02 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

TÜSİAD: İcraat listesinde AB yok

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, dış politik icraat listesinde henüz AB’yi görünmediğini belirterek, “AB, Türkiye’yi kaybetmek üzeredir ve bundan ciddî zarar görecektir.

Böyle bir gelişmeden ülke olarak bizim de zarar göreceğimiz aşikârdır” dedi.

TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Koç, küresel krizle ilgili olarak herkesin iyimser olmaya daha yatkın olduğunu ancak, bugün için ne yazık ki ‘’çok şükür geçti’’ diyemediklerini söyledi.

Mustafa Koç, TÜSİAD olarak yıllarca Türkiye’nin bütün komşularıyla sorunlu olmasını zaman zaman eleştirdiklerini, on yıllar sonra ilk defa kronik dış politika sorunlarında bazı adımlar atılıyor olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ‘’Orta Doğu’da anlaşmazlıkların çözümüne katkıda bulunmak; Suriye ve Irak ile olumlu ilişkiler geliştirmek, İran ile diyalog kapısını açık tutma konusunda katkı sunan ülke olmak, Rusya ile stratejik işbirliğine girmek ve nihayet Ermenistan ile tüm dünyanın dikkatle izlediği bir açılımın ilk adımlarını atmak, hükümetin çok önemli başarıları olarak tarihe geçecektir’’ dedi.

Dileklerinin, aynı başarının hükümetin kararlılıkla çaba sarfettiği Kıbrıs meselesinde de gösterilmesi olduğunu söyleyen Mustafa Koç, şunları kaydetti: ‘’Ne yazık ki, bu başarılı dış politik icraat listesinde henüz AB’yi göremiyoruz. AB, Türkiye’yi kaybetmek üzeredir ve bundan ciddî zarar görecektir. Böyle bir gelişmeden ülke olarak bizim de zarar göreceğimiz aşikârdır. Türkiye’de geçmiş tüm hükümetler, ellerini çabuk tutma konusunda son derece isteksiz davrandıkları için, bugün AB içindeki bazı ülkelerin, kendi iç siyasal sorunları nedeniyle bizi oyunun dışına sürüklemek istemesine maalesef seyirci kalıyoruz.’’

Hükümetin, bu tıkanmayı açmanın yolunu bölgede Türkiye’nin gücünü pekiştirmekte bulmuş olabileceğini ifade eden Koç, bölgesinde güçlü bir Türkiye’nin AB ile pazarlık masasına eli daha kuvvetli oturacağının da bir gerçek olduğunu söyledi.

O pazarlık masasında bir başka önemli gerçeğin de arkada güçlü bir kamuoyu desteği olduğuna işaret eden Koç, ‘’Eğer 2014’te AB’ye tam üyelik hedefimizi hala muhafaza ediyorsak, bunun ancak topyekûn bir destek ve seferberlikle gerçekleşebileceğini aklımızdan çıkarmamamız gerekir’’ dedi.

Mustafa Koç, demokratik açılımla ilgili olarak, ‘’Bir açılım söz konusu olacaksa önce barajı indirmenin ve parlamentoda temsilin yolunu genişletmek düşünülmeli ve neredeyse hiçbir ülke parlamentosunda örneği bulunmayan mevcut uygulama düzeltilmelidir’’ dedi.

AB İLE İLİŞKİLER BİR SÜREDİR SAĞLIKSIZ

YİK Toplantısının açılışındaki yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin bir süreden beri sağlıksız şekilde sürdüğünü ifade ederek, ‘’Teknik olarak müzakerelerin devam ediyor olması, Türkiye’de yapısal reform iştahının azaldığı, AB üyelerinden bazılarının ise Türkiye’ye karşı kabul edilemez ölçüde hasmane bir tutum içinde oldukları gerçeğini gizleyemiyor’’ dedi.

02.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  IMF BAŞKANINA AYAKKABI FIRLATILDI

  FAKİRLİĞİN SEBEBİ SÖMÜRÜ DÜZENİ

  Tuzla’da 128. ölüm

  C. G’nin kemik yaşı tesbit edildi

  Sağlıkta katılım payı, yargıda

  El bagajındaki sıvılara sınırlama

  ZEYDİ DE, BUSH’A FIRLATMIŞTI

  TÜSİAD: İcraat listesinde AB yok

  ‘Halk’ Partisi halkın seçmesine karşı

  Ergenekon’da 112. duruşma yapıldı

  Atalay: Bursa’daki tahrik araştırılıyor

  Avusturya’da başörtü yakan öğrenciler okuldan atıldı

  Yeni yasama yılı başladı

  JİTEM, Genelkurmay’a sorulacak

  Mahkemeler, elimizi kolumuzu bağlıyor

  Alzheimer Çağrı Merkezi, Türkiye geneline yayıldı

  Konyalılardan Moğolistan’a cami

  Depremlerde kelebek etkisi

  Çikolata ile suç arasında bağlantı

  İnternette, ABD’nin egemenliği bitiyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.