24 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Çanakkale yasağı ayrımcılık değil mi?

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Çanakkale gezisine, İmam Hatip Lisesi öğrencisi Demet Özdemir'in başörtülü olduğu gerekçesiyle alınmamasını kınayan Özgür Eğitim-Sen, Bakan Çubukçu’ya göreve geldiği ilk zamanlarda öğrencilere yönelik “ayrımcılık” konulu ilk dersi vermiş olduğunu hatırlatarak, sorumluluk alması için çağrıda bulundu.

Başörtülü diye otobüse bindirmediler

MİllÎ Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan “Cumhuriyet Eğitim Gezileri Projesi” kapsamında Mardin’den Çanakkale’ye düzenlenen gezide Muğla’da yaşanan olayın bir benzeri yaşandı.

Proje kapsamında Mardin’den Çanakkale’ye düzenlenen geziye katılmak üzere gezi otobüsüne binen Mardin Kız Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Merve Akgül geziye başörtülü olarak katılamayacağı gerekçesiyle Şube Müdürü Mehmet Eldem tarafından otobüsten indirildiği ileri sürüldü.

Mardin Nethaber’in internet sitesinde yer alan habere göre 18 Ekim Pazar sabahı sevinçli bir şekilde Hükümet Konağının önüne gelen Merkez Kız Meslek Lisesi Öğrencisi Merve Akgül’ün başörtülü olduğu gerekçesiyle otobüse alınmadığı iddia edildi. Otobüsten indirilen 16 yaşındaki küçük Merve arkadaşları ile birlikte gideceği Çanakkale gezisinin hayalini kurarken başörtüsü engeli ile karşılaşmasına tepkisini şu cümlelerle ortaya koydu: “Okulda zaten başörtümü çıkarıyordum. Ama otobüste bu şekilde bir engelle karşılaşmam beni hayli üzdü. İnancın zaferi olarak bilinen Çanakkale’yi çok görmek istemem rağmen başörtüm yüzünden beni otobüse bile bindirmediler. Oradakilerini Allah’a havale ediyorum”dedi.

Öğrencinin defalarca resmî kurumlara yapılacak ziyaret ve diğer etkinliklerde okulda olduğu gibi başörtüsünü çıkaracağını söylemesine rağmen Mardin Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Eldem tarafından otobüse binmesine izin verilmediği öğrenildi.

Olayın birinci dereceden görgü tanığı olan öğrenci velisi memur olduğu için konuşamayacağını ifade etti. Orda bulunan görgü tanıklarından birisi; şerefi namusu için vatan uğruna şehit olmuş dedelerimizin mezarına giden yolların dahi başörtüye kapatılmış olmasını ülkemizin ayıbı olarak değerlendirdi. Bir başkası ise: adı geçen Şube müdürü Mehmet Eldem’in yurtdışına Suriye’ye yapılan ziyarette de bulunduğunu, üstelik her türlü resmî makama başörtülü öğrencileri özellikle başörtüsüyle birlikte makama çıkartmaya çalıştığını iddia ederek ve bu davranışın daha manidar olduğunu “Öz Yurdunda Garipsin” ifadesinin herhalde bu olması gerektiğini sözlerine ekledi. Milli Eğitim Müdür Vekili Turan Ateş ise konu ile ilgili bir bilgisinin olmadığını belirterek otobüste bir başörtüsü yasağının olmasının imkânsız olduğunu ifade etti. Ateş konuyu araştırdıktan sonra sorumlular hakkında soruşturma açtıracağını söyledi.

Bu yapılanlar ayrımcılık değil mi?

Özgür Eğitim-Sen, başörtülü öğrencilerin gezi otobüslerinden indirilmesinin, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun ilk dersine aykırı olup olmadığını gündeme getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen eğitim gezileri projesi kapsamında Çanakkale’ye gönderilmek için seçilen Giresun İmam-Hatip Lisesi öğrencisi Demet Özdemir ile Muğla Fethiye İHL öğrencisi Büşra Pirci’nin başörtülü oldukları için gezi otobüslerinden indirilmesini kınayan Özgür Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya sorumluluk alması için çağrı yaptı. Tokat İl Temsilcisi Beytullah Önce tarafından yapılan açıklamada “Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilere yönelik “ayrımcılık” konulu ilk dersi vermiş, “Hiçbirimiz dışlanmak istemeyiz.” demişti. Lakin devam eden ayrımcı, dışlayıcı ve yasakçı uygulamalar, bu ilk dersten hiçbir ders alınmadığını ortaya koyuyor. Okullar açıldığından bugüne kadar geçen zaman zarfı süresince on binlerce başörtülü kız öğrenci; okul kapılarında, arkadaşlarının gözleri önünde başlarını açmaya mecbur bırakıldı, bırakılıyor. Başörtülü öğrencilerin, inançlarından ötürü okullarda uğradığı haksızlıklar yetmezmiş gibi şimdi de yasağın otobüslere sıçradığını görüyoruz… Müdürlüğün genelgesinde geziye katılan öğrencilerin okul forması hariç olmak üzere kılık-kıyafet kurallarına uymaları gerektiğinin belirtilmesi, yasakçılığa zemin hazırlıyor” denildi.

Yeni Asya

24.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Haber Türk’ programındaki çarpıtmalar ve çelişkiler...

  BEDİÜZZAMAN’I BİLMEDEN “BİLİYOR” GÖZÜKMEK…

  “HABER TÜRK’TEKİLER”, BEDİÜZZAMAN’I OKUMAMIŞLAR..

  VATANDAŞLARIMIZIN SAĞDUYUSUNA GÜVENİYORUZ

  Arınç: DTP’nin içinde de rahatsız olanlar var

  Karşılama görüntüleri kabul edilemez

  DTP şov peşinde

  Baro başkanları: Süreç baltalanmasın

  Encümen-i Daniş ‘açılım’a sıcak

  İstanbul’da okullara domuz gribi tatili

  Çanakkale yasağı ayrımcılık değil mi?

  AB, cumhuriyet kadar önemli bir projedir

  Seçimlere, 4 yıl ayarı

  Gazeteciler, Alevi Çalıştayı’na katılacak

  Arslan, çapraz sorguda rekor kırdı

  Mevsimler daha sıcak ve kurak geçecek

  MAAŞINI ALAMAYAN İŞÇİLER, FABRİKAYI MESKEN TUTTU

  İş kazalarında, 670 kişi öldü

  Bolu Dağı Tüneli kışa hazır

  İstanbul’da 10 ilçe, bugün 10 saat susuz

  Ankara’da, AB destekli trafik parkı

  Baca zehirlenmelerine karşı, temizlik uyarısı

  Yozgat’ta, çöpte poşet dönemi başlıyor

  Günde, 8 bin kişi ‘polis imdat’ı arıyor

  CEP’TEN KONUŞMAK İÇİN DAĞA ÇIKIYORLAR

  Balık çiftlikleri için AİHM yolu göründü

  Simav’da, hafif şiddette deprem

  Güvercinada Kalesi’deki eklentiler yıkılıyor

  Aydıncık ilçesi, trafik ışıklarıyla tanıştı

  Mars’a yenİ kâşİf

  Alaska’da, kutup ayılarına özel ülke

  Müzikle işkence müzisyenleri kızdırdı

  Sunî ışıkta uyumak, depresyon sebebi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.