23 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İsrail katliâm için kılıf arıyor

İsrail Başbakanı Netanyahu, Goldstone raporunun yayınlanması sonrasında, hükümetinden, “uluslararası savaş hukukunda, yayılan küresel terörizmle mücadeleye uygun hale getirilecek şekilde değişiklik” konusunda çalışmalar yapılmasını istedi.

İsrail, katliâma kılıf arıyor

El Arabİye’nİn haberine göre, Netanyahu, Hamas’la birlikte İsrail’i, Gazze’deki çatışmalarda savaş suçu da dahil uluslar arası insanî hukuk kurallarını çiğnemekle itham eden Goldstone raporunun yayımlanmasının ardından, ilgili hükümet kurumlarına, “uluslar arası savaş hukukunda, yayılan küresel terörizmle mücadeleye uygun hâle getirilecek şekilde değişiklik” konusunda çalışmalar yapmalarını istediği belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da Netanyahu’nun bu yöndeki hamlesini desteklediğini bildirerek, İsrail’in, uluslar arası savaş hukukunda “terörle mücadeleyi kolaylaştıracak” öneriler getirmesi gerektiğini söyledi. Barak, bunun, terörle mücadele eden herkesin çıkarına olacağını ifade etti.

Eski uluslar arası savaş suçları savcısı Richard Goldstone liderliğinde hazırlanan rapor, BM İnsan Hakları Konseyinde benimsenmişti. İsrail’in 27 Aralık 2008 ile 18 Ocak 2009 arasında Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 13 İsrailli ve yaklaşık 1400 Filistinli ölmüştü.

23.10.2009


 

GAZZE’DE 252 ÇOCUĞU ÖLDÜRMÜŞLERDİ...

Eski uluslar arası savaş suçları savcısı Richard Goldstone liderliğinde hazırlanan rapor, BM İnsan Hakları Konseyinde benimsenmişti. İsrail’in 27 Aralık 2008 ile 18 Ocak 2009 arasında Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 13 İsrailli ve yaklaşık 1400 Filistinli ölmüştü.

İRAN: İSRAİL İLE GÖRÜŞMEDİK

İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK), İran ile İsrail arasında hiçbir görüşme yapılmadığını bildirdi. İran devlet televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre, İAEK sözcüsü Ali Şirzadiyan, “Bu yalan Cenevre ve Viyana’daki görüşmelerde İran diplomasisinin başarısını etkilemeyi hedefleyen bir propaganda eylemidir” dedi. İsrail Atom Enerjisi Komisyonunun sözcüsü Yael Doron, AFP’ye yaptığı açıklamada, İsrail Atom Enerjisi Komisyonundan bir temsilcinin geçen ay İranlı önemli bir yetkiliyle Orta Doğu’da nükleer konusunu müzakere etmek üzere görüşmelerde bulunduğunu söylemişti. Bu görüşmelerin basına kapalı yapıldığını ve muhtevasının açıklanmayacağını belirten İsrailli yetkili, gizli görüşmeleri düzenleyen Avustralya’nın müzakerelerde ilerleme kaydedildiği değerlendirmesinde bulunduğunu sözlerine eklemişti.

23.10.2009


 

Bosna kasabı yargılanıyor

Bosnalı Sırpların eski siyasî lideri Radovan Karaciç’in, Hollanda’nın Lahey şehrindeki eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesinde savaş suçu ve soykırımdan yargılanmasına 26 Ekim Pazartesi günü başlanıyor.

Uzun süre aranan ve 21 Temmuz 2008’de Belgrad’da yakalanan 64 yaşındaki Karaciç, 1992-1995 Bosna savaşı boyunca soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor. Ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilecek Karaciç, hakkındaki suçlamaları reddediyor. Dâvânın en az 2 yıl süreceği öngörülüyor. Karaciç, dün yaptığı yazılı açıklamada, savunmasını henüz hazırlayamadığı gerekçesiyle ilk duruşmaya katılmayacağını belirtti. Lahey’deki mahkemenin Belçikalı savcısı Serge Brammertz, dâvânın adaletin yerini bulmasını isteyenler için çok önemli olduğunu kaydederek, “Bir kadın size ailesinden 21 kişinin öldürüldüğünü ve bunların bazılarının cesetlerinin nerede olduğunu bile bilmediğini anlattığında, olayın önemi daha iyi belli oluyor” dedi.

23.10.2009


 

Afrika’nın nüfusu 1 milyarı geçti

BM, hükümetlerin temel hizmetleri sağlamakta büyük güçlük çektiği Afrika kıt'asında nüfusun 1 milyarı geçtiğini bildirdi.

