08 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Otomotiv ihracatında olumlu sinyaller

YIlIn son çeyreğine girilirken, otomotiv ihracatındaki düşüş hızı, Eylül’de yüzde 24,4 ile aylık bazda en düşük seviyeyi gördü.

AB ülkelerinde umduğunu bulamayan otomotiv sektörünün ihracatı, uzak ve çevre ülkelerde dikkati çekici artışlar kaydetti. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kayıtlarından derlenen bilgiye göre, Ocak-Eylül döneminde 166 ülke ve özerk bölgenin yanı sıra 13 serbest bölgeye yüzde 43,4’lük düşüşle 10 milyar 913 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektöründe, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren gözlenen, ihracatın düşüş hızındaki yavaşlama sürüyor. Ocak ve Şubat aylarındaki yüzde 56’lık gerileme ile yıla başlayan sektörün ihracatı, Mart’ta yüzde 49, Nisan’da yüzde 52 ve Mayıs’ta yüzde 48 oranında geriledi. Sektör, Ocak-Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, ihracatının yaklaşık yarısını kaybetti.

İhracattaki düşüş hızında, ilk ciddi yavaşlama yüzde 34’lük düşüşle Haziran ayında gerçekleşirken, Temmuz’da yüzde 31, Ağustos’ta da yüzde 29’luk düşüş gözlendi. Yılın son çeyreğine girilirken, otomotiv ihracatındaki düşüş hızı, Eylül’de yüzde 24,4 ile aylık bazda en düşük seviyeyi gördü.

ÖTV indirimi, satışları arttırdı

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, otomotiv sektörüne yönelik uygulanan ÖTV indirimiyle bu yılın Eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58,97 artışla 7 bin 680 adet beyanname verilerek 28 milyon 339 bin 491 lira ÖTV tahakkuk ettiğini bildirdi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin otomobil satışları üzerindeki etkisini anlatan Bulut, şu bilgileri verdi: ‘’(İzmir’de) Taşıtlar Vergi Dairesi Müdürlüğüne Eylül 2008 döneminde 4 bin 831 beyanname verilerek 20 milyon 647 bin 512,59 lira ÖTV tahakkuk etmiş iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 58,97 artışla 7 bin 680 adet beyanname verilerek 28 milyon 339 bin 491,17 lira ÖTV tahakkuk etmiştir.’’ Bulut, beyanname sayılarına bakıldığında en fazla beyannamenin binek araç olarak tabir edilen otomobilde olduğunu dile getirdi.

08.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Zirveden ‘İstanbul Kararları’ çıktı

  Otomotiv ihracatında olumlu sinyaller

  Çağlayan’dan dış ticarette ‘Afrika Açılımı’

  CeBIT ilklere sahne oluyor

  İMKB 50 bini gördü

  ‘Altın’ çağını yaşıyor!

  Hac malzemesi ihracatı parladı

  Kredi kartı borçlusu Ağustos’ta azaldı

  MOSDER'in yeni üyesi, Cardin Mobilya

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.