dan 38 ülkeye Ramazan coşkusu

  Sosyal fobi terfiye engel

  İftar topu yerine, ses bombası

  Balıkta Ramazan bereketi

  BM'den, iklim için acil çağrı

  Türkiye betona mahkûm oldu

  Kartpostal 72 yıl sonra ulaştı

  Cepte mobil reklâm dönemi

  Sağlıklıysanız her gün aspirin almayın

  Ters çıkan organ, tersten nakledildi

  Üniversiteye yapay zekâlı mülâkat asistanı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.