BM Nüfus Bölümünün tahminlerine göre, Afrika’da artış böyle giderse 2050 yılında nüfusu ikiye katlanarak 2 milyara çıkacak. Afrika’nın nüfusunu 2008 yılının ortalarında 987 milyon olarak hesaplayan BM, bu yılın ortalarında nüfusun 1 milyar 10 milyona ulaştığını hesap etti. BM yetkilileri, Nijerya ve Somali gibi ülkelerden doğru verileri elde etmekte zorluk çekilmesine rağmen, mevcut verilere göre, gelecek 40 yılda Afrika’nın nüfusunun dünyanın diğer bölgelerinden daha hızlı artacağını ve 2050 yılda nüfusun büyük ihtimalle iki katına çıkacağını söyledi. BM Nüfus Tahminleri ve Projeksiyonları Birimi Başkanı Gerhard Heiling, Çin ve Hindistan’daki yüksek nüfusa rağmen, Afrika’daki nüfus artışının Asya ile karşılaştırıldığında çok daha fazla olduğunu ifade etti. BM Nüfus Bölümünün tahminlerine göre Afrika’nın en kalabalık 10 ülkesinin şimdiki nüfusları ve 2050 nüfusları (milyon) şöyle:

2050 2009

Nijerya: 289 155

Etiyopya: 174 83

Demokratik Kongo: 148 68

Mısır: 129 84

Tanzanya: 109 44

Uganda: 91 33

Kenya: 85 40

Sudan: 76 42

Nijer: 58 15

Güney Afrika: 57 50

23.10.2009


 

ABD Senatosu’nda yeni Ermeni tasarısı

ABD Kongresinin üst kanadı Senatoya, Amerikan yönetiminin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanımasını isteyen bir tasarı sunuldu.

Ermeni lobisinin en önemli destekçilerinden Demokrat Parti New Jersey Senatörü Robert Menendez ile Cumhuriyetçi Parti Nevada Senatörü John Ensign tarafından sunulan tasarıda, Başkan Barack Obama’ya, “ABD dış politikasının, ‘Ermeni soykırımı’yla ilgili Amerikan arşivlerinde belgelenen, insan hakları, etnik temizlik ve soykırıma ilişkin konularda uygun anlayış ve hassasiyeti yansıtmasını sağlama” çağrısında bulunuluyor. Senato Dış İlişkiler Komitesine sevk edilmek üzere sunulan tasarının, burada görüşülüp kabul edilmesi halinde Senatonun gündemine getirilmesi söz konusu olacak. Ancak karar tasarısının, kabul edilse bile bağlayıcı özelliği bulunmuyor.

23.10.2009


 

“NATO Afganistan’da çürüyen ceset”

Eskİ Kanada Genelkurmay Başkanı General Rick Hillier, “Afganistan batağı NATO’nun çürüyen ceset olduğunu gözler önüne serdi” diyerek NATO’ya ağır eleştiri yöneltti.

Afganistan’daki NATO kuvvetlerine (ISAF) 2004 yılının Şubat-Ağustos ayları arasında komutanlık eden General Hillier, otobiyografisinde, Afganistan konusuna değinirken, “NATO’nun gerçek anlamıyla taktik hazırlamadan Afganistan savaşına daldığını” yazdı. Kanadalı General, “Afganistan NATO ittifakının çürüme halindeki ceset olduğunu gösterdi. Çok büyük değişiklikler yapılmazsa İttifak yok oluşa sürüklenir” görüşünü dile getirdi. Geçen sene emekliye ayrılan Hillier, kitabında şunları kaydetti: “Afganistan’da ISAF’ın başına geçtiğimde, Brüksel’deki NATO generalleri Afganistan’da ne yapacaklarını bile bilmiyordu. Strateji ve fikirleri yoktu. Siyasi yönetim de yoktu, yeterince asker de.. Durum tam bir felâketti. NATO, sanki kendisine duyulan güveni berhava etmek ve bütün üye ülkelerdeki halk desteğini kaybetmek için yola koyulmuştu.” General Hillier, henüz yayınlanmayan “A Soldier First: Bullets, Bureacrats and Politics of War” adlı otobiyografide, “aradan yıllar geçmesine rağmen durumun değişmediğini” ve “NATO’nun Afganistan’da yaptığı şey hakkında fikir sahibi bile olmadığını” ifade ediyor.

23.10.2009


 

Mekke’ye, tren sistemi iki yılda tamam

Çİn Demir Yolları İşletmesi tarafından Mekke’de başlatılan Mekke tek raylı tren sistemi projesinin iki yıla kadar tamamlanacağı bildirildi.

Yüksek Hac Komitesi tarafından hazırlanan rapora göre, 5000’e yakın Çinli mühendis, işçi ve tekniker projeyi tamamlamak için çalışıyor. Projenin yüzde 35 kapasiteyle gelecek yıl hac sezonunda hazır olacağı, 2011 yılında ise tamamlanacağı belirtildi. Arap News gazetesinin haberine göre, tek raylı tren (Monorail) projesinin hayata geçmesiyle birlikte her saat Mekke, Mina, Arafat ve Müzdelife arasında 72 bin yolcu taşınacak. Projeyle birlikte bu bölgeler arasında faaliyet gösteren ulaşım araçları devre dışı bırakılacak.

23.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.