02 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Türkiye betona mahkûm oldu

TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, yaptığı açıklamada, mimaride ahşabın giderek terk edildiğini söyledi.

Ahşabın tabiî, sağlıklı ve dayanıklı bir malzeme olmasına karşın, yanlış bilgiler sebebiyle konutlarda kalan son ahşap doğramaların da çıkarılarak yerlerine plâstik doğramaların takıldığına işaret eden Özçelik, insanların farkında olmadan sağlıklarını da riske attıklarını bildirdi. Betonarme binalarda çoğunlukla yapay ürünlerin kullanıldığını, yapay ürünlerin ise yetersiz denetim sebebiyle bazı riskler taşıdıklarını belirten Özçelik, şöyle dedi. ‘’Yapay malzemelerin hepsinin sağlığa aykırı olduğunu söylemiyoruz. Ama yapay malzemelerin içine kimyasal malzemeler giriyor. Bunun çok iyi denetlenmesi gerekir. Ülkemizde ise bu denetimin çok iyi yapıldığını söylemek mümkün değil. Yapay malzemelerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri zamanla ortaya çıktığı için farkında değil insanlar. Duvardaki boyanın kalitesini bilmiyoruz. Doğramada ahşap yerine plâstik kullanıyoruz. Oysa plâstiklerin büyük bir kısmı sağlığa çok zararlı, kanserojen madde içeriyor.’’ Beton binalarda nem oranının yüksek olması sebebiyle astım, romatizma, dolaşım bozuklukları gibi hastalıkların giderek arttığını ifade eden Özçelik, betonun ve beton binaların yoğunluğunun insan psikolojisini de olumsuz etkilediğini öne sürdü.

AHŞAP HEM DAYANIKLI, HEM SAĞLIKLI

YanlIş bilgilerin insanları ahşaptan uzaklaştırdığını, oysa ahşabın son derece dayanıklı ve sağlıklı bir malzeme olduğunu söyleyen Özçelik, depreme ve yangına karşı en güvenli malzemenin ahşap olduğunu vurguladı. Depremde insanları betonun ağırlığının öldürdüğünü, 100 metrekarelik betonarme karkas sisteminin ağırlığı 75 ton iken aynı ölçüde ahşap yapının ağırlığının 2,5-4 ton olduğunu belirten Özçelik, yangında da yapılan testler sonucu ahşabın beton ve çelik binalardan daha dayanıklı olduğunun belirlendiğini ifade etti. Karadeniz gibi ağacın bol olduğu, klâsik mimarisinde ahşaba önemli bir yer veren bölgede yaylaların bile artık betonarme yığını hâline geldiğini söyleyen Özçelik, bugün ahşabı iyi işleyecek ustalarının da kalmadığını savundu. ‘’Klâsik mimarimizde ahşabın önemli bir yeri olmasına rağmen ne yazık ki betona mahkûm edildik’’ diyen Özçelik, şöyle devam etti: ‘’Amerika’daki konutların ortalama yüzde 90’ını ahşaptır, Fransa ve Almanya’da tüm yapılarda ahşap kullanımı yüzde 80 civarındadır. Türkiye’de ise bu oran yüzde 5’i geçmez. Sorunlara günlük çözümler, bilimden, san'attan, tarihten uzaklaşmak, binaların rant kapısı olarak görülmesi, yasalardaki boşluklar, imar tadilatları şehirlerimizi beton binalarla doldurdu.’’ İnsanların tabii olana dönüş arayışlarının sürdüğünü ifade eden Özçelik, zaman içinde ahşabın değerinin de anlaşılacağını kaydetti.

02.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Etle tırnak gibiyiz

  Katliâm sanıkları mahkemede

  Büyüme demokratik açılımla mümkün

  AKP’den Kürtçe pankart

  Babacan, G-20 toplantısına katılacak

  Öğretmenlik başvuruları başladı

  Ege Denizi’nde bir saatte 7 deprem

  Şırnak’ta, 2 terörist teslim oldu

  Zabıta 183 yaşında

  Kayıtlar yasaklı başladı

  Ortak paydaları konuşalım

  Özcan: Nüfus cüzdanı ve ikamet istenmeyecek

  ÖSYM, 40 sınav için 148.5 milyon TL harcadı

  Yargıya baskı kendi içinden de gelir

  Ev kredisi alanlar zorda

  Sözleşmeli öğretmenler için imza kampanyası

  Şanlıurfa’dan 38 ülkeye Ramazan coşkusu

  Sosyal fobi terfiye engel

  İftar topu yerine, ses bombası

  Balıkta Ramazan bereketi

  BM'den, iklim için acil çağrı

  Türkiye betona mahkûm oldu

  Kartpostal 72 yıl sonra ulaştı

  Cepte mobil reklâm dönemi

  Sağlıklıysanız her gün aspirin almayın

  Ters çıkan organ, tersten nakledildi

  Üniversiteye yapay zekâlı mülâkat asistanı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.