08 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Zirveden ‘İstanbul Kararları’ çıktı

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları, Guvernörler Kurulu başkanlığı görevini Nijerya’ya devreden Vietnam Merkez Bankası Başkanı Nguyen Van Giau’nun konuşmasıyla sona erdi.

Giau, IMF ve Dünya Bankası ile üye hükümetlerin çabalarının, ekonominin uçurumdan kurtarılmasına yardımcı olduğunu belirterek, ‘’Ancak yaşadığımız toparlanmanın, çıkış stratejilerini uygulamadan önce bir politika desteğinin sürdürülmesine de bağlı olduğunu vurgulamak istiyorum’’ dedi. IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde, Kalkınma Komitesi ile Uluslararası Para ve Finans Komitesince (IMFC) alınan ortak kararların özeti ise ‘’İstanbul Kararları’’ olarak adlandırılacak. IMF ve Dünya Bankası ile ekonomi yetkililerinden alınan bilgiye göre, İstanbul’daki toplantıda alınan kararlar, 1929 Dünya Ekonomik krizinden bu yanaki en büyük krizin yaşandığı bir dönemde ve G20 toplantılarının hemen sonrasında yapılması sebebiyle ‘’İstanbul Kararları’’ olarak benimsenecek. Toplantılarda alınan kararların, ‘’İstanbul Kararları’’ olarak kayda geçirilerek, uluslar arası platformlarda kullanılmasının kabul edildiği belirtildi. IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında alınan ‘’İstanbul Kararları’’nın, küresel ekonomik ve finansal mimariyi yeniden yapılandırma çalışmalarına önemli katkılarının olacağı vurgulanıyor.

HANGİ KARARLAR ALINDI?

‘’İstanbul Kararları’’ olarak isimlendirilen ortak kararlara göre, küresel krizden toparlanma işaretleri var ancak, toparlanma yavaş olacak, riskler devam ediyor. Krizden çıkış önlemleri için ülkeler arasında tam bir işbirliği ve uyum gerekiyor. Gelişmekte olan ülkelerin, küresel toparlanmanın lokomotifi olmaya devam edeceğine de dikkat çekiliyor. Canlandırıcı tedbirlerin erken terk edilmesinin krizden toparlanma girişimlerine olumsuz etkide bulunabileceği, tedbirlerin geç terk edilmesinin de kamu açıklarını yükselterek, enflasyon ve nihaî olarak da faizleri yükseltici bir baskı yapacağı ifade ediliyor. Dünya ekonomisinin toparlanmaya, finansal sektör riskinin azalmaya başladığı ve işlerin yolunda gittiği, ancak henüz bütün sorunların aşılamadığı belirtiliyor. IMF ve Dünya bankasındaki, kota ve oy hakkı ile yeniden yapılanma reformlarının en kısa sürede gerçekleştirilmesi, ‘uluslar arası kuruluşlarda, ‘’aşırı temsil edilen’’ ülkelerin IMF’deki yüzde 5, Dünya Bankası’ndaki yüzde 3’lük kotasının az temsil edilen ülkelere aktarılması benimseniyor. Bu konuda, gelecek yılki IMF-Dünya Bankası bahar dönemi toplantıları ve 2011 yılına kadar da nihai bir sonuca ulaşılması gerektiği belirtiliyor. Gerek IMF, gerekse Dünya Bankasının, mevcut krizden toparlanma ve ilerideki krizlere karşı daha hazırlıklı olmak için yeterli sermaye gücü ile donatılması gerektiği kaydediliyor. Mevcut krizin en önemli sebeplerinden biri olan finans sisteminin daha etkin bir şekilde denetlenmesi gerektiği de vurgulanıyor. Türkiye’nin, ikinci kez ev sahibi olduğu IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantılarına başarılı bir ev sahipliği yaptığı da kaydediliyor.

5 bin kişi görev aldı

IMF-Dünya Bankası Guvernörler Kurulu Toplantısı boyunca 5 bin personelin görev aldığı bildirildi. Uluslararası Kongre Sarayı Tesisleri İşletmeciliği Ticaret A.Ş. (UKTAŞ) yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplantılara 13 bin delegasyon ve 2 bin ziyaretçi katıldı. Toplantıları izlemek üzere bin 661 basın mensubunun online akreditasyon yaptığı, kartını alıp toplantıları izleyen gazeteci sayısının ise bin 138 olduğu belirtildi. Söz konusu gazetecilerin 667’sinin Türkiye’den, geri kalan bölümünün ise dünyanın çeşitli ülkelerinden toplantılara katıldığı ifade edildi. Ana toplantılarda 11 dilde çeviri yapıldı. Toplantıların yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yaklaşık 5 bin adet personel görev yaptı. Günde 690 özel güvenlik, 485 temizlik görevlisi ve bin 500 kişi katılımcılara catering hizmeti verdi. Toplantıda yaklaşık 500 bin adet su ücretsiz olarak dağıtıldı.

08.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Zirveden ‘İstanbul Kararları’ çıktı

  Otomotiv ihracatında olumlu sinyaller

  Çağlayan’dan dış ticarette ‘Afrika Açılımı’

  CeBIT ilklere sahne oluyor

  İMKB 50 bini gördü

  ‘Altın’ çağını yaşıyor!

  Hac malzemesi ihracatı parladı

  Kredi kartı borçlusu Ağustos’ta azaldı

  MOSDER'in yeni üyesi, Cardin Mobilya

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.