09 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

RAMAZAN'LA GELEN...

AYŞENUR ÖZBALIK

İŞTE yine Ramazan ayı...

Yine bütün ihtişamıyla bizlerle… Bütün güzellikleriyle… Bu aya ulaşmış olmak ne büyük şeref, ne büyük lütuf… Bu ayın güzelliklerinden biri de; akrabalığı, dostluğu yeniden canlandırıyor olması. En güzel yeşerdiği yerlerde iftar sofraları…

Misafirler gelmeden önce evde hummalı bir çalışma olur. Çünkü dostların, akrabaların; Allah rızası için tuttukları orucu senin evinde açmaya geliyorlardır. Senin evini oruçlu nefesleriyle şenlendireceklerdir. Senin yapmış olduğun yemeklerle oruçlarını Allah’a takdim edeceklerdir. Sen de onların karınları doyarken ayrı bir lezzet alacaksındır.

İşte bu duygular içerisinde çalışmaya başlarsın. Yemekler büyük özenle hazırlanır. Herkesin damak zevkine uygun olmasına, ortak yol bulunmaya çalışılır. Sonra sofralar kurulur, servisler yapılır. Ama her zamanki gibi yemeğe hemen başlanılmaz. Bir ses beklenir. O duyulmadan hiçbir şeye el uzatılmaz. O ses ki, İslâmiyet’i günde beş defa ilân eder. İmandan sonra gelen namaza dâvet eder insanlığı. İşte o ses beklenir. “Allahuekber” işitilmeden yemek yasaktır.

Eller açılır iftar sofralarında; yiyebilirsin emri gelene kadar. Ve bütün içtenliğimizle, en aciz olduğumuz hâlimizle, kalbimizdeki gizlilikler susuz dillerle kelimelere dökülür.

Ve beklenen ses duyulur. Yiyebilirsin emri gelmiştir artık. Âminlerle yemeğe başlanır. Nimetin lezzetini tam hissederek yemekler yenir. Şükür ve hamd edilir. “Ey bizi nimetleriyle perverde eden sultanımız! Bize gösterdiğin numunelerin ve gölgelerin asıllarını, menbalarını göster ve bizi makarr-ı saltanatına celb et. Bizi bu çöllerde mahvettirme; bizi huzûruna al, bize merhamet et. Burada bize tattırdığın leziz nimetlerini orada yedir. Bizi zevâl ve teb’îd ile tâzib etme. Sana müştak ve müteşekkir şu mutî raiyyetini başıboş bırakıp idâm etme. 1 Ya Rab! Kusurumuzu affet. Bizi kendine kul kabul et. Emanetini kabzetmek zamanına kadar bizi emanetinde emin kıl. 2 Ya Rab! Şu Resûl-i Ekrem Aleyhisselatü Vesselâmın bereketi hürmetine bize ihsan ettiğin maddî ve manevî rızkımıza bereket ihsan et. 3 Âmin” diyerek son bulur iftar sofraları…

Farz olan oruç sonrası, insanın yaratılışındaki şükür gayesi yerine gelmiştir artık.

İşte Ramazan, işte iftar sofraları…

Dipnotlar:

1- Sözler, s. 55

2- A.g.e, s. 33

3- Mektûbât, s. 199

09.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  İLMİHAL

  Bir Sahabenin Günlüğü

  RAMAZAN'LA GELEN...

  PEYGAMBER KISSALARI

  RAMAZAN HÂLLERİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  MİNİ HİKÂYELER

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR

  Kavuştuk çok şükür Ramazan’a

  DOSTLARA DUÂLAR

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  Ramazan takvimi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.