10 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Yaş sınırı kalksın, başörtüsü yasağı bitsin

Din-Bir-Sen İl Başkanları Toplantısı sonuç bildirgesinde, “Kur’ân kursu eğitiminde yaş sınırı ve demokratik açılım gayretleri de dikkate alınarak eğitim-öğretimin bütün kademelerinde başörtüsü yasağı tamamen kaldırılmalıdır” denildi.

Türkİye Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (Din-Bir-Sen) İl Başkanları Toplantısı’nın ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, “Kur’ân Kursu eğitiminde yaş sınırı tamamen kaldırılmalıdır. Kur’ân Kurslarının denetimini Millî Eğitim Bakanlığı değil Diyanet İşleri Başkanlığı yapmalıdır. Demokratik açılım gayretleri de dikkate alınarak eğitim-öğretimin bütün kademelerinde başörtüsü yasağı tamamen kaldırılmalıdır” denildi. Sonuç bildirisinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1979 yılında Anayasa mahkemesince birçok maddesinin iptal edilmesinin ardından, yeni bir teşkilât yasasının olmadığı ifade edilirken, taslak halinde olan teşkilât yasasının daha fazla özgürlük getirecek bir şekilde çıkarılması gerektiğini, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da TRT ve RTÜK gibi özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söylendi. Şehirlerde, köylerde ve mezralarda öğretmen eksiği dolayısıyla boş geçen Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerine orada görev yapan ilahiyat fakültesi, ilahiyat ön lisans mezunu din görevlilerinin girmelerinin sağlanması da istenen bildirge de, 2006 yılı toplu görüşmelerinde din görevlilerine resmî tatillerde mesai ücretlerinin ödenmesi imza altına alındığı ancak hâlâ ödenmediği bildirildi.

Halen Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan binlerce camide hizmeti Diyanet İşleri Başkanlığının verdiğine dikkat çekilen bildirgede, “Mülkiyet ve hizmet farklı kurumlarda bulunmaktadır. Burada en büyük sıkıntıyı bu merkezlerde görev yapan din görevlileri çekmektedir. Bu hizmetlerin daha sağlıklı yürütülebilmesi için yetki ve görevin tek merkezde toplanması gerekir” denildi. Toplumda oluşan mutabakatın yayılması için öncelikli olarak Kur’ân-ı Kerim ve temel İslâm eserlerinin her dilde basımının yapılması da istenen bildirge de, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din görevlileri atamasını yaparken, bölgenin demografik ve kültürel özelliklerini dikkate alarak görevlendirme yapmasının halkla devlet arasında bir köprü oluşturacağı vurgulandı.

KUR’ÂN KURSLARININ DENETİM DİYANETE

VERİLSİN

Kur’Ân Kursları yeniden yapılandırılması gerektiğini söylenen bildirgede şöyle denildi:

Kur’ân Kursu eğitiminde yaş sınırı tamamen kaldırılmalıdır. Kur’ân Kurslarının denetimini Millî Eğitim Bakanlığı değil Diyanet İşleri Başkanlığı yapmalıdır.

Demokratik açılım gayretleri de dikkate alınarak eğitim-öğretimin bütün kademelerinde başörtüsü yasağı tamamen kaldırılmalıdır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesindeki camilerin lojmanları cami görevlileri tarafından kullanılmalıdır.

Hazine mülkiyetindeki camilerin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devri çalışmaları müftülüklerce re’sen takip edilmeli.

Camilerdeki para toplama faaliyetleri Din görelileri üzerinden yapılmamalıdır.

Hizmetli ve şoför kadrosuna imam-hatip ve müezzin-kayyumlar atanmamalıdır.

Din görevlileri göreve başlamadan önce eğitim merkezlerinde eğitime alınmalı.

YAZ KUR’ÂN KURSLARINA AYM’DEN 5 YAŞ VİZESİ

Anayasa Mahkemesi, ilköğretimin 5. sınıfını bitirenler için tatil döneminde yaz Kur'ân kursları açılabileceğini öngören kanun hükmünün iptal istemini reddetti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, baktığı bir davada, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu’na 1999 yılında eklenen Ek Madde 3’ün birinci fıkrasının üçüncü tümcesi ile ikinci fıkrasının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Yüksek mahkeme, bu hükümlerin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemini esastan görüşecek karara bağladı. Heyet, Ek Madde 3’ün birinci fıkrasının üçüncü tümcesindeki, ‘’ilköğretimin 5. sınıfını bitirenler için tatillerde ve Millî Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde yaz Kur’ân kursları açılır’’ ibaresini ile ‘’Kur’ân kurslarının açılış, eğitim öğretim ve denetimleri ile bu kurslarda okuyan öğrencilerin barındığı yurt veya pansiyonların açılış ve çalışmalarına dair hususların yönetmelikle düzenleneceği’’ öngören hükmün iptal istemini oy çokluğuyla reddetti. Ankara / aa

FATİH KARAGÖZ / ANKARA

10.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ÖZÜR YOK, SUÇLAMA VAR

  Papandreu İstanbul'da

  Yaş sınırı kalksın, başörtüsü yasağı bitsin

  Dünyevîleşmenin sonuçları Din Şûrâ’sında

  DEPRESYON DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR

  Ceylanlar ölmesin!

  Temizöz dâvâsında reddi hakim talebi kabul edildi

  190 gösterici gözaltına alındı

  Kıbrıs konusunda çözüm bulmalıyız

  Makul düşünen herkese sorumluluk düşüyor

  Kaçak yapıların tesbitine başlandı

  Yurt-Kur uyardı: Borcunu ödemeyene tapu yok

  AÖF kayıtları için son tarih 16 Ekim

  Dünya denizcileri İstanbul’da buluşacak

  Çanakkale’de köprü heyecanı

  Sürgündeki “Gülsüm” ineğe Kurban Bayramı öncesi yoğun talep

  120 öğrenci, gece yedikleri yemekten zehirlendi

  Öğretmen, okulda hizmetli gibi çalışıyor

  Cami duvarını manzara resimleri süslüyor

  Korsan yayın operasyonu

  İran’da kadın valiler görev yapacak

  Modern Evliya Çelebiler

  İnsan genomunun üç boyutlu yapısı çözüldü

  Türk girişimciden ortopedik seccade

  Kronik yorgunluğun sebebi bir virüs olabilir

  Türkiye, AB’ye hazır

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.